2300 må gå og en rekke landkontorer legges ned etter at Redd Barna har fått endelig beskjed fra USA om at alle avtaler må avsluttes med umiddelbar virkning.
Fredag 28. februar kl. 18:00Redd Barnas landkontorer på Sri Lanka, Polen, Brasil, Georgia and Liberia stenges, og i første omgang mister over 2300 ansatte jobbene sine.
– Dette betyr at mange barn kommer til å dø, sier generalsekretær Henriette Westhrin i Redd Barna i Norge.
Hun viser til at organisasjonen har mat liggende klart på lagre, og at dette nå vil råtne. Samtidig vil medisinutdeling opphøre og helseklinikker som stenges.
Henriette Westhrin
– Det er helt konkret arbeid på bakken som umiddelbart slutter. Og det er de aller fattigste landene som blir rammet hardest, sier Westhrin.
Ifølge organisasjonen blir opptil 12 millioner barn og familier rammet av den amerikanske bistandsfrysen. Redd Barna sier den må legge ned programmer i 40 land.
Et av president Donald Trumps umiddelbare tiltak etter innsettelsen var å fryse all bistand i 90 dager.
– Vi reagerer med forferdelse og fortvilelse. Når denne pausen kom 20. januar så lagde vi ulike scenarioer. Det som nå har skjedd er vårt worst case-scenario. Dette er nå realiteten, sier Westhrin.
– Dette er en humanitær katastrofe i realtid, og et svik av historiske dimensjoner, sier hun.
– Vurderes det ytterligere kutt?
– Dette er det vi gjør helt akutt. Så må vi følge med og se om vi må gjennomføre enda mer. Nå stanser vi alt som er finansiert av den amerikanske regjeringen. Men det får konsekvenser for veldig mange andre programmer også, og vi må se på om de også må endres.
Westhrin understreker at dette kun er det som vil skje fordi Redd Barna rammes.
– Vi må huske på at dette også skjer med drøssevis av andre organisasjoner.
Norsk Folkehjelp sier opp
Tidligere i februar ble det kjent at Norsk Folkehjelp sier opp 1700 ansatte, og at organisasjonen med det mer enn halverer arbeidsstokken. Også dette skjedde etter at USA fryste sine bistandsmidler.
– Det får store konsekvenser for det vi faktisk gjør der ute med mine- og eksplosivrydding. Dette er veldig dramatisk, sa generalsekretær Raymond Johansen til VG.