Russerne nærmer seg: – Mister vi Pokrovsk, vil hele frontlinjen kollapse

1 month ago 19



Russerne angriper den strategiske østukrainske byen Pokrovsk med massiv bruk av artilleri og glidebomber fra fly.

Etter følger fotsoldater og soldater i kampkjøretøy og på motorsykler. De er kun få kilometer utenfor byen nå, og rykker fremover – én landsby om gangen.

Det ukrainske militæret gjentar tirsdag kveld at situasjonen er anspent langs frontlinjen ved Pokrovsk og Toretsk.

Bare tirsdag skal de ha slått tilbake 49 forsøk på fremstøt, ifølge forsvaret. 13 sammenstøt pågår ennå.

En mor forsøker å bringe barnet sitt til trygghet. Foto: Jevgenij Maloletka / AP / NTB

53.000 innbyggere i den østukrainske byen bes flykte til trygge områder.

De har en–to uker til å evakuere byen, sa Sergej Dobriak, leder for byens militære administrasjon, til Radio Free Europe/Radio Liberty mandag.

En mann har med kyllinger han skal selge til lokale utenfor Pokrovsk. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB

– Situasjonen endrer seg og russerne kommer nærmere. Pokrovsk er et svært viktig knutepunkt, et forsvarssenter. Mister vi Pokrovsk, vil hele frontlinjen kollapse.

Det sier den ukrainske forsvarseksperten Mykhailo Zhirokhov til Radio NV.

Les også: Russland nærmer seg strategisk by: – Kampene fortsetter døgnet rundt

Gjennom den ukrainske byen går to store hovedfartsårer og en viktig jernbanelinje. Veiene fungerer som hovedpulsårer som pumper livsviktig materiell, ammunisjon og soldater til forsvarslinjen.

Disse var blant annet viktig under slagene om Tsjasiv Jar og Avdiivka – og nå, under slaget om Toretsk.

Deler Donetsk fylke i to

– Tar russerne Pokrovsk, vil de dele Donetsk fylke i to. Da kan de konsentrere seg om å ta de to halvdelene hver for seg.

Det sier oberstløytnant Palle Ydstebø. Han er sjef for seksjon for landmakt ved Krigsskolen og har fulgt krigen i Ukraina tett.

Bilde av Oberstløytnant Palle Ydstebø,Oberstløytnant Palle Ydstebø,

sjef for seksjon for landmakt ved Krigsskolen

– Pokrovsk er viktig for logistikken til forsvaret av denne delen av Donetsk fylke. Og, poengterer Ydstebø.

– Faller Pokrovsk, får russerne tilgang til strategisk viktige veier og et logistikknutepunkt de vil trenge for å trenge fram til grensen av Donetsk fylke.

Det å erobre fylkene Luhansk og Donetsk, som Russland også har annektert i strid med krigens folkerett, har vært russernes mål siden de trakk ut fra nordøstre Ukraina og konsentrerte seg om offensiven i Donbas, poengterer han.

Hvor nær er russerne?

Situasjonen virker kritisk, men meldingene spriker veldig. De militære ekspertene VG har snakket med, synes det er vanskelig å si hvor nær russerne er med å ta byen.

– De russiske styrkene kommer ikke til å klare å ta byen med en gang, mener Tom Røseth, hovedlærer i etterretning ved stabsskolen.

Bilde av Tom Røseth,Tom Røseth,

hovedlærer i etterretning

Han anslår at det er minst én ukrainsk forsvarslinje igjen før byen.

– Deretter må de kjempe om byen – i byen. Det vil koste russerne mye ressurser, kanskje på bekostning av den ukrainske offensiven i Russland.

Kursk-offensiven – et feilgrep?

Det var 6. august at de ukrainske styrkene brøt seg over landegrensen og inn i nabolandet Russland.

Dyp hemmeligholdelse, erfarne soldater og bruk av raske vestligproduserte pansrede kjøretøy, var nøkkelen til Ukrainas lynoffensiv i Russland.

Planleggingen av bakkeinvasjonen var så hemmelig at selv ikke Kyivs nærmeste allierte, inkludert USA, visste noe om angrepet.

Langs veien som binder Pokrovsk og den annekterte byen Donetsk, lå stille og pittoreske landsbyer. Krigen tvinger lokale til å flykte fra hjemmene sine. Foto: Thomas Peter / Reuters / NTB

– Om de har valg å tynne ut fronten i Donbas for Kursk-operasjonen og ta en risiko med at den vil trekke russiske styrker bort fra fronten i Donetsk er usikkert, sier Ydstebø.

Det gjør det vanskelig å vurdere om Ukraina har kontroll på situasjonen, eller om det er så kritisk som det ser ut fra utsiden, synes oberstløytnanten.

I Toretsk nektet mange lokale å flykte fra hjemmene sine. Foto: Alina Smutko / Reuters / NTB

Det er Røseth enig i.

– Jeg er redd for at ukrainerne har tatt en risiko som ikke vil lønne seg like mye som planen tilsa. Men det er for tidlig å si om de har gamblet for høyt.

Noen militære analytikere har stilt spørsmål ved den ukrainske forsvarsledelsen sitt fokus på Kursk, hvor flere profesjonelle enheter har vært bundet opp.

Og, hvorfor har ikke ressursene disse ressursene blitt brukt til å forsterke områdene i og rundt Pokrovsk – hvor russerne avanserer?

– Det er vanskelig å si. Men det Kursk-invasjonen gir, er veldig vanskelige dilemmaer for Kreml, sier Røseth.

For Putin må enten prioritere å bekjempe ukrainere i Kursk, eller så må han prioritere å bekjempe ukrainere i Donetsk – og sikre seg viktig territoriell vinning.

– Jeg tror dette skaper en dynamikk som tvinger Kreml til å ta tøffe valg. Jo lenger dette varer, jo vanskeligere blir det for Putin.

– Har ukrainerne gjort gode defensive forberedelser kan Ukrainerne holde kontroll på dette området lenger – kanskje til og med i mange måneder.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article