Rådgivere med 1001 råd

4 days ago 8



Det er sikkert en eller annen som har fortalt deg hvordan du skal leve livet ditt.

Foto: Shutterstock

Kanskje er det en venn som har fortalt deg om økonomiske investeringer? Eller er venninne som har gitt deg råd om hva du bør spise for å få ned vekten? De kommer med råd i all vennskapelighet. Det er greit nok.

Men kommer de i sin overlegenhet med sin kunnskap, føler jeg meg lett mindreverdig.

Rådgivningstjenesten er en vekstnæring. Stadig flere lever av å gi råd. Vi møter dem overalt – fra fødsel til grav, fra helsesøster til begravelses-agent. Vi nærmer drukner i råd på alle livets områder. Og rådgiverne er ofte høyt utdannet og profesjonelle. I møte med en av dem blir jeg nærmest umyndiggjort!

Jeg har ofte stilt meg spørsmålet om hvor mange eksperter vi trenger for å leve et tilnærmet normalt liv? Da jeg vokste opp på 1950-tallet, var det få rådgivere. Det var ingen yrkestittel, men leger, prester og politi var datidens rådgivere. Og mange fikk sikkert gode råd. Selv om det ofte nærmest var selvfølgeligheter.

Gjennom mitt yrkesaktive liv har jeg gjennom ulike yrker vært rådgiver, til og med spesialrådgiver – uten at rådene ble bedre av den grunn! Som prest ble jeg med årene forsiktigere med å gi råd. Ofte henviser jeg til selvhjelpsgrupper. En som har mistet en av sine, har godt av å komme sammen med noen som har opplevd det samme. En alkoholiker kan få støtte i AA. Eksempler på selvhjelpsgrupper er nærmest uendelig. Det er godt å komme sammen med noen som har opplevd det samme som meg. Det er godt å kjenne seg igjen i det en forteller i en amme-gruppe. Selvhjelp er på mange måter redningen for mange.

Selvsagt trenger vi råd av og til når livet blir vanskelig. Men det jeg ønsker å få frem er at de fleste av oss har ressurser nok til å ordne opp selv.

Rådgivere kan være gode samtalepartnere, som kan hjelpe oss til å sortere og hjelpe oss videre. Men valget må vi selv ta! Når for eksempel ekteskapet ryker, er det ikke rådgiveren som har skylden fordi vedkommende ga oss gale råd.

Gale råd fikk mange av bankrådgivere for noen år siden. Kundene ble lovet større avkastning, men så gikk det riktig galt. Dette er et godt eksempel på at rådgivertjenesten har sin begrensning. Vi bør alltid tenke oss vel om før vi tar imot rådene, i hvertfall fra rådgivere som har det som levebrød å gi råd!

Read Entire Article