Rektor advarer mot ryktespredning

1 month ago 20



– Når slike ufattelige ting skjer, går tankene våre først og fremst til de nærmeste berørte, sier rektor Ellen-Kristine Endresen Helgeland ved Randaberg videregående skole, hvor en av de to døde guttene var elev.

– Det er ufattelig trist. Det er heldigvis noe vi sjelden opplever. Å gå inn i klasserommet og informere om at én pult står tom, er et synlig bilde på at én person mangler. Det gjør inntrykk, også på elevene.

Nå er skolens fokus å ta være på medelevene og imøtekomme deres behov. 

– Dette kan være å snakke sammen, med fagfolk eller lærerne. 

 Elias Håvarstein / TV 2
REKTOR: Ellen-Kristine Endresen Helgeland ved Randaberg videregående skole. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

I løpet av dagen har skolen hatt ett minutts stillhet til minne for den avdøde eleven. I tillegg har de satt opp et bord med bilde av vedkommende, lys og blomster.

– Jeg ser elevene gå forbi. Noen stopper opp, andre sitter i grupper og snakker seg imellom. 

– Ikke hele bildet

Den andre eleven gikk på Hetland videregående skole i nabokommunen Stavanger. Også her har de hatt en samling mandag, hvor kriseteam var med. I tillegg har de flagget på halv stang for eleven, som bare hadde gått på skolen i 14 dager før ulykken.

Politiet har så langt vært tilbakeholdne med informasjon om hva de mener er årsaken til ulykken. 

Nå maner rektor Helgeland til varsomhet før politiet har konkludert.

– Fra skolens side har jeg vært opptatt å si til elevene at politiet fremdeles etterforsker saken: Før vi vet årsaken til ulykken, må vi være forsiktige med å komme med og spre rykter om hva som har skjedd, for disse ryktene inneholder kanskje ikke hele sannheten.

 Elias Håvarstein / TV 2
ADVARER: Rektoren ved Randaberg videregående skole advarer mot å spre rykter. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

Politiet sier til TV 2 at de fra før av vet, slik også foreldre og voksne gjør, at meldingstrafikken blant unge går fort. 

– I vår tid med sosiale medier kan ting spres veldig raskt, så det er ikke overraskende at det kan være noe sånt, uten at jeg kjenner detaljene om det, sier politiadvokat Øyvind Bore på spørsmål om det har vært ryktespredning rundt ulykken.

Han sier at «det alltid er uheldig å spre informasjon» om noe man kanskje ikke helt har oversikt over. 

– Vi vil generelt advare mot å spre informasjon om en slik type hendelse der man ikke sitter med hele bildet. Heller ikke politiet sitter med informasjon om hele bildet, legger han til.

– Var på vei hjem

Deres hovedhypotese er at de to guttene brukte vannskuteren i forkant av hendelsen. 

– Og at de var på vei hjem fra Ryfylke til Stavanger. Det er de vi vet, og vi håper vi kommer nærmere i etterforskningen.

Politiet ber personer som kan ha informasjon om det som har skjedd eller om hendelsesforløpet om å ta kontakt med dem.

Siktet nekter straffskyld 

Politiet har siktet en båtfører i 30-årene, ettersom det er tatt beslag i båten og mobiltelefonen til mannen, sa de tidligere mandag.

Vedkommende meldte fra til politiet at han trolig hadde kjørt på noe i sjøen, etter å ha lest i sosiale medier at en vannskuter var funnet med skader. 

 Elias Håvarstein  / TV 2
HALV STANG: Elever og lærere sørger over at en medelev er død etter ulykken i Ryfylke. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

Politiet ønsker ikke å gå ut med hva mannen har forklart i avhør. 

Til TV 2 sier mannens forsvarer, Sigurd Rønningen, at båtføreren er siktet for brudd på straffeloven paragraf 281 som handler om uaktsom forvoldelse av død. 

Båtføreren nekter straffskyld, ifølge advokaten. 

– Han erkjenner ikke å ha gjort noe uaktsomt eller straffbart. Hvis det er han som har truffet dem, så synes han selvfølgelig at det er forferdelig, sier Rønningen.

Mannen varslet Hovedredningssentralen (HRS) om at han hadde kjørt på noe, men fikk beskjed om å kjøre hjem, ifølge forsvareren. Det bekrefter også HRS i en pressemelding. De ettergår nå hvilke opplysninger de har mottatt i saken.

– Vi avventer politiets etterforskning for å se om det er en sammenheng mellom meldingen som kom inn natt til søndag og funnet av to omkomne i sjøen senere søndag.

Jobber med hendelsesforløpet

En av hypotesene er at guttene kan ha blitt påkjørt, ifølge politiadvokat Bore. 

– Men etterforskningen får vise om vi klarer å verifisere det, eller om det er et annet hendelsesforløp. Vi ønsker å komme fram til det som er riktig, legger han til.

Bore sier at politiet nå jobber med å avklare hendelsesforløpet, blant annet vet å innhente elektroniske spor og få svar fra dem som overvåker farvannet i området:

– Vi håper at sammen med vitneforklaringer og øvrige elektroniske spor, kan få et svar på hvordan de omkom. 

 Elias Håvarstein  / TV 2
KAN HA BLITT PÅKJØRT: Politiet etterforsker om guttene ble påkjørt. Foto: Elias Håvarstein / TV 2

Forskjellige reaksjoner

Rektor Helgeland ved Randaberg videregående skole er tydelig på at det vil være vidt forskjellige reaksjoner på dødsfallet på en skole med rundt 850 elever.

– Noen kjente vedkommende god, andre ikke, mens andre igjen har tidligere opplevelser med lignende hendelser og kan få en reaksjon på det, sier Helgeland.

Skolen har i samråd med kriseteam besluttet å la skolehverdagen gå som normalt, slik at de som også ønsker å jobbe med skole, har mulighet til det.

De vil tilpasse tilbudet for elevene ut fra hvordan behovet er utover uken, sier rektoren.

Read Entire Article