Retten: Ingen tvil om at Andersen var alene om drapene i Baneheia

2 days ago 13



SANDNES (TV 2): Sør-Rogaland tingrett dømmer Jan Helge Andersen (43) til to års fengsel for drapet på Lena Sløgedal Paulsen (10), som han ble frikjent for i 2002.

Publisert 02.07.2024 12:01 Sist oppdatert nå

Det gjorde dommer Tor Christian Carlsen klart da han begynte på opplesningen av den historiske dommen tirsdag ettermiddag.

– Retten er sikker på at han var alene på åstedet. Retten er ikke i tvil om at det var han som begikk overgrepene og drapene alene, sier Carlsen.

Andersen, som er til stede i retten sammen med sin advokat Celine Krogh Fornes, hadde ingen synlig reaksjon på dommen.

«Den kanskje viktigste setningen for Kristiansen er at retten klart gir uttrykk for at retten ikke er i tvil om at Andersen var alene i Baneheia den 19. mai, 2000. Retten utelukker altså at Kristiansen kan ha vært med på drapene», skriver Viggo Kristiansens advokat Brynjar Meling til TV 2.

«Dette er historisk sett den sterkeste formuleringen som er blitt Kristiansen til del, og som ikke bare innebærer at Kristiansen er frifunnet, men at han nå er fullstendig renvasket. Derfor er dommen svært viktig – også for Kristiansen», skriver han.

Du kan høre hele opplesningen på TV 2 Nyheter eller i videovinduet øverst i saken.

Stolte på forklaring

Bestevenninnene Stine Sofie Sørstrønen (8) og Lena Sløgedal Paulsen (10) var på badetur i det idylliske friluftsområdet Baneheia i Kristiansand 19. mai 2000 da de ble lokket med til et avsidesliggende og tilvokst område. Her ble de voldtatt, drept og skjult i terrenget.

To år etter at drapene fant sted, ble Andersen og hans kamerat Viggo Kristiansen (44) dømt til 19 års fengsel og 21 års forvaring for å ha voldtatt og drept jentene.

Sentralt i bevisbildet mot Kristiansen var Andersens forklaring om at det var den tidligere kameraten som var initiativtaker, pådriver og den aktive part gjennom hele hendelsesforløpet.

 Frode Sunde / TV 2
I OSLO: Jan Helge Andersen (43), her på vei inn i sitt siste politiavhør i Baneheia-saken i juni 2022, mener fremdeles at han ikke var alene på åstedet. Foto: Frode Sunde / TV 2

Forklaringen passet godt inn i bildet aktoratet tegnet av den dominerende og temperamentsfulle Kristiansen og makten han hadde over den stille og forsagte Andersen.

Da Kristiansen – etter å ha sonet nesten 21 år i fengsel – ble endelig frifunnet i 2022, var det ikke bare de tekniske bevisene som ble forkastet, men også Andersens forklaring.

Dommerne i Sør-Rogaland tingrett peker i sin dom på at Andersen flere ganger har endret sin forklaring på sentrale punkter.

Tre hovedbevis

Statsadvokatene Andreas Schei og Johan Øverberg pekte i sin prosedyre i hovedsak på tre bevis som de mener er nok til å slå fast at Andersen var alene på åstedet.

 Nye DNA-analyser viser funn av biologisk materiale fra Andersen på begge jentene. Funnene er forenlige med at de stammer fra overgrep. Det er derimot ikke funnet DNA fra Viggo Kristiansen.

 Teledata er i realiteten et utelukkelsesbevis for Kristiansens del, ifølge aktor. Det har ikke vært mulig å gjøre målinger som tilsier at Kristiansens telefon var på åstedet. Den nærmeste basestasjonen som telefonen var koblet opp mot, dekker ikke åstedet.

 Sykkelen til Kristiansen var ikke parkert der Andersen hevder, mener aktor. Et spesielt sykkelinteressert vitne oppholdt seg på dette stedet og sa i retten at han var sikker på at han ikke så sykkelen der.

Andersen har hele tiden holdt fast ved at Kristiansen også var på åstedet. Hans forsvarere lanserte en helt ny teori da de begrunnet hvorfor han må frifinnes for drapet på den eldste jenta.

Retten ser altså helt vekk fra Andersens forklaring og slår fast av Kristiansen ikke var på åstedet.

Read Entire Article