Reagerer på annonser: – Slik kan vi ikke ha det

1 month ago 23



Bilder av barnerom, uryddige stuer og identifiserende bilder. Enkelte boligannonser for tvangssalg kan være ulovlige, sier eksperter.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
UVERDIG: Rot, flytteesker og personlige eiendeler flyter på bildene av bosteder som tvangsselges. Noen annonser viser både bilder og navn av de som pleide å bo i boligen. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Publisert 27.08.2024 11:32

Renteøkninger og dyrere mat har gjort vondt verre for mange som sliter økonomisk i Norge. 

De som i lengre tid ikke klarer å betale ned lånet, kan ende opp med å miste boligen sin til tvangssalg.

Tvangssalgene håndteres som oftest av advokatbyrå, og til enhver tid ligger det mange slike annonser ute på Finn.no. 

Rot og personlige eiendeler

TV 2 har gjennomgått mer enn 100 annonser for boliger som er lagt ut på tvangssalg, eller mest sannsynlig er lagt ut for tvangssalg. 

Flere av annonsene viser bilder av eiernes hjem med personlige eiendeler, private bilder, rot og søppel.  

Enkelte har også identifiserende bilder og navn synlig, både av eiere og av det som tilsynelatende er barna i huset. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
TVANGSELGES: De færreste boliger som tvangsselges er merket i annonsen. Salgene gjøres med oppnevnt medhjelper, ofte en advokat. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Les hva to av advokatene som står bak noen av annonsene svarer lenger nede i saken. 

– Burde tatt ned bildene

TV 2 har delt et utvalg av disse annonsene med Kirkens Bymisjon. 

– Meglere i ordinære saker som gjelder salg av boliger, vil jo ofte be eierne tømme boligen for private eiendeler. Boligen vil være vasket og enkelte benytter seg av stylister. 

– På den måten bli personvernet til de som har «råd» bedre ivaretatt, enn de som ikke har råd eller kapasitet til å rydde og klargjøre boligen for fotografering. Slik kan vi ikke ha det.

Det sier Natascha Maria Siegert, jurist i Ung rettshjelp hos organisasjonen.

 Kirkens Bymisjon.
KRITISK: Kirkens Bymisjons Ung rettshjelp jobber for å på plass klageordninger for barn, forteller Natascha Maria Siegert. Hun er negativ til flere av annonsene TV 2 viser til. Foto: Kirkens Bymisjon.

Hun er klar på at barn har en særlig rett til privatvern, og mener megler burde tatt en vurdering på hvordan bilder av barn eller barnerom vil påvirke de berørte barna. 

– De burde heller tatt ned bildene eller valgt å ikke ta bilde av barnerom fylt med private eiendeler. Dette er enkle grep som kan ivareta barna, og som ikke ville vært dyrt å gjennomføre.

– Ikke greit

Ti prosent av alle barn under 18 år tilhørte en familie med vedvarende lavinntekt i perioden 2020 til 2022. 

Norge er bundet av barnekonvensjonen til å beskytte barn mot ulovlig innblanding i privatlivet, uten at brudd automatisk resulterer i noen konsekvenser, påpeker Siegert.

– Det er jo ikke greit. Derfor må vi påse at det offentlige og alle som har med barn å gjøre, som meglerne som står for disse salgene, er klare over hvilke rettigheter barn har og hvilke plikter de utløser.

Så langt i år er 8914 boliger begjært tvangssolgt på landsbasis, viser tall fra Domstoladministrasjonen. Flere av disse sakene er løst mellom skyldner og kreditor før tvangssalget gjennomføres, opplyser Domstolene.

Kan være ulovlig

Å publisere bilder av barn uten riktig hensikt kan være ulovlig, sier førsteamanuensis ved det juridiske fakultet ved UiB, Malgorzata Cyndecka.

TV 2 har delt flere eksempler fra Finn-annonser med Cyndecka, der hun finner flere funn kritikkverdige.

– Så snart du kan knytte identifiserende informasjon til en bestemt person, så behandler du personopplysninger. Det må du ha behandlingsgrunnlag, sier hun.

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
KRITISK: Malgorzata Cyndecka har sett gjennom bildene TV 2 har funnet, og mener flere av dem er problematiske. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

Cyndecka jobber med og forsker på personvern, og sier eksemplene fra Finn bryter med dataminimerings-prinsippet. 

– Det sier at du skal behandle så lite personopplysninger som mulig, for å oppnå formålet. Formålet er å selge boligen, og da trenger du ikke å presentere disse bildene. De er klart identifiserende av barna, og er absolutt ikke nødvendig å inkludere i en boligannonse.  

Nekter TV 2 bildebruk

TV 2 har vært i kontakt med en av advokatene bak flere av annonsene i saken. 

I en mail svarer advokaten at de tar forløpende vurderer personvernrettigheter ved tvangssalg. 

Advokaten og advokatbyrået er anonymisert av hensyn til de som bor i boligen. 

– Vi gjør egne vurderinger, men tar også hensyn til innspill fra huseierne selv. Vi vil unngå at våre annonsebilder viser personer på fotografier i huset, og vil fremover spesielt ha fokus på bilder av barn som vises i bakgrunnen.

Avslutningsvis skriver advokaten at de ikke ønsker å bidra til medieoppslag om tvangssalgene de har, og spesielt ikke til en sak som omhandler de adressene TV 2 omtaler i saken. 

Advokaten opplyser samtidig at de ikke samtykker til at bildene fra advokatbyrået brukes av TV 2.

Etter gjennomgang av annonsene, opplyser advokaten videre at noen av bildene kan være i strid med prinsippet om dataminimering, og at de er derfor for sikkerhets skyld er tatt bort. Ingen barn skal bo på disse adressene, ifølge advokaten.

Derfor publiserer TV 2 bildene:

TV 2 velger å publisere noe av bildematerialet fra de omtalte boligannonsene, til tross for at advokatene som eier bildene ikke ønsker det.

Dette for å kunne dokumentere påstandene om mulig ulovlig eksponering av privatlivet til de som bor i boligen.

Publiseringen av bildene gjøres i henhold til åndsverkslovens paragraf 36, om at et verk som inngår i en dagshending kan gjengis. TV 2 har tilbudt eierne av bildene vederlag for publiseringen.

Deler av bildene er likevel sladdet av hensyn til de som bor på adressene.

Varslet eierne

TV 2 har også vært i kontakt med advokaten bak en annen av annonsene som er omtalt i saken. I annonsen fremkom ikke bilder der barn kunne identifiseres, men barnas navn kom tydelig frem, i tillegg til barnas rom. 

Advokaten innleder med å si at familien fremdeles bor på eiendommen som er listet for tvangssalg, og at de på forhånd ble varslet om tidspunkt for taksering og fotografering. 

– Etter at eiendommen ble annonsert, har jeg ikke fått noen bemerkning fra foreldrene om bildene som er publisert. Jeg har gått igjennom bildene nå i dag, og kan ikke se at disse bryter med noen personvernregler. 

Advokaten avslutter med å si at de aldri bruker bilder der barn kan identifiseres, og at bilder av barnerom er en nødvendighet for å vise potensielle kjøpere eiendommen. 

 Ole Enes Ebbesen / TV 2
ANNONSE: TV 2 har sladdet det som tilsynelatende er navnene til de to barna som bor i denne boligen, som tvangsselges på Finn. Foto: Ole Enes Ebbesen / TV 2

– Advokaten bærer ansvaret

Det er den som publiserer noe i offentlige kanaler, som bærer et eget ansvar for det vedkommende velger å publisere, svarer Siegert i Kirkens Bymisjon. 

  Advokaten jobber på oppdrag av tingretten, ikke foreldrene. Selv om foreldrene har samtykket til at en megler, i disse tilfellene en advokat, fotograferer og publiserer barnerom med personlige eiendeler som kan identifiseres eller bilder av barn som henger på veggene, har advokaten et selvstendig medansvar. 

Man bør ikke blindt dele bilder som kan oppleves krenkende for barn, uavhengig om foreldre har samtykket eller ikke, avslutter Siegert.

Read Entire Article