Regneferdigheter er fortsatt viktig

3 weeks ago 27



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 18.09.2024 06:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I en kronikk i Aftenposten 5. september skriver åtte fagpersoner fra Høgskolen på Vestlandet at det er blitt vanskeligere å utdanne ingeniører. De mener studentene mangler grunnleggende regneferdigheter, og at det skyldes de nye læreplanene.

Vi deler bekymringen over at mange elever ikke utvikler viktig kompetanse som de vil trenge videre i livet. Resultater fra eksamen, nasjonale prøver og internasjonale undersøkelser de siste årene går nedover.

Vi er enige i at det er naturlig å diskutere om læreplanene fungerer etter intensjonen og om det bør gjøres justeringer eller settes inn andre tiltak. Samtidig mener vi det er for tidlig å si at de nye læreplanene er årsaken til nedgangen, fordi det første kullet fra videregående som har fått opplæring etter disse, begynte i høyere utdanning i fjor høst.

Et mål med utformingen av læreplanen var å understreke behovet for at elevene skal forstå det de lærer. Læreplanene bruker begreper som utforske, argumentere og gjøre rede for, og for å mestre dette må elevene lære å regne. For eksempel er argumentasjon definert som å grunngi fremgangsmåter, resonnement og løsninger og bevise at disse er gyldige.

Dette er et sammensatt problem uten enkle løsninger. Vi følger det tett, blant annet gjennom en pågående evaluering. Vi setter pris på innspillene og vil gjerne samarbeide med lærere, universiteter og høgskoler for å undersøke problemstillingene nærmere.

Marthe Akselsen

Divisjonsdirektør, Utdanningsdirektoratet

Ole Christian Norum

Seniorrådgiver, Utdanningsdirektoratet

Read Entire Article