Resultatet av 48 timers krisediplomati: Her er punktene de ble enige om

1 month ago 33



– Trump har et oppriktig ønske om fred og USA er avgjørende for å sikre fred i Ukraina, sa den britiske statsministeren Keir Starmer etter europeisk enighet om en fredsplan.

Statsminister Keir Starmer hadde en hektisk helg etter fredagens katastrofale pressekonferanse med s Volodymyr Zelenskyj og Donald Trump i Det hvite hus. Etter telefonmøter med Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron, møttes europeiske ledere til et Ukraina-toppmøte i London. Mandag orienterte han Underhuset om hva man ble enige om. Foto: House of Commons / Reuters /NTB

Publisert: 03.03.2025 21:29

– Vi står foran vår tids største prøvelse. Dette er et historisk veivalg, sa statsminister Starmer etter helgens krisediplomati i London. Han la mandag frem fire punkter for en fredsplan for Ukraina. Det skjer etter intense møter med Frankrikes president Emmanuel Macron og flere andre europeiske ledere i London. Foran Underhuset i det britiske parlamentet opplyste Starmer om prinsippene man er enige om:

1. Militærhjelpen til Ukraina må fortsette. Og de økonomiske sanksjonene mot Russland må fortsette.

– Vi dobler vår militære hjelp og øker støtten til rekordnivåer, sa Starmer. Han viste også til et nytt milliardlån på 2,2 millioner britiske pund. Lånet skal tilbakebetales i form av konfiskerte, fryste russiske midler.

2. En varig fredsavtale må garantere selvstendighet og sikkerhet for Ukraina. Ukraina må sitte ved forhandlingsbordet når det forhandles om deres fremtid.

Leder for ytre høyre-partiet Refom UK, Nigel Farage, utfordret Starmer om sikkerhetsgarantier.

– Når Ukraina har sagt seg villig til å signere en mineralavtale som vil gi flere tusen amerikanere arbeid i Ukraina, er ikke det mer enn nok som en sikkerhetsgaranti? spurte han.

– En mineralavtale med USA er ikke alene nok, svarte Starmer. Han irettesatte Farage som kritiserte Zelenskyjs oppførsel i Det hvite hus fredag.

– Jeg vil minner ham om at det er Russland som er aggressoren. Zelenskyj er en leder i krig og har fått landet sitt invadert. Vi burde alle støtte ham og ikke smiske for Putin.

 president i Finland Alexander Stubb, Frankrikes president Emmanuel Macron, statsminister i Storbritannia Keir Starmer, president i Ukraina Volodymyr Zelenskyj og statsminister i Polen Donald Tusk. Foto: Javad Parsa / NTB

3. Enighet om at Europa også etter en fredsavtale vil fortsette å styrke Ukrainas forsvar og gi landet avskrekkende militærstyrke.

– Ukrainas fremtid er avgjørende for Storbritannias nasjonale sikkerhet, sa Starmer. Han understreket at Russland utgjør en trussel og har stått bak cyberangrep mot nettsidene til det britiske helsevesenet og har utført drap på britisk jord.

4. Samle en «koalisjon av villige» som er klare til å forsvare en inngått avtale og garantere fred i Ukraina.

Starmer har tidligere tatt til orde for en fredsbevarende styrke i Ukraina. Nå understreker statsministeren at en slik koalisjon bør bestå av europeiske land, men det er ønskelig at USA garanterer for sikkerheten til en europeisk fredsbevarende styrke.

Starmer innrømmet at noen land ikke ønsker å delta i en fredsbevarende militærstyrke.

– Storbritannia er villige til å ta en lederrolle, men jeg innser at ikke alle land ser likt på den saken. Andre land kan velge andre måter å støtte Ukraina på, sa Starmer til det britiske parlamentet.

– Trump er oppriktig

Starmer la til at topplederne som møttes i London også er enige om at USAs involvering blir viktig for å få til en fredsavtale.

– Den siste uken har vist klart at USAs involvering er avgjørende for å sikre fred i Ukraina. Jeg ønsker at president Trump skal fortsette å engasjere seg. Ingen bør tvile på at han har et oppriktig ønske om fred.

De europeiske topplederne er også enige om en videre strategi, sa Starmer. Fremover skal Storbritannia, Frankrike og allierte europeiske land jobbe sammen med Ukraina om en fredsplan. Denne strategien vil man diskutere med Trumps administrasjon.

Read Entire Article