Russernes «marerittbombe»: – Kan ikke forsvare seg

2 weeks ago 20



Bildet viser en russisk Sukhoi-25-maskin som avfyrer bomber over Ukraina. Bildet er fra den 22. januar 2024 og publisert av det russiske forsvarsdepartementet. Foto: AP / NTB

– De er vanskelige å skyte ned, de treffer ganske nøyaktig og de har enorm sprengkraft.

  • Bilde av Ole Kristian Strøm
søndag 21. april kl. 02:03

Kortversjonen

  • Russerne bruker modifiserte glidebomber fra sovjettiden i krigen i Ukraina.
  • Bombene er vanskelige å skyte ned og har stor sprengkraft.
  • Karsten Marrup, ekspert ved danske Forsvarsakademiet, mener Ukraina ikke kan forsvare seg mot disse bombene nå.
  • Det russiske forsvarsdepartementet hevder å produsere en enda større glidebombe på tre tonn.
  • Glidebombene har bidratt til erobring av byer og økte angrep mot bl.a. Kharkiv og kraftverk.
  • For å forsvare seg trenger Ukraina langtrekkende luftforsvarssystemer og kampfly med langtrekkende radar.

Det sier Karsten Marrup ved det danske Forsvarsakademiet til VG om de modifiserte glidebombene fra sovjettiden.

– Ukraina kan egentlig ikke forsvare seg, sier eksperten om russernes ny-gamle våpen i krigen.

Han forteller at bombene finnes som 500 kilo, som 1000 kilo og som 1500 kilo.

– Hvorfor bruker de FAB-1500? Fordi skaden den påfører er veldig stor. Hvis du overlever, er du garantert å ha en hjernerystelse, sier en ukrainsk soldat til CNN.

– Dette setter mye press på soldatenes moral. Ikke alle våre gutter tåler det. Mens de nå er mer eller mindre vant til FAB-500, er FAB-1500 et helvete, fortsetter han om bomben på 1,5 tonn.

Olha Faichuk (79) gråter mens hun står foran boligblokken hun har bodd i. Den ble truffet av et russisk luftangrep sist uke. Bildet er fra Lukiantsi i Kharkiv-regionen. Foto: Evgeniy Maloletka / AP / NTB

Det russiske forsvarsdepartementet hevder at de har startet produksjonen av en enda større glidebombe, som skal være på 3000 kilo, altså det dobbelte at det de ukrainske soldatene har opplevd til nå.

Glidebombene bidro til at Russland erobret byen Avdijivka i Donbass-regionen i februar, skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ukraina fikk lørdag en oppmuntring da Representantenes hus endelig vedtok militærstøtte til Ukraina på 61 milliarder dollar.

De siste ukene har angrepene mot Ukrainas nest største by Kharkiv økt spesielt. Militære kilder i Kyiv sier til Economist at russernes mål er å gjøre bilen ubeboelig.

– Russerne bruker glidebombene til alle mulige mål, også bolighus, sier Karsten Marrup til VG.

Foto: ANATOLII STEPANOV / AFP / NTB

Ifølge en russisk krigsblogger har Moskva økt bruker av glidebomber kraftig. På en dag var de oppe i 100 slike bomber - mot 900 i hele mars.

– De skytes ut utelukkende fra fly, vanligvis Sukhoi-34. Ukraina kan egentlig ikke forsvare seg mot dem, sier Marrup.

– Hvorfor?

– Det skyles at russiske kampfly på sikker avstand fra det ukrainske luftforsvaret kan avfyre disse bombene. Og når bomben er i luften daler den hele veien inn mot målet, derfor er det veldig vanskelig for ukrainerne å oppdage og skyte dem ned, fortsetter den danske eksperten.

Dette bildet er publisert av det russiske forsvarsdepartementet og viser forsvarsminister Sergej Sjojgu inspisere produksjonen av glidebomber i Niznyj Novgorod. Foto: VADIM SAVITSKY/RUSSIAN DEFENCE MINISTRY PRESS SERVICE HANDOUT / EPA / NTB

Bombene er fra sovjettiden, men modifisert:

– Etter det jeg kan forstå, har de klart å utstyre dem med en styreanordning som er ganske effektiv. Og bombene har altså enorme sprengladninger.

Det samme skriver Frankfurter Allgemeine Zeitung: Moskva har funnet en billig og rask måte å konvertere «dumme» sovjetiske bomber uten styring til et relativt presist våpensystem.

– Glidebombene er modifisert med vinger og et navigasjonssystem som gjør at de kan treffe fiendtlige mål, skriver avisen.

– Flybombene har større sprengkraft enn artillerigranater. Ved hjelp av presisjonsanordningen kan russerne treffe der de ønsker, selv på lang avstand. Det betyr at alle steder der russerne får nyss om ukrainske våpendepoter, troppeansamlinger og kommandostasjoner er utsatt. Og de bruker dem altså også mot sivile mål, sier Karsten Marrup.

Ukraina hevder at de denne uken klarte å skyte ned et russisk bombefly:

Glidebombene endrer dynamikken i luftkampene. Hittil har kampfly ved fronten bare spilt en begrenset rolle, selv om Russlands luftstyrker på papiret er klart overlegne. Dette skyldes ekstremt effektive bakkebaserte forsvarssystemer på begge sider. Russiske og ukrainske fly er sårbare nær omstridte områder. De modifiserte glidebombene tillater Moskva nå ofte å angripe mål i trygg avstand fra det ukrainske luftvernet.

– Hva skal til for at Ukraina skal kunne forsvare seg mot glidebombene? Spørsmålet går til Karsten Marrup:

– Ukraina må få langtrekkende luftforsvarssystemer som holder flyene på avstand. Også kampfly med langrekkende radar og langtrekkende missiler vil kunne forhindre at russiske fly skyter uten å bli truffet. Så det er et håp når F-16-flyene kommer i bruk.

– Har Russland mye av dette?

– De har tusenvis av gamle bomber, og den modifiserte varianten produseres i store mengder.

Ikke bare store byer er mål for luftangrepene. Den siste tiden har el-forsyningen vært i vinden. Russerne bomber kraftverk, strømledninger og transformatorstasjoner.

Read Entire Article