Regjeringen vil at Fosen-reinen skal få vinterbeite i Tolga og Os

2 weeks ago 9



Arbeidets Rett:

Statssekretær Elisabeth Sæther (Ap) i Energidepartementet sier at regjeringen vil at Hummelfjellet-Sålåkinna skal bli nytt vinterbeite for reindriften på Fosen.

 Heiko Junge / NTB
FOSEN: Reinsdyr vandrer rundt vindmøllene på Storheia vindpark, som er den største av vindparkene i porteføljen til Fosen Vind, og den andre av vindparkene som ble bygget. Foto: Heiko Junge / NTB

Publisert 25.09.2024 10:46

– Det stemmer. Det er området Hummelfjellet og Sålåkinna som peker seg ut. Både de respektive kommunenes ordførere og reindrifta er orientert om dette, og vi går nå videre. Det har tatt litt lengre tid enn vi kunne ønsket, men i morgen, onsdag, møtes vi for å sette oss i samme rom, opplyser Sæther til Arbeidets Rett.

Tirsdag 17. september ble det kjent at Norsk institutt for bioøkonomi (Nibio) hadde konkludert med at området er best egnet til formålet.

Staten forplikter seg

De to sidaene i Fosen reinbeitedistrikt har mistet sine vinterbeiteområder i forbindelse med den mye omtalte utbyggingen av vindkraftanleggene på Fosen-halvøya.

Høyesterett har slått fast at utbyggingen truer reindriftens eksistens, og i forbindelse med mekling mellom partene forpliktet staten seg til å skaffe et tilleggsareal.

Ordførerne misfornøyd

Ordførerne i de berørte kommunene Tolga og Os var imidlertid svært misfornøyd da Nibios forslag først ble kjent.

– Dette går rett på den eksisterende konflikten vi har øst i vår kommune med Femunden reinbeiteområde, og å foreslå at ytterligere drøyt 2.000 dyr skal inn i en uløst konflikt, oppfatter jeg rett og slett som å helle bensin på bålet, sa Os-ordfører Ivar Midtdal.

– Jeg er dessverre ikke overrasket, men det er allikevel sjokkerende. At et overgrep fra staten i Trøndelag skal kunne løses med å båndlegge uberørte naturområder i Os og Tolga henger ikke på greip, sa ordfører Bjørnar Tollan Jordet (SV) i Tolga.

Read Entire Article