Regjeringen oppretter regionale kulturfond

2 hours ago 2



Regjeringen vil satse på lokal og regional kultur, og foreslår derfor å opprette regionale kulturfond for å bidra til gode lokalsamfunn og et mangfoldig kulturliv.

Minne kultursenter i Åseral. Foto: Espen Sand

Regionale kulturfond skal komme i tillegg til etablerte støtteordninger på kulturområdet, derfor bidrar dette til et løft for kulturen i hele landet, og regjeringen bevilger 4.5 millioner kroner til Agder.

Dette har vært en viktig sak for oss i Agder Arbeiderparti, og vi er godt fornøyde med at regjeringen nå oppretter regionale kulturfond.

Agder har et levende kulturliv, fra vår kulturby Risør med alle sine kulturarrangementer, Aust-Agder museum og arkiv (Kuben), Setesdalens immaterielle kulturarv på Unesco sin kulturarvliste, Spira og Geoparken i Flekkefjord, Kunstsilo, Kilden og Odderøya i Kristiansand, Minne kultursenter i Åseral og Vest-Agder museet med sine mange institusjoner, for å nevne noen.

Det er også et yrende kulturelt liv i lokalsamfunnene, samt mange dyktige fagfolk som holder i hevd lokale håndverkstradisjoner.

Vi har tradisjonsrike industrimuseer som Næs Jernverksmuseum, Bratteklev skipsverft, Bredalsholmen og Sjølingstad spinneri. På musikk- og film- feltet har vi noen av de største festivalene i landet, Risør kammermusikkfestival, Palmesus og Ravnedalen live.

Den profesjonelle utdanninga som UiA har etablert, har vært viktig for det frivillige musikk- og kulturlivet i hele regionen.

Nå får fylkeskommunen penger som gjør at den på demokratisk vis kan stimulere til enda mer regional og lokal kulturaktivitet uten at det fortrenger de midler noen av disse kulturinstitusjonene allerede får gjennom andre budsjetter.

Dette er en mye bedre ordning enn Høyres gaveforsterkningsordning som flytta midler fra regionens lokale kulturliv og til de største byene.

Fylkeskommunene har kompetente kulturadministrasjoner som kan forvalte denne ordningen på en god måte. Vi forventer at fylkeskommunen sørger for åpne og transparente prosesser rundt bruken av disse midlene, som vi er svært glade for å ha fått på plass.

Read Entire Article