Reagerer på hemmelighold i politiet: – Uholdbart!

1 week ago 9



Etter at straffesaken mot Marius Borg Høiby (27) ble kjent i media, har TV 2 forsøkt å gjøre en rekke undersøkelser rundt hvilken kontakt han tidligere har hatt med politiet. 

TV 2 har blant annet bedt alle landets politidistrikter om innsyn i eventuelle avsluttede straffesaker mot Borg Høiby i deres distrikt. 

I innsynsbegjæringen er det spesifisert at det også søkes innsyn i eventuelle påtaleunnlatelser og forelegg. 

Det første politidistriktet som svarte på TV 2s begjæring, var Oslo. 

«Henvendelsen din er videresendt til Sør-Øst politidistrikt som rette enhet», svarte hovedstadspolitiet den 16. august. 

Noen dager senere opplyste Innlandet politidistrikt at de ikke har registrert noen straffesaker på Marius Borg Høiby,

Narkotatt på Palmesus

Den 23. august ga Agder politidistrikt TV 2 innsyn i et forelegg mot Marius Borg Høiby fra 2017, da han ble tatt for å sniffe kokain på festivalen Palmesus. Noe Dagbladet omtalte først.

I dokumentene TV 2 har fått innsyn i, fremgår det at to undercoveragenter fra politiet fikk mistanke om at kronprinsessens sønn nettopp hadde sniffet kokain inne på festivalens VIP-område. 

 Terje Frøyland / TV 2
PALMESUS: Marius Borg Høiby fikk et forelegg for kokainbruk på Palmesus i 2017. Dette bildet ble tatt i 2024. Foto: Terje Frøyland / TV 2

Konfrontert med dette nektet Borg Høiby først for å ha sniffet kokain. 

Da han ble tatt med videre til politiets område inne på festivalen, bekreftet han derimot at politiet hadde rett i sine mistanker. 

Han forklarte at han først hadde løyet fordi han sto ved siden av kronprinsesse Mette-Marits bestevenninne da politiet tok kontakt med ham. 

Da forelegget ble fylt ut oppga han Slottsplassen 1 som sin adresse og sa at han ønsket å betale boten på 4000 kroner på stedet. Borg Høiby betalte ifølge politiets dokumenter med kontanter. 

Uken etter at Agder politidistrikt gjorde TV 2 kjent med forelegget, svarte ytterligere fem politidistrikter på innsynsforespørselen fra TV 2. 

Marius Borg Høibys forsvarer, advokat Øyvind Bratlien, ønsker ikke å kommentere denne artikkelen.

«Ikke allmenn interesse»

Etter at Agder politidistrikt ga TV 2 innsyn, fikk TV 2 svar på innsynsbegjæringen fra de fleste politidistriktene i landet, men ikke alle.

Fem av politidistriktene har opplyst at det ikke finnes noen straffesaker mot Marius Borg Høiby i deres systemer. 

Slik har politidistriktene svart

    • Vest, Troms, Nordland, Finnmark og Innlandet politidistrikt opplyser at de ikke har noen registrerte saker med Marius Borg Høiby.
    • Sør-Øst, Øst, Møre og Romsdal og Trøndelag politidistrikt har avslått innsynsbegjæringen.
    • Oslo politidistrikt har sendt innsynsbegjæringen videre til Sør-Øst politidistrikt, men ikke sagt noe om hvorvidt de har tidligere registrerte saker med Marius Borg Høiby hos seg.
    • Sør-Vest politidistrikt politidistrikt og Sysselmesteren på Svalbard har ikke besvart TV 2s henvendelse.

Fire av politidistriktene har derimot avslått TV 2s begjæring om innsyn. Det siste avslaget kom fra Møre og Romsdal onsdag 11. september, etter en purring fra TV 2. Også Øst og Trøndelag politidistrikt har tidligere avslått begjæringen. 

Disse distriktene skriver at de av hensyn til personvernet verken kan bekrefte eller avkrefte om det finnes registrerte saker på Marius Borg Høiby hos dem. 

Sør-Øst politidistrikt skriver det samme, men har i tillegg gitt en litt annen begrunnelse for sitt avslag. 

Politidistriktet har hovedkontor i Tønsberg, der Marius Borg Høiby bodde sammen med ekskjæresten Juliane Snekkestad i flere år. 

«Sør-Øst politidistrikt har ikke avsluttede straffesaker vedrørende Marius Borg Høiby som vi vurderer til å ha en slik allmenn interesse at det vil gå foran hensynet til personvern», heter det i avslaget fra politiet.

Denne begrunnelsen får presseekspert Gunnar Bodahl-Johansen til å rase. 

 Martin Berg Isaksen / TV 2
KRITISK: Presseekspert og mediekritiker Gunnar Bodahl-Johansen. Foto: Martin Berg Isaksen / TV 2

– Jeg mener at dette er en helt uholdbar situasjon, sier han. 

Bodahl-Johansen mener at politiet til enhver tid sitter med et «informasjonsmonopol».

– Mens pressen står der med lua i hånden og bare får det som politiet til enhver tid finner ut at de vil gi. Da blir det forskjellsbehandling rundt omkring i landet, og jeg mener denne saken viser behovet for at det utarbeides mer regulerte innsynsregler, sier han.

– Kan ha personlig sympati

Politiet i Sør-Øst skriver i avslaget at de har tatt hensyn til at det finnes et lovbestemt unntak fra taushetsplikten. 

Unntaksregelen sier at taushetsplikten ikke er til hinder for at allmennheten gis opplysninger om en straffesak, «så lenge det gis saklig og nøktern informasjon av hendelser av allmenn interesse». 

«Sør-Øst politidistrikt har vurdert at vi ikke har avsluttede straffesaker vedrørende Marius Borg Høiby som er av en slik allmenn interesse», gjentar politidistriktet opp mot vurderingen av unntaksregelen.

 Jan Petter Dahl / TV 2
TØNSBERG: Sør-Øst politidistrikt har hovedkontor i Tønsberg i Vestfold, der Marius Borg Høiby tidligere bodde. Foto: Jan Petter Dahl / TV 2

– Man kan alltids diskutere hva som har allmenn interesse, men det kan ikke være sånn at man fra gang til gang er prisgitt hva den enkelte politiadvokat eller politimester mener, sier Bodahl-Johansen og fortsetter: 

Han tegner opp et tenkt scenario der han ser for seg at politiadvokaten får en personlig sympati med en involvert part i en straffesak. 

– Kanskje det er kronprinsessen i denne saken. Alle kan forestille seg at dette er en vanskelig sak for henne, men det er ikke nok til at en enkelt tjenesteperson rundt forbi skal bestemme at opplysningene ikke har allmenn interesse, uten at vi vet hva og hvor mye politiet sitter inne med. 

– Griper inn i redaktørrollen

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Elin Floberghagen, er langt på vei enig med Bodahl-Johansen.

– Når politiet nekter innsyn og begrunner det med at saken ikke har allmenn interesse, griper de inn i redaktørrollen. De skal vurdere om den som spør har saklig grunn, og ikke om en sak de behandler har offentlig interesse, sier Floberghagen. 

 Torstein Wold / TV 2
PRESSEFORBUNDET: Elin Floberghagen er generalsekretær i Norsk Presseforbund. Foto: Torstein Wold / TV 2

Sør-Øst politidistrikt har for øvrig lagt til grunn i avslaget at TV 2 har saklig grunn for å søke innsyn i opplysningene. 

– Det viser svakheten med de innsynsreglene vi har i dag. Graden av innsyn og åpenhet avhenger av hvilket distrikt du spør. Det er uheldig, og det svekker medienes mulighet til å kontrollere politiet og informere om saker av offentlig interesse, sier Floberghagen. 

Reidun Kjelling Nybø, generalsekretær i Norsk Redaktørforening, er enig. Hun mener politiet bør utvise mest mulig åpenhet, og sier det er uheldig når etaten tar rollen som redaktør. 

 Tom Rune Orset / TV 2
KRITISK: Generalsekretær i Norsk Redaktørforening er kritisk til politiets håndtering av innsyn. Foto: Tom Rune Orset / TV 2

– Det er ikke deres oppgave å gjøre en avveining av hva som har allmennhetens interesse, sier Kjelling Nybø.

Den endelige konklusjonen til Sør-Øst politidistrikt handler om at innvilget innsyn vil være identifiserende og i strid med personvernet. 

TV 2 har klaget på denne avgjørelsen til Statsadvokatene i Vestfold, Buskerud og Telemark, som har avslått klagen.

TV 2 har også klaget på avslaget fra politiet i Øst og i Trøndelag, som verken vil avkrefte eller bekrefte om de har noen saker knyttet til Marius Borg Høiby.

Read Entire Article