I et bortgjemt hjørne i øverste etasje av Storo storsenter finner du den mye omtalte, og til tider utskjelte butikken SpyShop.
Her får du tak i kameraer som ser ut som kosebamser, kameraer som ser ut som kulepenner – og ikke minst kameraer som ser ut som bluetooth-høyttalere.
Det var det siste som ble brukt under Arendalsuka i sommer, der næringstopp John Anders Røse ble siktet for snikfilming av minst sju personer. Han nekter straffskyld.
Daglig leder i SpyShop, Frode Olafsen, forteller at de opplevde en voldsom økning i salg av kamerautstyr i høst.
Og startskuddet? Det var nettopp da snikfilm-episoden ble kjent.
– Vi merket en veldig klar økning etter Arendalsuka, sier Olafsen til TV 2.
– Litt merkelig
Den daglige lederen tror økningen skyldes at folk er blitt mer oppmerksomme på at slikt utstyr finnes, gitt all medieomtalen saken har fått.
Det han synes er overraskende, er at det er mange som er interessert i nøyaktige det samme høyttaler-kameraet som ble brukt under Arendalsuka.
Olafsen åpner opp et av glassmontrene, og drar frem den lille «høyttaleren». Kameraet på innsiden er på størrelse med en skjorteknapp, og er godt skjult bak små riller i hylsteret.
– At folk ønsket å kjøpe akkurat det samme produktet, det synes jeg er litt merkelig. Kundene våre er som regel veldig opptatt av diskresjon, sier han.
I september ble butikken utsolgt for «bluetooth-høyttalere» i løpet av kort tid. Olafsen går ikke ut med konkrete tall, men opplyser at salget økte med «flere hundre prosent».
Og salget går fremdeles godt nå i desember.
– Salget gikk i hvert fall fem ganger så bra som vanlig på det høyeste. Vi har vært utsolgt flere ganger, sier den daglige lederen.
Det siste halvåret har det blitt opprettet flere straffesaker tilknyttet bruk av spionkamera, som igjen har fått bred medieomtale.
– Jeg håper jo at folk ikke skal bruke det til samme formål som det ble brukt til der, svarer daglige lederen og viser til Arendal-saken.
Selger ikke hva som helst
Denne uken ble det også kjent at en tidligere ansatt i konsulentselskapet Sopra Steria er siktet for å ha satt opp kameraer på flere toaletter i lokalene deres i Oslo sentrum.
Frode Olafsen er veldig tydelig på at de ikke selger kameraer som åpenbart er laget for snikfilming i bad og garderober.
– Vi har ingen produkter som er godt egnet til å filme på slike steder. Sånne ting styrer vi veldig unna, sier Olafsen.
Det finnes for eksempel kameraer som ser ut som WC-klosser, og som filmer oppover når folk sitter på toalettet, trekker han frem. Det selger de ikke hos SpyShop.
– Man kan jo i teorien misbruke mye av utstyret dere selger her. Det har vi jo sett. Hva tenker du om det?
– Det er veldig trist at folk har de lystene. Men jeg tror ikke at det er veldig mange blant Norges befolkning som synes det er greit, eller som ønsker å drive med den type ting, svarer Olafsen.
Datatilsynet: Sjelden lovlig
Det er ikke forbudt å selge utstyr som kan brukes til skjult overvåking i Norge.
På den andre siden er det kun snakk om få tilfeller der det er lovlig å drive med skjult overvåking – for eksempel politiarbeid – ifølge Datatilsynet.
– Skjult overvåking på steder der personer kan befinne seg, eksempelvis offentlige steder, andres hjem, arbeidsplasser og lignende, er derfor forbudt etter personvernforordningen, opplyser fagdirektør Atle Årnes til TV 2.
Slik bruk kan også være straffbart etter straffeloven, og kan derfor anmeldes til politiet, legger han til.
– Mener dere at dagens regelverk er strengt nok?
– Vi mener det sjelden er en legitim grunn for bruk for skjulte kameraer, selv om det selvfølgelig kan finnes unntak, svarer Årnes.
Hvis man har en legitim grunn for overvåking, for eksempel å hindre innbrudd, finnes det synlige kameraer man kan bruke, understreker han.
– Hva tenker dere om at SpyShop opplever en økning i salget?
– Dette kan tyde på at ikke alle har forstått at skjult overvåking ikke er tillatt, svarer fagdirektøren.
Selv om salget er lovlig, mener Årnes at butikkene bør ha et moralsk ansvar for å informere kjøperne om hva som er lov, og vice versa.
– Vi mener det sjelden er en legitim grunn for bruk for skjulte kameraer, legger han til.
Mener kundene har legitim grunn
SpyShop prøver så langt det lar seg gjøre å ha samtaler med kundene om hva som er lovlig bruk av overvåkingsutstyret, ifølge Olafsen:
– Vi ønsker jo at produktene våre skal bli benyttet til gode formål, og vi prøver å veilede dem i den retningen.
Butikksjefen mener de aller fleste av kundene har en legitim grunn til å bruke skjult kamera. Det kan for eksempel være å avverge tyverier, vold, overgrep, voldtekt – eller for å lage journalistikk.
– Skjult kamera er ofte siste utvei for å dokumentere hendelser som vanskelig lar seg dokumentere uten, mener Olafsen.
I forbindelse med oppsvinget i salget av kamerautstyr, har butikken også opplevd en økning i salget av «linsefinnere», som brukes til å avdekke skjulte kameraer.
Det styrker Olafsens tro på at salgsøkningen skyldes at folk er mer bevisste, og ikke at det finnes flere folk har uedle hensikter, forteller butikksjefen.
– Det er folk som tar til orde for at det burde være ulovlig å selge slikt utstyr fordi det kan misbrukes. Hva tenker du om det?
– Det er jo mye som kan misbrukes. Jeg vet ikke om forbud løser alle ting. Burde man forby brekkjern for å forhindre innbrudd?
– Kameraene har gjort det mulig å avdekke historier om overgrep mot barn og eldre. Så det er en vurdering man må ta, legger Olafsen til.