– Hva skal man si? Det er noe av det drøyeste jeg har vært med på i livet. Det var heftig.
Det sier landslagstrener Truls Johansen til NRK etter at hoppdelen av lagkonkurransen var over.
– Helt rått! Det er et utrolig godt skihopp. Se hvordan han bare stuper ut bakken, også setter han et lett telemarknedslag på 107 meter, ropte NRKs kombinertekspert Magnus Moan.
107 METER: Jarl Magnus Riiber slot til med et kjempehopp på 107 meter. Da hadde han også godt ned en avsats.
Foto: NTBFor da hadde Jarl Magnus Riiber hoppet bakken ned i den blandete lagkonkurransen. Med det lå alt til rette for å ha et strålende utgangspunkt før langrennsdelen.
Riiber var Norges tredje hopper og Norge lå på dette tidspunktet 29 sekunder bak Japan. Etter Riibers monsterhopp var forspranget nesten spist opp. Da var det kun 5 sekunder. Riiber valgte også å gå ned på farten.
Den blandete lagkonkurransen har kun blitt arrangert en gang tidligere i mesterskap. Norge er regjerende mestere på distansen og forsøker seg på samme suksessoppskrift med helt likt lag som tok gull i Planica.
Norge går ut 14 sekunder foran Japan og 28 sekunder foran Tyskland på langrennsdelen som starter klokken fire.
I den blandete stafetten skal herrene gå første etappe, kvinnene skal gå andre og tredje etappe, før herrene avslutter stafetten igjen.
Herrene går 5 kilometer, mens kvinnene går 2,5 kilometer, det er bare andre gang at denne øvelsen arrangeres i mesterskap.
Gikk ned tre avsatser
Gyda Westvold Hansen valgte å gå ned tre avsatser og dermed ned på fart, men hun ble sittende lenge på toppen og vente på det grønne lyset.
– Det er et kjempebra hopp av Gyda Westvold Hansen, og se lettelsen og gleden! Det er lite grann rufsete, men når man hopper så langt spiller det ingen verdens rolle, sa NRKs kommentator Christian Nilssen
Hun hoppet 102 meter og dermed overtok Norge ledelsen etter hoppkonkurransen.
– Det var veldig artig. Jeg var litt nervøs på toppen der og så at de tre andre hadde levert veldig bra opp. Da kunne ikke jeg være noe dårligere, så det var et veldig fint hopp.
God start
Ida Marie Hagen fikk gode forhold og hoppet 95 meter i første hoppet og Norge lå på andreplass, 13 sekunder bak Japan, men vel så viktig var det at ikke ble avstand opp til Tyskland.
– Denne duellen vant Ida Marie glatt, og det hoppet hun gjorde fikk Gyda, Jens og Jarl med seg. Dette lover bra, var NRKs kombinertekspert Magnus Moan sin dom etter det første hoppet.
Etterpå var Hagen lettet.
– Det var skikkelig deilig. Jeg har så fine lagkamerater som har bygget meg opp, og trenerne mine er noen genier som kom med noen bra tips i går. Det gjorde at jeg hadde selvtillit og klarte å jobbe videre i dag
Deretter var det Jens Lurås Oftebro som skulle i aksjon, han fikk den siste plassen på laget og utkonkurrerte trønderen Jørgen Graabak. Like før hadde japanske Yamamoto hoppet 106 meter, likevel imponerte han med 99,5 meter.
Regjerende mestere
Kombinertkvinnene er allerede godt i gang og startet sitt VM på torsdag, der Gyda Westvold Hansen tok sølv. Mens dette blir VMs første øvelse for herrene.
Det er ikke tvil om at det norske laget er helt i toppen av favorittsjiktet. Westvold Hansen tok sølv på torsdag, mens Ida Marie Hagen har vunnet åtte verdenscuprenn denne sesongen. Blant herrene leder Jarl Magnus Riiber verdenscupen sammenlagt der Jens Lurås Oftebro ligger på femteplass.
Det har ikke vært arrangert blandet stafett i verdenscupen denne sesongen, sist gang var under prøve-VM i fjor, også denne gangen vant de norske kombinertutøverne. Norge er faktisk ubeseiret i denne øvelsen.
Jarl Magnus Riiber har annonsert at han legger opp etter sesongen.
16-åring kom på sisteplass – ble hyllet av publikum 01:10
Publisert 28.02.2025, kl. 12.47 Oppdatert 28.02.2025, kl. 12.59