Realisme og nyansering i integreringsdebatten

1 month ago 25



Publisert: 22.08.2024 07:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Forskerne Cora Alexa Døving’ og Claudia Lenz’ kronikk i Aftenposten 9. august overser dessverre flere ubehagelige realiteter i integreringsdebatten. Som samfunnsdebattant og fagspesialist innen integrering – med muslimsk bakgrunn – ser jeg behovet for en mer nyansert tilnærming.

Bekymringer rundt islamsk innvandring har ofte rot i reelle utfordringer, særlig for arbeiderklassen i land som England. Økonomisk stagnasjon og økt innvandring har ført til sosiale spenninger og segregering i utsatte områder. Opptøyer og «grooming»-skandaler har forsterket frustrasjonen hos majoritetsbefolkningen.

Opptøyene i England har ikke oppstått i et vakuum, men er et resultat av langvarig frustrasjon hos majoritetsbefolkningen.

Døving og Lenz unnlater å nevne at en betydelig andel muslimer holder fast ved verdier som strider mot vestlige prinsipper. Dette har bidratt til fremveksten av parallellsamfunn i flere europeiske byer. Samtidig er det viktig å anerkjenne at mange muslimer er godt integrert og bidrar positivt til samfunnet.

Forskerne nevner økt hatkriminalitet mot jøder og muslimer, men utelater at muslimer ofte står bak slik kriminalitet mot jøder og LHBT-personer. Majoriteten av terrorangrep i Europa utføres av muslimske ekstremister. Disse faktaene må adresseres for å få en helhetlig forståelse av situasjonen.

Vi må tørre å diskutere disse utfordringene åpent og ærlig, uten samtidig å overse positive aspekter ved mangfold. En konstruktiv debatt krever både at vi anerkjenner suksesshistorier og erkjenner problemområder innen integrering.

Et ekte mangfoldig samfunn krever at de av oss med muslimsk bakgrunn aksepterer liberale verdier. Beslutningstagere må møte utfordringer åpent og ærlig, ikke med metadebatter, mens vi forsvarer demokratiske og liberale prinsipper. Dette vil sikre en ekte harmonisk sameksistens i mangfoldige samfunn.

Almir Martin

Samfunnsdebattant og fagspesialist innen integrering, mangfold og inkludering

Read Entire Article