– Russerne har overtaket

1 month ago 35



– Russerne har langt mer erfaring i dette enn det Trump-administrasjonen har, og mer enn ukrainerne har. Kunnskapsmessig har russerne et veldig overtak her, og det benytter de seg selvsagt av. 

Dette sier Kai Eide når en amerikansk delegasjon er i Moskva for å drøfte betingelser for en våpenhvile i Ukraina. 

Diplomaten Eide har i en årrekke jobbet med internasjonal sikkerhetspolitikk og krisehåndtering både på vegne av Norge, FN og NATO. 

Han mener det er mye som er uavklart før partene kan sette seg ned å snakke om betingelser for fred. 

Fredstyrker fra NATO-land umulig

– Er ukrainerne villige til å gå med på noen av russernes krav? Står de fortsatt på ønsket om NATO-medlemskap? Dette er slike ting russerne gjerne vil vite før de går videre. 

Den russiske presidenten Vladimir Putin uttalte seg om Ukraina etter møtet med sin allierte Aleksandr Lukasjenko torsdag. 

Han repeterte russernes utgangpunkt: En mer permanent løsning i forholdet mellom Russland og Ukraina. 

– Vi er enige om å stoppe krigen i Ukraina, men det bør lede til langvarig fred, sa Putin på en pressekonferanse. 

Ett av de absolutte motkravene Russland allerede har gitt uttrykk for, er at det ikke skal plasseres fredsbevarende styrker fra andre land i Ukraina. Eide tror ikke nødvendigvis at dette sier noe om Russlands intensjoner på lengre sikt, men peker på at NATO-nærvær kanskje er det mest betente spørsmålet i konflikten. 

– Jeg vil tro det blir umulig og urealistisk å få NATO-lands styrker på bakken i Ukraina. Russerne kan tenke at dette er en glidende overgang til mer nærvær av NATO, ikke bare av landene. Selv om Ukraina avstår fra å ville være NATO-medlem, så vil de ha soldater fra NATO-land som sikkerhetsgarantier. Dette er et problem som åpenbart må løses, sier Eide. 

 Magnus Nøkland/ TV 2
20250313, Oslo. Kai Eide. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

Eide går langt i å mene at amerikanerne ikke har gjort det grunnarbeidet som trengs før reelle forhandlinger kan komme i stand. For det er det for mange uavklarte spørsmål. 

– Trump har fått Zelenskyj til å gå med på visse ting. Men det er der man står. Det er en lang rekke spørsmål som vil komme på bordet. Alt fra spørmål om Ukrainas status, nærvær av ukrainske styrker, sikkerhetsgarantier og territorium. Dette har man ikke snakket om i det hele tatt. 

Eides poeng tydeliggjøres også av det Vladamir Putin sa torsdag etter møtet med presidenten i Belarus. 

 Gavriil Grigorov / Reuters / NTB
BETINGET VÅPENHVILE: Russlands president kan gå med på våpenhvile, men på klare betingelser. Foto: Gavriil Grigorov / Reuters / NTB

– Våpenhvile er i seg selv riktig, og vi vil støtte det, men det er spørsmål som må diskuteres, sa den russiske presidenten. 

– Trump vil stange hodet i veggen

Eide mener at så lenge amerikanerne flyr mellom landene, og ikke ukrainere og russere sitter i samme rom, er det lite håp om reell fremdrift i forhandlingene.  

– Alle disse tingene som må avklares, kan man ikke gjøre med bare en part av gangen. Begge må gjøre det samtidig. Jeg tror ikke dette skytteldiplomatiet som nå finner sted, er særlig hensiktsmessig. På et tidspunkt må man få begge partene sammen, i samme rom. 

I møte med russerne stiller amerikanerne svakt, mener Eide, som tror Trump ønske om å stoppe krigen ikke er tilstrekkelig. 

Håp likevel

– Uten erfaring og kompetanse, bortsett fra i eiendomsforhandlinger, så tror jeg han vil stange hodet i veggen på et tidspunkt. Kanskje er han allerede i ferd med å gjøre det. Her er det om å gjøre å komme seg i en posisjon hvor begge parter selv kan høre hva den andre sier, ikke bare formidlet via amerikanerne. 

Selv om Eide er kritisk til strategien amerikanerne nå velger, øyner han likevel håp. Så lenge noen snakker sammen. 

–  Der dialog ikke finnes, der fortsetter krigen og tapene av menneskeliv. Det faktum at man nå ser ut til å kunne komme seg til bordet er et positivt trekk. Men begge må komme til samme bord, sier den erfarne diplomaten. 

Read Entire Article