Regjeringens lovendring som betyr at alle har rett til å betale med kontanter er helt riktig

3 days ago 4



AFTENBLADET MENER: Regjeringens lovendring som betyr at alle har rett til å betale med kontanter er helt riktig, både med hensyn til de som ikke er digitale og til beredskapen.

Nå er butikker og andre næringsdrivende nødt til å ta imot betaling også i kontanter. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

iconLeder

Dette er en leder. Lederen gir uttrykk for Stavanger Aftenblads meninger og analyser.

Et bredt flertall på Stortinget vedtok i juni regjeringens forslag til endringer i finansavtaleloven, og 1. oktober trådte disse endringene i kraft.

Justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl sa at regelverket til nå har vært for uklart. Derfor var det viktig med disse endringene.

Endringene i loven betyr at fra og med denne dagen er butikker, restauranter, frisører og andre som holder til i et lokale der en næringsdrivende selger varer og tjenester, nødt til å ta imot kontanter dersom det er det du ønsker å betale med.

Tjenester som selges i lokaler som forbrukeren oppsøker vil også være omfattet av den oppdaterte loven. Dette gjelder blant annet kinoer, restauranter, hoteller og treningssentre. I tillegg har du som passasjer rett til å betale med kontanter dersom andre betalingsløsninger tilbys om bord i buss, trikk, båt, ferje, tog og taxi.

Kontantretten gjelder ikke salg av varer fra automater, salg i ubetjente salgslokaler og i lokaler som bare en begrenset krets av personer har adgang til. Og den gjelder ikke for beløp over 20.000 kroner.

Det er så mange som 600.000 nordmenn som ikke er digitale her i landet, viser undersøkelser. Det er et stort antall mennesker, som ikke nødvendigvis vil klare seg i en verden som blir mer og mer digitalisert.

Det er bra at regjeringen nå sørger for at disse kan få en litt enklere hverdag.

Mehl pekte på noe som også er svært viktig, og det er at kontanter er nødvendige for å ta vare på beredskapen i landet. Uten kontanter ville for eksempel et strømbrudd eller et digitalt angrep på bankene kunne føre til at ingen hadde penger.

Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) anbefaler alle å ha litt kontanter liggende nettopp av disse grunnene.

Administrerende direktør Rune Aale-Hansen i Regnskap Norge sa til NRK at han, derimot, var skeptisk til lovendringen. Grunnen til dette er at kontanter er noe av det letteste å svindle med, fordi det ikke er sporbart. Han kalte dette en gavepakke til de kriminelle.

I en ideell verden hadde det selvsagt vært bedre å forhindre denne kriminelle aktiviteten. Men nå er det sånn at ulike hensyn må veies opp mot hverandre i et samfunn, og da må både beredskap og hensynet til de 600.000 i landet som ikke er digitale gå foran.

Publisert:

Publisert: 2. oktober 2024 20:00

Read Entire Article