Måtte ta jordbær-grep: – De skjønner det om de vil

2 days ago 15



Noen kurver veide halvparten av det de skulle.

 Privat / Anja Storbråten / TV 2
TOK GREP: Butikksjef Ruth Sand Røe så seg nødt til å legge ut en lapp for at kundene ikke skal flytte bær fra en kurv til en annen. Foto: Privat / Anja Storbråten / TV 2

Publisert 04.07.2024 16:36 Sist oppdatert 13 minutter siden

For mange er jordbær en viktig del av sommerkosen. Aller helst skal de være norske, og da blir de gjerne litt dyrere. 

For å kunne få ekstra mye jordbær for pengene velger enkelte derfor å fylle på med ekstra jordbær i kurvene fra andre kurver i butikken, skal vi tro butikksjef Ruth Sand Røe ved Coop Prix på Koppang.

– Det sitter litt i hodet at norske jordbær er dyre, så da vil de kanskje få mest mulig for pengene, sier hun til TV 2.

På butikken i Østerdalen var problem såpass stort at de har valgt å legge ut en lapp der de understreker at dette ikke er tillatt.

– Det er litt ubehagelig om vi ser at vi må kontrollveie i kassa. Så da satte vi opp en lapp for å ha litt opplysninger om det, så kundene er forberedt, sier Røe.

Kurvpris

Jordbær i norske butikker selges i all hovedsak etter kurvpris, altså at kurven koster like mye uavhengig av pris. På Coop-butikken på Koppang selger de kurver som skal ha 500 gram jordbær i.

– Kunder topper kurvene sine. Dermed sto vi igjen med noen kurver som veide 250 gram, sier Røe.

– Kan det være aktuelt å begynne å selge jordbær etter kilopris?

– Det hadde kanskje vært en idé, men da må det gjennomføres sentralt.

Kommunikasjonsrådgiver Simen Kjønnås Thorsen i Coop sier til TV 2 at de har vurdert kilopris. 

– Men for at det skal være enkelt for kundene å sammenligne priser mellom kjedene, benytter vi, som alle andre, pris per kurv, sier han. 

 Torstein Bøe / NTB
KURV: Norske kunder er vandt til at jordbær kommer i kurv. Foto: Torstein Bøe / NTB

Heller ikke hos Norgesgruppen, som eier blant annet Kiwi, Spar og Meny, eller Rema 100 har de planer om å endre til kilopris.

Sistnevnte har tidligere forsøkt dette, opplyser Marit Myklestad, kategori- og Innkjøpsdirektør for frukt og grønt i Rema 1000,

– Vi forsøkte dette for noen år tilbake, men kundene meldte da tilbake at de foretrakk ferdigprisede kurver, da prisen opplevdes uforutsigbar og vanskelig å forstå, sier hun.

– Sommersyndrom

Butikksjefen sier det også er et annet hensyn som gjør at de helst ser at kundene ikke tar på bærene. 

– Det er ikke noe særlige når folk står og plukker i bærene. Det er ikke særlig appetittlig, sier Røe.

– Vi oppfordrer til sunn fornuft, så slipper vi å plukke bærene inn i poser, sier hun.

Ifølge Røe er problemet noe som kun gjelder for jordbærene når de er i butikk. 

– Det er et sommersyndrom, sier butikksjefen.

– Hvordan har kundene reagert på skiltet?

– Vi har ikke fått noe særlig med reaksjoner, men de leser det og skjønner det om de vil. Skiltet er nok også en trygghet for de som ikke vil at det skal plukkes i bærene. 

– Spør om hjelp

Thorsen i Coop sier at jordbærplukking ikke er et sort problem i deres butikker, men at det fra tid til annen skjer at kunder driver selvplukk av jordbær i butikkene. 

– Der man opplever det som utfordrende har vi hengt opp plakater med henstilling om ikke å flytte bær mellom kurver, og vi følger med og supplerer om vi ser det er kurver hvor det er plukket ut bær, sier han og kommer med et råd til kundene:

– Synes du kurven ser glissen ut, spør betjening om hjelp til å sjekke vekt og eventuelt supplere med bær.

Det samme er beskjeden fra Norgesgruppen og i Rema. Om det skulle være lite i kurvene, forsøker butikkene å fylle på.

– Skulle det likevel være mange halvfulle kurver, så oppfordrer vi til å si fra til betjeningen fremfor å flytte på bær selv, sier Søyland i Norgesgruppen.

– Dersom noen opplever at jordbærkurvene våre ikke innfrir etter forventningene, kan de ta kontakt med en som jobber i butikken, så finner vi en løsning med det samme, sier Myklestad i Rema.

Dette svarer kjedene:

Rema 1000

Marit Myklestad, kategori- og Innkjøpsdirektør for frukt og grønt:

– Kurvene blir veid før de blir sendt til distribunalen og i tillegg så tar vi stikkprøver før de blir sendt til butikk. Våre frukt- og grøntansvarlige rydder og fyller på hele tiden, men av og til opplever noen kunder at jordbærkurvene våre ikke innfrir etter forventningene. Dersom noen opplever at jordbærkurvene våre ikke innfrir etter forventningene, kan de ta kontakt med en som jobber i butikken, så finner vi en løsning med det samme.

Kilopris: – Vi forsøkte dette for noen år tilbake, men kundene meldte da tilbake at de foretrakk ferdigprisede kurver, da prisen opplevdes uforutsigbar og vanskelig å forstå. Vi har derfor valgt å opprettholde dagens løsning med ferdigprisede jordbærkurver.

Coop

Kommunikasjonsrådgiver Simen Kjønnås Thorsen:

– Dette er ikke et stort problem i våre butikker. De aller fleste kundene er ærlige, men det skjer fra tid til annen at noen driver selvplukk av jordbær i butikkene og legger litt ekstra i sin egen kurv. Der man opplever det som utfordrende har vi hengt opp plakater med henstilling om ikke å flytte bær mellom kurver, og vi følger med og supplerer om vi ser det er kurver hvor det er plukket ut bær.

– Lite råd, synes du kurven ser glissen ut så spør betjening om hjelp til å sjekke vekt og eventuelt supplere med bær.

– Kilopris er vurdert, men for at det skal være enkelt for kundene å sammenligne priser mellom kjedene, benytter vi, som alle andre, pris per kurv.

Norgesgruppen

Kommunikasjonssjef Kine Søyland:

– I Norge har det alltid vært tradisjon for å selge jordbær per kurv, og vi har ingen umiddelbare planer om å endre på det. Kassene i butikk er også innstilt på pris per kurv. Kurvene vi bruker nå er utformet slik at de nettopp skal motvirke at folk tar jordbær fra andre kurver for å fylle på, ved at de har lukning på toppen. De er dessuten 100 prosent papp, som gjør at vi unngår plastlokk og dermed sparer store mengder plast. Butikkene forsøker å fylle på hvis det likevel forsvinner bær fra kurvene, slik at de blir så fulle som de skal være. Skulle det likevel være mange halvfulle kurver, så oppfordrer vi til å si fra til betjeningen fremfor å flytte på bær selv.

Read Entire Article