Russland nærmer seg strategisk by: – Kampene fortsetter døgnet rundt

1 month ago 25



Russiske tropper kommer stadig nærmere den strategiske østukrainske byen Pokrovsk, ifølge ukrainske analytikere i analysegruppen Deep state.

– Fienden har i de siste slagene kastet alt mulig inn. Forsøk på angrep og aktiv avansement stopper ikke engang i et minutt. Kampene fortsetter døgnet rundt.

Det sier Sergej Tsjehotskij, offiser i Ukrainas 59. mekaniserte brigade, til den ukrainske avisen Suspline Donbas.

Det russiske avansementet kaster tvil over hvorvidt ukrainernes offensiv i Kursk, er nok til å få Russland til å skalere ned angrepene sine i Ukraina.

– Jeg har ikke merket noen endringer siden Kursk-offensiven. Russerne har samme taktikk som i infanteriangrep: De beveger seg, de avanserer, sier «Goose», soldat i Ukrainas 68. luftbårne brigade, til AP News.

Brannmenn kjemper mot flammene etter et russisk luftangrep i grenseregionen Sumy i Ukraina. Foto: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAINE / Reuters / NTB

Med kraftige bomber ødelegger russerne et ukrainsk håp om å holde fast om byen.

– Russerne ødelegger og avanserer, ødelegger og avanserer, fortsetter «Goose».

Etter en offensiv langs toglinjene og gjennom flere mindre landsbyer, er de russiske styrkene nå om lag 13 kilometer fra Pokrovsk – en av Ukrainas viktigste defensive høyborger i Donetsk, ifølge Deep state-analytikerne.

Fra byen, som huser 60.000 innbyggere, går en forsyningslinje til de ukrainske befestningene i Chasiv Yar og Kostjantynivka, skriver Reuters.

I et samarbeid med det ukrainske forsvaret, har Deep state-analytikerne laget en oversikt over slagmarken i Ukraina. Bla i bildegalleriet for å se den russiske fremgangen i perioden 6. august–16. august:

På spørsmål om hva Kyiv vil med Kursk-offensiven, har militære eksperter trukket frem særlig en forklaring:

Med overraskelsesangrepet på russisk jord, vil Kyiv tvinge Kreml til å omdisponere soldatene sine. Å ramme russerne der de ikke venter det, kan presse Russland til å flytte soldater ut av Ukraina, og tilbake til Russland.

Høyt tempo i Donetsk

Enn så lenge har Russland kun forflyttet et begrenset antall enheter fra Ukraina.

Istedenfor prøver Kreml å slå ned det ukrainske angrepet med erfarne styrker som allerede befinner seg i Russland. Litauens forsvarsminister Laurynas Kasciunas har sagt at Russland blant annet flytter tropper fra den baltiske enklaven Kaliningrad til Kursk, og russiske aviser har dokumentert hvordan vernepliktige har blitt mobilisert.

En ukrainsk stridsvogn avanserer i Kursk i Russland etter at Ukraina rykket over den internasjonale grensen 6. august. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB

Russlands fremstøt mot Pokrovsk er en påminner om at, til tross for Ukrainas suksess i Kursk, taper de terreng i eget hjemland.

Ukrainske soldater langs østfronten forteller at kampene ikke har avtatt, og at de er i undertall mot russiske soldater.

The Institute for the Study of War, en Washington-basert tankesmie som følger krigen tett, skrev torsdag at «russiske styrker opprettholder sin relativt høye offensive tempo» i Donetsk.

Med det demonstrerer Russlands militære ledelse at den kan «fortsette å prioritere fremrykninger i Øst-Ukraina selv om Ukraina presser russiske tropper» i Kursk, ifølge ISW.

Evakuering pågår

Langs veien som binder Pokrovsk og den annekterte byen Donetsk, lå stille og pittoreske landsbyer. Nå beveger krigen seg mot blant annet Novohrodivka, Selydove, Petrivka.

Tusenvis av sivile ukrainere flykter mens russiske soldater tar den ene landsbyen etter den andre.

Kvinnen passerer et hjem ødelagt i russiske angrep i byen Pokrovsk. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB

Situasjonen er så prekær at den militære administrasjonen i Pokrovsk tvangsevakuerer barn og foreldre fra byen, samt nærliggende landsbyer.

Alle oppfordres til å flykte byen så raskt som mulig på grunn av russiske tropper som «rykker frem i raskt tempo».

– Fienden nærmer seg raskt utkanten av Pokrovsk, uttalte Sergij Dobriak, leder for Pokrovsks militære administrasjon, på torsdag.

– Evakuering pågår. Ikke vent!

President Volodymyr Zelenskyj uttalte torsdag kveld at Pokrovsk og nærliggende byer «møter de mest intense russiske angrepene». Et døgn senere understreker presidenten at angrepene mot Pokrovsk og Toretsk er landets «øverste prioritet» langs frontlinjen.

Fortsetter Kursk-offensiven

President Zelenskiy sier lørdag at ukrainske styrker har styrket posisjonene sine og utvidet områdene de kontrollerer i Russlands Kursk-region nesten to uker etter invasjonen.

Også Russland har satt opp forsterkninger, viser satelittbilder.

Ukraina sier at de har okkupert mer enn 80 bosetninger over 1150 kvadratkilometer i Kursk siden 6. august.

Forsvarssjef Oleksander Syrskyi har rapportert at ukrainske tropper fortsetter sitt avansement inn i Russland. De skal ha tatt flere russiske soldater. Dette har ikke VG selv kunne verifisere.

Det ukrainske militæret sier i sin daglige rapport at tropper lykkes med å rykke videre inn i Kursk, uten å gi flere detaljer.

Read Entire Article