Russetiden har i mange generasjoner vært et symbol på avslutningen av 13 års skolegang. En feiring preget av glede, venner og god stemning. Spørsmålet er, tar vi nå farvel med russetiden som vi kjenner den?
Fylkeskommunen i Agder foreslår å flytte russefeiringen til juni, etter at skolen er ferdig. Feiringen skal avgrenses til én uke og være mer inkluderende, uten krav om økonomiske ressurser. Dette skal være med på å forhindre utenforskap, men har det egentlig motsatt effekt?
Når vi ser på utviklingen i dagens russetid, er det tydelig at mange elever føler et økende press både sosialt og økonomisk. Dersom fylkeskommunen velger å regulere eller endre strukturen rundt russetiden, vil det ikke hindre feiringen i å finne sted – tvert imot vil det kunne føre til en større grad av ekskludering. Russen kommer trolig til å feire i mai uansett, men utenfor skolens og fylkeskommunens kontroll.
Dette kan skape enda større skiller mellom de som har ressurser til å delta på private arrangementer, og de som blir stående på sidelinjen. Bortfallet av felles arrangementer kan fort føre til at kun enkelte elever og russegrupper finner møteplasser, resten blir stående alene.
En mulig løsning på denne utfordringen er å skape en inkluderende ramme gjennom å ha en åpen russegruppe i skolen, der de som faller utenfor de etablerte gruppene kan delta uten å føle på presset om dyre klær, busser eller eksklusive fester. Fylkeskommunen kan også spille en aktiv rolle i å arrangere felles, tilgjengelige russetilstelninger som styrker fellesskapet. Eksempler på dette kan være gratis russekino en gang i uken eller russetreff på tvers av skolene, arrangert i samarbeid med næringslivet.
Mandal videregående skole gikk fram som et godt eksempel ved å ha felles skolegensere for alle avgangselever. Dette har en stor positiv effekt for felleskapet og styrker inkluderingen innad i skolen.
Slike tiltak vil ikke bare bidra til å redusere ekskludering, men også gi russen en meningsfull og inkluderende feiring, der fokuset flyttes fra det kommersielle tilbake til det som virkelig betyr noe: Samholdet i den siste tiden som skoleelever. Gjennom et sterkere samarbeid mellom skoler, fylkeskommunen og lokalt næringsliv kan vi sikre at russetiden forblir en feiring som alle kan være en del av, uavhengig av økonomiske og sosiale forutsetninger.
Dette vil gi russen muligheten til å delta i en rekke aktiviteter som ikke nødvendigvis krever stor personlig investering, og samtidig beholde den sterke tilknytningen til skolen og de tradisjonene som har vært så viktige for tidligere generasjoner.