– Det er ikke en tom trussel, sier seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Nupi.
Norge har innført omfattende sanksjoner mot Russland etter invasjonen av Ukraina.
I 2022 truet Russland med å trekke seg fra fiskeriavtalen, om Norge innførte flere sanksjoner.
Det har Norge gjort, uten at Russland har gjort alvor av truslene.
Nå har Russland gjentatt dem.
– Russland har ingen interesse av å forlate samarbeidet med Norge, sier seniorforsker Geir Hønneland ved Fridtjof Nansen institutt.
Torsdag ble det enighet om en ny fiskeriavtale for 2025. Hønneland mener russerne har alt å tjene på avtalen, økonomisk sett.
– Fordi dette gir russiske fiskere tilgang til de vestlige deler av Barentshavet, hvor fisken er størst og lettest tilgjengelig, og er dessuten nærmest markedene i Vest-Europa.
Flere innstramminger
Den norske regjeringen har valgt å opprettholde fiskerisamarbeidet med Russland av hensyn til torskestammen. I avtalen ligger også retten for russerne til å fiske i Norges økonomiske sone.
Men siden 14. oktober 2022 har russiske fiskefartøy kun hatt adgang til havnene i Tromsø, Båtsfjord og Kirkenes.
Våren 2023 slo regjeringen fast at det var forbudt for norske verft å utføre reparasjoner på russiske fartøy.
Sommeren 2024 ble det ytterligere skjerpelser. Da innførte regjeringen tidsbegrensning for russiske fartøy i de tre havnene.
Gjentar trussel mot Norge
I protokollen fra årets forhandlinger gjentar Russland trusselen mot Norge fra 2022. Om det blir begrensninger på tilgang til havner kan fiskeriavtalen for 2025 bli «suspendert uten hensyn til frister».
– Det er ikke en tom trussel. Det er et forsøk på presse i en situasjon der man vet at norske myndigheter er veldig interessert i å bevare dette samarbeidet, sier seniorforsker Julie Wilhelmsen ved Nupi.
– De ser nok at det samarbeidet som Norge har opprettholdt med Russland på fiskeriområdet, er under press fra Norges allierte i Europa, og til dels også innenriks i Norge.
Norge mener at havnetilgang ligger utenfor fiskeriavtalen. Det har også eksperter som Hønneland påpekt tidligere.
– Hvorfor er havnetilgangen så viktig for russerne?
– Jeg vil tro det til dels er symbolsk. Men så kan det også være en mulighet for å koble annen type aktivitet inn i fiskeriaktiviteten, på en måte som Norge ikke er interessert i i det hele tatt. Hvis det dreier seg om spionasje for eksempel.
NRK har tidligere avslørt flere tilfeller av spionasje fra russiske fartøy.
Seniorforsker Geir Hønneland sier begrensingene på havner i Norge er et faktisk problem for russiske fiskere.
– Det er utfordrende med reparasjon. Det er snakk om utstyr som de ikke får reparert i Russland, så de er avhengige av tilgang til norske og vestlige havner. Det ville ha blitt oppfatta som et tilbakesteg fra russisk side hvis man ikke hadde gjentatt denne formuleringa.
Publisert 02.11.2024, kl. 10.57