Rammes av CO₂-avgift: – Telefonene harikke stått stille

7 hours ago 2



ÅLESUND (TV 2): Finansminister Jens Stoltenberg tettet et avgiftssmutthull som fører til at fiskebåter heller vil bruke «bensinstasjoner» i utlandet.

 Per Haugen / TV 2
STATSRÅD: Finansminister Jens Stoltenberg har terget på seg fiskebåtrederne og drivstoffleverandører. Foto: Per Haugen / TV 2

Publisert 06.07.2025 18:20

Saken oppsummert

  • Fiskefartøy i utenriksfart mistet CO₂-avgiftsfritak fra 1. juli.
  • Dette fører til at båter nå bunkrer drivstoff i utlandet i stedet for i Norge.
  • Organisasjonen Fiskebåt og Bunker Oil kritiserer endringen som svekker norsk næringsliv.
  • Regjeringen vurderer kompensasjonsordninger for fiskeflåten i fremtiden.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

– Dette får dramatiske konsekvenser for oss. Bare på én dag denne uka fikk vi kansellert levering på 1,5 millioner liter fra båter som nå velger å fylle drivstoff i utlandet eller i rom sjø, opplyser operasjonssjef Maren Kleven Fox i Bunker Oil i Ålesund.

 Havnevik.
OPPGITT: Maren Kleven Fox i Bunker Oil. Foto: Havnevik.

Årsaken er at finansminister Jens Stoltenberg og Finansdepartementet fra 1. juli har besluttet å fjerne fritaket for CO₂-avgift for fiskefartøy i utenriksfart.

Det betyr at båter som tidligere har bunkret drivstoff i Norge, har satt kursen til Shetland før de starter fisket og sluppet unna den særnorske avgiften.

Nå slår avgiftsfritaket inn først hvis båten bunkrer i utenlandsk havn eller fra tankbåt ute på havet.

Nytt mønster

Både organisasjonen Fiskebåt og Bunker Oil reagerer kraftig på avgjørelsen.

 CF-WESENBERG/Fiskebåt
REAGERER: Fagdirektør Jan-Ivar Maråk i Fiskebåt. Foto: CF-WESENBERG/Fiskebåt

– Det er oppsiktsvekkende at departementet gjennomfører denne endringen på kort varsel, samtidig som det er flertall på Stortinget for å frita fiskeflåten for CO₂-avgift, sier fagdirektør Jan Ivar Maråk i Fiskebåt.

Finansdepartementet viser til prinsippet om at forurenser skal betale for klimagassutslipp.

– Dette gjelder også fiskeflåten. Regjeringen er samtidig opptatt av faren for såkalt «karbonlekkasje», og vi vil derfor i forbindelse med 2026-budsjettet vurdere om kompensasjonsordningen for fiskeflåten skal utvides til også å gjelde fiske og fangst i fjerne farvann, opplyser statssekretær Torgeir Micaelsen (Ap).

Fiskebåt tror norske rederier nå vil se til utlandet når de skal fylle båtene og få utført service. Det bekrefter også Bunker Oil.

– Telefonene har ikke stått stille hos Bunker Oil de siste dagene. Kunder varsler om omlegging av bunkringsmønster til utenlandsk havn. De ser seg ikke råd til å fylle drivstoff i Norge lenger. Vi ser nå på et mulig scenario der vi må legge ned anlegg og kun klare å levere drivstoff i Ålesund og Tromsø. Det vil bety en betydelig svekkelse av beredskapen, opplyser Maren Kleven Fox.

Ser på effektene

Fiskebåtrederne mener avgjørelsen til Finansdepartementet får store konsekvenser.

 Kristian Haug Hansen / TV 2
BUNKERANLEGG: Her ved Bunker Oil i Ålesund leverer de drivstoff til blant annet fiskeflåten. Foto: Kristian Haug Hansen / TV 2

– Regjeringen gjør vondt verre for konkurransekraften til norsk næringsliv, og svekker i tillegg aktiviteten, verdiskapningen og beredskapen i Norge, sier Jan Ivar Maråk.

Finansdepartementet avviser at endringer skjer «over natta» og viser til at høringsforslaget kom i mars.

– Hvordan skal regjeringen opprettholde bunkerberedskap langs kysten i fremtiden? 

– Regjeringen er opptatt av at klimapolitikken ikke skal ha uheldige konsekvenser for andre fiskeri- og beredskapsmessige mål. Vi arbeider derfor med å kartlegge effektene som klimapolitikken har på eksempelvis bunkringsinfrastruktur og landingsmuligheter, og vil følge effektene av dette tett de neste månedene, opplyser statssekretær Micaelsen i Finansdepartementet.

Read Entire Article