Sandra (19) ble skjelt ut av eldre politiker i bystyret: – Ble sint og sjokkert

3 weeks ago 23



Det er steile fronter i Bodø-politikken – men tidligere i september gikk det i overkant hardt for seg.

Det som skjedde i bystyret tidligere i september førte til at ordfører Odd Emil Ingebrigtsen (H) i Bodø leverte inn et varsel mot Rødt-politiker Andreas Tymi (39).

I varselet anklages Tymi for å ha trakassert den 19 år gamle Høyre-politikeren Sandra Vestnes.

Det var Avisa Nordland som omtalte saken først.

Ifølge henne fant episoden sted på rådhuset i Bodø.

– Jeg snakket sammen med SVs Simen Knutssøn etter et møte i velferdsutvalget da Tymi kommer bort til oss helt ut av det blå.

– Han melder seg inn i samtalen, og bruker ord som «politisk manipulasjon» og «korrupsjon», rettet mot meg. Hva som ble sagt måtte jeg få gjenfortalt av Knutssøn, for selv ble jeg så sjokkert at jeg ikke husker hva han sa.

Sandra Lorenze Vestnes

– Tymi og jeg står veldig langt ifra hverandre politisk, men selv om vi er riv, ruskende uenige skal praten mellom to voksne mennesker være med respekt, mener Sandra Vestnes.

Foto: Privat

– Hvordan reagerte du på det?

– Da han var ferdig snakket beklaget jeg for den irritasjon jeg har skapt for han. Men så gikk jeg rett på kontoret til Høyres gruppeleder, Lena Breivik og gråt. Ikke av redsel, men i sjokk og sinne.

19-åringen sier hun aldri har opplevd lignende før, og skjønner heller ikke hvorfor eller når Tymis irritasjon har oppstått.

– Jeg husker ikke hvilket møte jeg har uttalt meg i, men jeg har vel sagt noe som har irritert han. Jeg vet heller ikke hvorfor han ikke har kommet til meg tidligere, men begeret hans rant over.

Beklager

Tymi har selv skrevet en lengre beklagelse på Facebook. Der forsøker han også å forklare hvor sinnet kom fra.

Høyre-veteran Agnete Tjærandsen (93) er glad for beklagelsen, men blir likevel opprørt over oppførselen til Rødt-politikeren.

På Facebook skriver hun:

Agnete Tjærandsen på Facebook

Foto: Skjermdump / Facebook

Til NRK utdyper hun:

– Jeg blir opprørt over at en så trent politikere som Andreas Tymi, som har vært med i mange år, ikke klarer å beherske seg. Spesielt fordi han ikke tenker på at han snakker til vårt yngste bystyremedlem. Hun trenger all den støtte hun kan få, og trenger i hvert ikke å bli overhøvlet på en slik måte.

Agnete Tjærandsen møter Terje Jørgensen på Bodø Rådhus

KRITISK: Agnete Tjærandsen har mange år bak seg i Bodø-politikken, og ble valgt inn første gang i 1963.

Foto: Ine Julia Rojahn Schwebs / NRK

Tjærandsen mener saken ikke bare er uheldig for Vestnes.

NRK har tidligere omtalt at unge politikere kvier seg for å stille til valg på grunn av hets og sjikane.

Færre enn en av ti kommunestyrerepresentanter er under 30 år gamle.

– Andre unge kan si når de hører sånt: «Hvis det er sånn de tar oss unge i bystyret, skal vi sannelig ikke være der». Det er avskrekkende for de unge å høre noe sånt, sier Tjærandsen.

– Han hadde fått svar på tiltale

Hun har selv mange år bak seg i Bodø-politikken, og ble valgt inn første gang i 1963.

– Har du selv vært med på lignende?

– I så fall har jeg heldigvis glemt det. Da jeg ble valgt inn i bystyret var det ikke så vanlig at kvinner ble valgt inn. Jeg var sikkert ute for en del.

– Hva er en rimelig reaksjon etter varselet mot Tymi?

Andreas Tymi

Andreas Tymi fra Rødt.

Foto: Josef Benoni Ness Tveit / NRK

– Han har gjort det helt riktige og unnskyldt seg. Det er helt fint. Men jeg synes likevel man har lov å si fra at sånt går ikke an.

– Du ber han prøve seg på deg neste gang. Hvordan hadde det gått?

– Da hadde han fått svar på tiltale.

Ber om respekt

Til NRK forteller 19-åringen at hun har opplevd mye støtte både fra partikollegaer og andre etter at hendelsen ble kjent.

Foreløpig har ikke tiraden fra Tymi skremt henne ut av politikken, men hun skulle helst sett at det aldri hadde skjedd.

– Tymi og jeg står veldig langt ifra hverandre politisk, men selv om vi er riv, ruskende uenige skal praten mellom to voksne mennesker være med respekt.

Vestnes håper at Tymi og andre tar lærdom av episoden.

– Vi trenger en debatt om hvordan vi oppfører oss rundt hverandre, og uttaler oss om hverandre i møtesalen, media eller sosiale medier. Selv om jeg opplever debattklimaet i bystyret som ryddig og fint er det noen som bør tenke seg ekstra om før de uttaler seg.

Bodø rådhus

Foto: Eilif Aslaksen / NRK

Legger seg flat

Mest sannsynlig kommer Tjærandsen slippe en konflikt med Rødt-politikeren. Han er svært lei seg over egen oppførsel, og sier at «voksenkjeft» er fullt fortjent.

Jeg gikk for langt, og det er jeg ordentlig lei meg for. Slike hendelser skader et politisk diskusjonsklima, og jeg har nå bidratt til det. Det beklager jeg, til både Sandra, politikere og innbyggerne.

Andreas Tymi Rødt Bodø

ANGRER: Andreas Tymi er svært lei seg for egen oppførsel.

Foto: Ola Helness / NRK

Tymi understreker at Vestnes ikke fortjener hverken respektløs kjeft eller tilsnakk på grunn av hans irritasjon for kommunens politiske ledelse, ei heller ansvarliggjort for blant annet økonomiske kutt.

– Det er ikke bare feil at det var en 19-åring som fikk kjeft, men at jeg uttalte meg i det hele tatt.

Tymi sier at han gjerne stiller opp på møte med ordføreren og Vestnes, men at han ikke har tatt initiativ til samtale foruten en skriftlig beklagelse.

– Skaden har allerede skjedd, og det vil ta tid å reparere slikt. Men det kjennes, avslutter Tymi.

Publisert 19.09.2024, kl. 08.26 Oppdatert 19.09.2024, kl. 08.29

Read Entire Article