Retten skal avgjøre om oljeprosjektet er lovlig – i natt startet pumpene

1 month ago 11



I dagene før rettssaken skal opp i Borgarting lagmannsrett, blir saken satt på hodet.

Selve rettssaken om klimasøksmålet skulle egentlig starte i dag, men ble utsatt til i morgen. Staten forsøkte før helgen forsøkte å stoppe deler av søksmålet.

Samme dag som rettssaken skulle starte, melder nå Aker BP at de har satt i gang produksjonen på Tyrving-feltet. Det er omtrent et halvt år før planlagt oppstart.

Det er ett av de tre oljefeltene Greenpeace og Natur og Ungdom (NU) har saksøkt staten for å ha gitt ulovlig tillatelse til.

De to andre er Breidablikk og Yggdrasil.

Også på Breidablikk ble oppstart av produksjon fremskutt. Det skjedde under forrige rettsrunde i Oslo tingrett. Produksjonen startet 20. oktober, fire måneder tidligere enn Equinor hadde planlagt.

– Skamløst

– Det er skamløst å fremskynde oppstarten til midt under ankebehandlingen, sier Greenpeace-leder Frode Pleym som første reaksjon på at produksjonen på Tyrving er i gang.

 Fredrik Solstad / VGFrode Pleym reagerer kraftig på at Tyrving settes i gang kun én dag før rettssaken starter i Borgarting lagmannsrett. Foto: Fredrik Solstad / VG

Han reagerer kraftig på det han mener er en stat som hever seg over loven.

– Dette er frekt, freidig og farlig. Staten hever seg over loven, undergraver rettsstaten og folks rettsfølelse.

NU-leder Gytis Blaževičius reagerer også.

– Det er hårreisende å sette i gang produksjon når det er tvil om lovligheten, mest av alt er dette et problem for rettsstaten, sier han til VG.

Bilde av Gytis BlaževičiusGytis Blaževičius

leder, Natur og Ungdom

Hva er klimasøksmålet?

Klimasøksmålet er en rettssak der miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom har saksøkt den norske staten for å ha gitt ulovlige tillatelser til å utvinne olje fra tre spesifikke oljefelt: Breidablikk, Tyrving og Yggdrasil. De mener at staten ikke har vurdert de globale klimavirkningene av disse prosjektene og at de derfor er ugyldige. Klimaorganisasjonene fikk medhold i Oslo tingrett i januar i år. Staten har anket dommen.

Hvem er partene i klimasøksmålet?

Partene i klimasøksmålet er miljøorganisasjonene Greenpeace og Natur og Ungdom på den ene siden, og den norske staten, representert ved Energidepartementet, på den andre siden.

Hvorfor saksøker Greenpeace og Natur og Ungdom staten?

Greenpeace og Natur og Ungdom saksøker staten fordi de mener at tillatelsene til å utvinne olje fra de tre oljefeltene ble gitt uten å vurdere de globale klimavirkningene. Dette mener de er i strid med både norsk lov, EU-lov og internasjonale avtaler som Norge har forpliktet seg til.

Aker BP: Handler ikke om søksmålet

Aker BP bekrefter overfor VG at den første oljen ble pumpet opp fra Tyrving natt til tirsdag.

– Vi forholder oss som vanlig til de rammer og godkjenninger som myndigheter gir. Vi har godkjenning for å starte på Tyrving, så dette er i tråd med vanlig forvaltningspraksis. Det er ingenting spesielt med det, sier pressekontakt Ole Johan Faret i Aker BP.

Bilde av Ole-Johan FaretOle-Johan Faret

pressekontakt, Aker BP

Han avviser at den tidligere oppstarten har med søksmålet å gjøre.

– Det er staten som er part og ikke oljeselskapene. Bransjen har de godkjenningene vi har og så har staten kommet i en rettssak om rammene for konsekvensutredning. De godkjenningene vi har er gyldige.

VG har tatt kontakt med Energidepartementet som foreløpig ikke har svart på henvendelsen.

En lang rettsprosess

Da den forrige dommen falt i Oslo tingrett, ble det vedtatt stopp i produksjon og utbygging av de tre feltene inntil videre. Men dette forbudet ble opphevet av lagmannsretten i mai.

Det er hvorvidt dette forbudet skal opprettholdes eller ikke som skal behandles i retten denne uken.

Hva har domstolene sagt om klimasøksmålet så langt?

Oslo tingrett har gitt Greenpeace og Natur og Ungdom medhold på alle punkter og kjent tillatelsene til de tre oljefeltene ugyldige. Tingretten har også innvilget et midlertidig forbud mot å gi nye tillatelser for utbygging eller videre utvikling av feltene så lenge rettsprosessen pågår. Staten har anket dommen og denne uken starter ny runder i lagmannsretten.

Er aktivitet på feltene stoppet inntil søksmålet er avgjort?

Nei. I mai opphevet lagmannsretten denne tvangskraften. Det vil si at forbudene består, men i praksis er det ikke straffbart å bryte dem. Siden har staten fortsatt utbygging av feltene.

Hva vil skje i lagmannsretten?

Rettssaken i lagmannsretten vil kun handle om disse forbudene, og om tvangskraften skal innføres igjen eller forbudene fjernes. Dersom lagmannsretten gir klimaorganisasjonene medhold, er det en reell mulighet for at aktiviteten på de tre oljefeltene faktisk blir stoppet.

Med andre ord vil det bli en lang rettsprosess:

Først skal retten ta stilling til om de aktuelle oljefeltene skal stoppes inntil saken er ferdigbehandlet eller ikke. Deretter skal retten ta stilling til om godkjenningen som ble gitt av staten var lovlige i første omgang.

Hva er EFTA-domstolen?

EFTA-domstolen kontrollerer at landene som er medlem av EØS, inkludert Norge, etterlever EUs lover og regler. Norske domstoler kan beslutte å oversende spørsmål til EFTA-domstolen for å få råd om tolkningen av EU-lover.

Hvilken rolle spiller EFTA-domstolen i klimasøksmålet?

Kjernen i søksmålet mot staten er at NU og Greenpeace mener staten ikke har sørget for en gyldig konsekvensutredning før de tre oljefeltene ble godkjent. De mener dette bryter med både norsk og europeisk lov. Lagmannsretten har bedt om EFTA-domstolens vurdering i klimasøksmålet.

Konklusjonen til EFTA-domstolen vil ikke være bindende, men svært betydningsfull. Denne prosessen tar opp mot et år. Derfor vil ikke saken avsluttes før EFTA-domstolen har kommet med sin vurdering.

Klimaorganisasjonene vant i Oslo tingrett

I Oslo tingrett vant Greenpeace og NU mot staten, på alle punkter.

Staten anket saken og det er nå klart for en ny runde i lagmannsretten.

Men i forrige uke kom en utvikling i saken:

Regjeringsadvokaten ba lagmannsretten om å ta to av de tre oljefeltene ut av rettssaken.

Ifølge Energidepartementet er det ikke lenger noe poeng i å vurdere om tillatelsene til oljefeltene Yggdrasil og Tyrving er gyldig.

 Cornelius Poppe / NTBNU-leder Gytis Blaževičius, Greenpeace-leder Frode Pleym og advokat Jenny Sandvig etter at klimaorganisasjonene fikk medhold på alle punkter av Oslo tingrett. Staten anket saken. Foto: Cornelius Poppe / NTB

Det begrunner de med at Aker BP – som drifter de to feltene – har gjort nye utredninger siden forrige rettsrunde.

Staten mener derfor at det er gjort tilstrekkelige konsekvensutredninger av de to feltene, slik Greenpeace og NU mener de må.

Men de to klimaorganisasjonene er ikke enig i at utredningene er gyldige.

– Du må jo vite konsekvensene før du godkjenner nye prosjekter, sa Greenpeace-leder Frode Pleym til VG fredag.

Staten mente også at det ikke var noe poeng med vitneforklaringer i retten.

Saken går som planlagt – men utsettes med én dag

Vitnene er viktig for Greenpeace og NU. Blant dem er en rekke forskere som har regnet på konsekvensene av klimautslipp.

– Dersom staten lykkes i å avskjære klimafaglig ekspertise, vil det gå ut over rettens forståelse av alvoret i klimaendringene, sa Pleym til VG fredag.

Nå har Borgarting lagmannsrett svart at alle tre felt og vitneforklaringer skal behandles, som planlagt.

Det vil si at oljefeltene Yggdrasil og Tyrving fremdeles skal vurderes som en del av søksmålet – til tross for Aker BPs nye utredninger.

Samtidig utsetter lagmannsretten oppstart av rettssaken med én dag – fra tirsdag til onsdag.

Read Entire Article