Putins våpenhvile-svar lar vente på seg: – Åpenbar uthalings­taktikk, sier Russland-forsker

1 month ago 35



– Vi er enige med forslaget om å få slutt på krigshandlinger, sa Russlands president Vladimir Putin til journalister på torsdag.

– Ideen er god, og vi støtter den.

Noen dager før hadde USA og Ukraina blitt enige om et forslag til en 30-dagers våpenhvile i Ukraina-krigen.

– Ballen er på deres banehalvdel, sa USAs utenriksminister Marco Rubio tirsdag mens spesialutsending Steve Witkoff fløy til Russland med forslaget.

Der ligger ballen fortsatt. For det er ikke klart hvordan man skal tolke Putins utsagn.

– Uthalingstaktikk

Putin understreket at flere ting må «diskuteres». Blant annet hvem som skal kontrollere våpenhvilen. Han krever også at våpenhvilen må føre til varig fred i krigen som Russland startet for fullt for tre år siden.

– Putin legger til alle forbehold som utelukkende er knyttet til hva Ukraina må være villige til å gi fra seg for å få noe sånt på plass, i en helt åpenbar uthalingstaktikk.

Det sier Karen-Anna Eggen, Russland-forsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), til NRK.

Karen-Anna Eggen med armene i kors

Karen-Anna Eggen mener situasjonen på slagmarken i Kursk gjør at Putin prøver å kjøpe seg mer tid.

Foto: Ismail Burak Akkan / NRK

Også Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj mener Putin prøver å hale ut tiden. De sa også amerikanerne på G7-møtet i Canada, fortalte EUs utenrikssjef Kaja Kallas til nyhetsbyrået Reuters

– Det handler om fremgangen de har i Kursk nå, men også om rotårsakene til krigen som må adresseres for at de skal være villige til å diskutere fred, sier Eggen.

Kursk er det russiske fylket ved grensen som Ukraina invaderte i august.

Disse «rotårsakene» er de samme som Russland har vært opptatt av i mange år, ifølge Eggen: Natos utvidelse østover og Ukrainas selvstendighet og forhold til Vesten.

– Det vi kan se nå, er at Putin balanserer litt overfor Trump. Det er ikke et blankt nei, men han er tydelig på at han vil prate direkte med Trump. Noe som er dårlig nytt for Ukraina, sier Eggen.

To veier til våpenhvile

Trump ser ofte ut til å ofte skifte mening avhengig av hvem han sist snakket med, påpeker IFS-forskeren. Etter møtene mellom USA og Ukraina i Saudi-Arabia skjerpet han for eksempel tonen overfor Russland.

Men etter tidligere møter mellom Russland og USA langet Trump ut mot Ukraina og Zelenskyj. Mange har også bitt seg merke i at Trump ofte viser velvillighet overfor Russland og Putin.

Og mens ballen fortsatt er på Russlands banehalvdel, sitter Putin med mange av kortene. Noe Trump selv innrømmet til journalister før helgen.

– Jeg tror Putin nå ser sitt snitt til å få innfridd ganske mange av ønskene sine for utfallet av denne krigen, sier Eggen.

Putin og Lukasjenko skal til å ta hverandre i hånden

Belarus' president Aleksandr Lukasjenko (til venstre) besøkte torsdag Putin i Moskva.

Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB

Men USA er ikke helt maktesløse, påpeker hun. Hun har to forslag til hvordan man kan få Putins «ja» til våpenhvile:

– Det ene er at han får noen av premissene han la på bordet. Altså at Ukraina ikke får våpenstøtte, eller ikke får trene eller mobilisere soldater.

Eller så kan USA legge mer press på Russland. Trump har blant annet truet med flere økonomiske sanksjoner mot Russland.

– Men enn så lenge så har de ikke vist noen vilje til å gjøre det, og tvert imot gitt Russland det de ønsker, sier Eggen.

Interessert i utenriks? Hør utenriksredaksjonens podkast:

Publisert 14.03.2025, kl. 06.51 Oppdatert 14.03.2025, kl. 08.17

Read Entire Article