– For meg er dette enda en sak som viser hvordan systemet ikke er lagt opp til at man skal kunne få barn og være student på en god måte, sier KrF-nestleder, Ida Lindtveit Røse.
Saken som opprører nestlederen, er historien om den 26 år gamle tobarnsmoren Maiken Blom Snersrud fra Lier, som i høst er i praksis som sykepleierstudent.
Hjemme har hun en baby som hun fortsatt ammer. Hun får ikke fri fra praksisen for å amme, men det blir lagt til rette for det. Dette er tid hun må ta igjen for å få godkjent praksisen.
NRK har fått flere henvendelser etter at saken ble publisert. Også Maikens Instagram flommet over av henvendelser da hun skrev om saken på sin story. Hun var tydeligvis ikke alene om «amme-utfordringen».
Mener det må tilrettelegges på en bedre måte
Lindtveit Røse i KrF mener situasjonen er dypt urettferdig overfor unge mødre, og forstår godt at det ikke alltid er lett å ta igjen praksistimer på kveldstid når man, som i Maikens tilfelle, har to små barn hjemme.
– Både studier og praksis bør tilrettelegges på en bedre måte for kvinner og menn som har småbarn, mener Lindtveit Røse.
Hun forventer at Senterpartiet gjør noe med systemet nå som de sitter i regjering.
– Denne typen prosesser er jo med på både å gjøre motivasjonen lavere og at flere kan ende opp med til og med falle ut av studiet. Det er jo det motsatte av det vi vil, sier Lindtveit Røse og legger til:
– Vi ønsker at alle skal kunne få barn i ulike aldre, også når man er student. Og at man skal få en god tilrettelegging for det, også når man er i praksis.
Tar opp saken med utdanningsministeren
Arbeiderpartiet og Senterpartiet sitter med makta i Kunnskapsdepartementet. Men ingen av ministerne, verken Kari Nessa Nordtun (Ap) eller Oddmund Hoel (Sp), vil uttale seg. De henviser til Senterpartiets Marit Knutsdatter Strand som representerer Oppland på Stortinget.
– Vi må hele tida stå opp for rettighetene til å kombinere småbarnsliv med studier, så her må vi aldri gi oss før vi kommer helt i mål. Folk må se at det er mulig både å ha små barn og ha ambisjoner for utdanning og karriere, sier hun.
Og heier på damer som Maiken.
– Har ikke Senterpartiet reell makt til å styre dette nå?
– Jeg skal ta det opp med forskning- og høyere utdanningsministeren, svarer Knutsdatter Strand.
Hun mener vi trenger flere damer som både føder barn og som tar høyere utdanning.
Vil ha de samme rettighetene som ansatte
– Å amme en baby mens man er i praksis bør gi gyldig fravær.
Det sier Amalie Fadler Opdal som er øverste leder for nesten 23.000 studenter ved storbyuniversitetet, Oslo Met.
Hun vil løfte saken til Maiken på vegne av alle studenter som er i samme situasjon.
Hun skulle ønske at studenter i Maikens situasjonen, hadde de samme rettighetene til ammefri som vanlige ansatte. Men så enkelt er det ikke.
Som student i praksis må man nemlig gjennomføre de timene som er planlagt, i henhold til EU-direktiver.
Studentparlamentet mener at det er ikke antall timer som tilsier om studenten får et godt læringsutbytte i praksis. Studentene blir vurdert, gjennom både underveis vurdering og sluttvurdering.
Dette viser om læringsutbytte er godt nok, og ikke antall timer.
Frykter det blir liten tid til læring
Oslo Met er redde for at det kan bli for liten tid til læring om elevene får ammefri, og ikke må ta igjen timene.
– Derfor kan ikke timer i praksis reduseres selv om studenten har begrunnet fravær, enten det gjelder amming eller for eksempel sykdom, sier Ingrid Ruud Knutsen.
Hun er instituttleder på Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid.
– Vi samarbeider med praksisstedene om å legge til rette for studenter som vil amme babyen sin, for eksempel ved å avtale kortere dager. Slik vi vurderer disse sakene må likevel antallet timer i praksis tas igjen for at utdanningen skal kunne godkjennes.
Oslo Met foreslo at Maiken skulle utsette praksisen, men det er uaktuelt for henne. Nå vil hun bli ferdig sånn at hun kan søke jobber.
Og Maiken selv er innstilt på å klare begge deler; amming og utdanning.
Publisert 27.09.2024, kl. 11.25