Russetiden er overmoden for forandring

4 weeks ago 28



Skolen og politikere bør ha en armlengdes avstand til russefeiringen og hvordan russen velger å organisere seg og sine private feiringer, skriver Oscar Chr. Husebye. Bildet er en illustrasjon. Foto: Beate Oma Dahle, NTB

Pandemien viste at det slettes ikke var noe problem å «rulle» og feire skoleavgangen nærmere sommeren.

Publisert: 28.03.2024 22:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Jeg var russepresident for Oslo og Akershus i 2019 – den siste russefeiringen før pandemien. Under den viste man at også gamle tradisjoner kan endres til det bedre. Det bør vi gjøre nå.

Da jeg var russ og president i Russens hovedstyre, gjennomførte vi en russetid noenlunde lik det den alltid har vært. Det var ingen store kontroverser, annet enn den sedvanlige debatten om russeknutene og hvorvidt disse var «innafor». Gjennomføringen gikk stort sett greit, og mange av oss hadde en tid vi vil se tilbake på resten av livet.

Russetiden er en tradisjonsrik, og i utgangspunktet veldig fin, feiring av 13 års endt skolegang som vi bør heie frem

Feire med god samvittighet

Så kom pandemien, og russetiden måtte selvfølgelig avfinne seg med betydelige endringer. Pandemien viste at det slettes ikke var noe problem å «rulle» og feire nærmere sommeren. Snarere tvert imot. Det er store fordeler ved å feire når det er lysere og varmere ute. Og ikke minst når man kan feire med god samvittighet fordi man er ferdig med skriftlig eksamen.

Jeg skal imidlertid være den første til å innrømme at jeg neppe hadde støttet flytting av russetiden da jeg var russepresident. Endring fryder sjelden, og i alle fall ikke endringer av følelsesladde tradisjoner som man har gledet seg til over flere år. Men i etterpåklokskapens lys, med erfaringene man nå har etter gjennomføringen av utsatt russetid under pandemien, er det for meg åpenbart at en flytting av russetiden vil være en god løsning for russen.

Hold armlengdes avstand

Regjeringen til statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har tatt til orde for å stramme inn russetiden kraftig, blant annet ved å flytte den til etter eksamen. Det er interessant, all den tid det var Arbeiderpartiet som i 1971 flyttet eksamen til etter 17. mai for å dempe feiringen.

Politisk overkjøring av russen bidrar neppe til en mer inkluderende feiring

Det må sies å ha vært en stor fiasko. At regjeringen nå ønsker å flytte russetiden bort fra eksamen, vitner om at Arbeiderpartiet erkjenner at russetiden er kommet for å bli, og at det er bedre at man tilpasser seg dette faktum. Tilpasning må samtidig komme fra både skolen og russen selv.

Skolen og politikere bør ha en armlengdes avstand til russefeiringen og hvordan russen velger å organisere seg og sine private feiringer. Det offentlige skal ikke gripe for mye inn i den private sfære. Man bør derfor komme til enighet med russen om tidspunkt for feiringen, ikke tre en dato over hodet på dem.

Nye krav til russebusser bør tuftes på rene trafikkfaglige vurderinger hos fagmyndighetene, ikke regjeringens politiske ønske om å begrense feiringen i seg selv.

Russen selv må stå for endringene

Vi er tjent med at dialogen er god, og at man faktisk får russen med på endringer som kan sikre at russetiden også i fremtiden vil være en god feiring for avgangselevene. Det innebærer at skole og russ begge gir litt og finner frem til løsninger sammen. Jeg er bekymret for at ekskludering og kommersialisering av russetiden blir ødeleggende for feiringen.

Det må partene jobbe grundig med, men til syvende og sist er det russen selv som må stå for den største endringen. Det er hvordan medruss behandler hverandre, som i siste instans avgjør om russefeiringen blir en fin eller dårlig opplevelse for den enkelte.

Politisk overkjøring av russen bidrar neppe til en mer inkluderende feiring, og politikere bør isteden få russen til å innse at det er på tide å endre den tradisjonsrike feiringen. Sammen kan man skape en mer inkluderende russetid, men russen selv må være hovedaktøren i den prosessen.

Selv mener jeg det er på overtid med endring, og håper dagens russ er enig.

Read Entire Article