Randesund har svært få sosiale tilbud til sine innbyggere

1 month ago 27



Det har lenge vært byggebonanza i Randesund, og ved Korsvikfjorden står ytterligere utbyggingsprosjekter for tur.

Om utbyggingen skal bli et gode må det stilles strenge krav til hva og hvor mye som kan bygges, og til hva utbygger må bidra med før byggingen igangsettes, skriver artikkelforfatteren. Foto: Faksimile fra Fædrelandsvennen 11. juni.

Som rapportert i Fædrelandsvennen 11. juni søkes det nå om tillatelse til 300 nye boliger på den omtalte Støodden-tomta, og nye prosjekter er varslet ved Montértomta (ca. 170) og Salbostad (minst 20). Totalt kan det bli nærmere 500 nye boenheter ved den lille fjorden. Hvis kommunen legger til rette for det, kan prosjektene tilføre mye positivt for lokalsamfunnet. Men det er også store utfordringer ved prosjektene, spesielt tilknyttet trafikk og manglende sosiale møteplasser.

Korsvikfjorden velforening mener at utbyggingene kan forskjønne områder som lenge har ligget som store utsprengte sår i landskapet. Men om utbyggingen skal bli et gode må det stilles strenge krav til hva og hvor mye som kan bygges, og til hva utbygger må bidra med før byggingen igangsettes (rekkefølgekrav).

Trafikkutfordringer

Trafikk har lenge vært en utfordring i Randesund. Veinettet har sprengt kapasitet, og langs Sømsveien, der de nye utbyggingene skal iverksettes, er det svært dårlig tilrettelagt for myke trafikanter. Sømsveien er hovedferdselsåre for syklister som skal fra ytre Randesund og til byen og brukes daglig av barn og unge. Men selv om det har vært planlagt sykkelsti langs veien siden 1984 har denne blitt nedprioritert. Forholdene er farlige og minner flere steder om Torridalsveien der vi nylig hadde en tragisk dødsulykke. Men i Torridalsveien var det fortau og fotgjengerfelt. Det er det lite av langs Sømsveien.

500 nye boliger vil gjøre veien enda farligere. Kommunen og fylket må derfor besørge at de gamle planene for sykkelsti langs Sømsveien blir en realitet før boligene tas i bruk. Utbygger må få krav om å bidra. For å ivareta barn og unge må man også oppgradere eksisterende undergang ved utbyggingene og etablere tilgrensende gangfelt slik at man sikrer trygg ferdsel for barn og unge til og fra skole. Med økt trafikk bør det videre sikres rundkjøring ved Korsvikkrysset der det ofte er risikofylt å komme ut på Dvergsnesveien. Også i dette området er det utrygt å krysse den trafikkerte 60 sonen for å ta bussen til byen. Videre vil broen over Søylekilen kreve oppgraderingr. Også her bør utbygger få et ansvar.

Trafikkutfordringene i Randesund henger sammen med at det er få lokale tilbud, mangel på lokale møteplasser og ensidig boligutbygging. Når alle større kommunale investeringer som teater, svømmehall og kulturskole blir lagt til sentrum og det er få butikker i området må flere ta bilen fatt. Et ambisiøst og fremtidsrettet prosjekt ville være å blåse liv i ideen om el-ferje, fra Kjevik og Korsvikfjorden via Silokaia og vestover. Ferjenettet rundt Oslo er her et eksempel til etterfølgelse. Men skulle man ønske å iverksette slike ambisiøse planer må det tilrettelegges før fjorden bygges ut for godt.

Men heller ikke dette kan erstatte sosiale møteplasser lokalt.

Manglende sosiale møteplasser

Randesund har svært få sosiale tilbud til sine innbyggere. RIL og menigheter står for brorparten, men bydelen savner alternativer, spesielt for barn og unge. Slike tiltak er viktige for både inkludering, trivsel og folkehelse. Bydelsrådet har i denne sammenheng påpekt at Rona er en mangelfull lokalisering for det planlagte bydelssenteret. Velforeningen utfordrer utbygger og kommune til å bidra med kystnære sosiale møteplasser lokalt og støtte opp om den «urbane akse» bydelsrådet har foreslått. Ved utbygging av såpass store områder langs kysten bør det i det minste stilles krav til noen møteplasser. Tegninger vi har gjennomgått viser enkelte kvaliteter som ballbane og offentlige brygge/naturområder langs sjøkanten. Dette er steg i riktig retning og kommunen bør kreve at det tilrettelegges for mer av dette før mulighetene lukker seg.

Velforeningen har diskutert forslag med stor entusiasme: kystnære parkområder, felles badstue med bademulighet og ungdoms/forsamlingshus. Som bydelsrådet har fremlagt, kan man lett se for seg Korsvik som et mindre kultursenter med både butikk og café. Det er allerede etablert mindre atelierer på nærliggende brygger, og det ville være fint å skape et levende miljø rundt disse.

Korsvikfjorden velforening ønsker seg en nær og kystpreget bydel med sosiale møteplasser lokalt. Vi mener tilrettelegging for fremtidens utfordringer og muligheter er viktig. Vi påkaller derfor politikerne fra bydelen til å jobbe for vår sak.

Et sentralt virkemiddel pengelense politikere har til rådighet i slike situasjon er å stille rekkefølgekrav som må innfris før utbygging kan starte, både til trafikk og hvilke kvaliteter som et område bør inneha. Som Bydelsrådet skrev i 23 august i fjor må vi unngå at Randesund (og fjorden) bli en bilpreget bomaskin inneklemt mellom bomringen til sentrum og den kommende bomringen til Sørlandssenteret. Med de riktige tiltakene kan politikerne motvirke dette og bygge en bydel for fremtiden.

Read Entire Article