Putin vil endre Russlands atomdoktrine

1 day ago 5



 Ramil Sitdikov / AP / NTBRusslands president Vladimir Putin snakket for sikkerhetsrådet i Kreml i Moskva, Russland, onsdag 25. september. Foto: Ramil Sitdikov / AP / NTB

Land som støtter angrep på Russland kan regnes som angripere, varsler presidenten.

onsdag 25. september kl. 22:21

Vladimir Putin kom onsdag med en klar advarsel til Vesten om Russlands vilje til å bruke atomvåpen. En ekspert sier til VG at det er vanskelig å vurdere om det er bløff eller en reell trussel.

Under et møte i Russlands nasjonale sikkerhetsråd onsdag sa Putin at landet forbeholder seg retten til å bruke atomvåpen hvis det blir angrepet. Putins uttalelse er lagt ut på Kremls hjemmeside.

Han vil «justere» Russlands tilnærming til bruk av atomvåpen, melder det uavhengige russiske nyhetsnettstedet Meduza. Presidenten mener at landet må oppdatere sin atomvåpenpolitikk.

Dagens doktrine åpner for at Russland kan bruke atomvåpen «som tilsvar på bruk av atomvåpen eller andre type masseødeleggelsesvåpen mot den eller dens allierte, så vel som ved aggresjon mot den russiske føderasjonen med bruk av konvensjonelle våpen som setter selve statens eksistens er i fare».

Putins forslag vil bety at et angrep mot Russland fra en ikke-atommakt med støtte fra en atommakt, vil bli sett på som et felles angrep på Russland. Det skriver blant annet AP News.

 Alexei Nikolsky / Reuters / NTBFra onsdagens møte i det nasjonale sikkerhetsrådet i Moskva. Putin leder møtet og vi ser ellers blant andre tidligere forsvarsminister Sergej Sjojgu, FSB-sjef Aleksandr Bortnikov og sjef for utenlandsetterretningen Sergej Narysjkin. Foto: Alexei Nikolsky / Reuters / NTB

Putin begrunnet forslaget med endringer i den militærpolitiske situasjonen og nye militære trusler mot Russland og dets allierte. Blant endringene han foreslo var:

  • Å utvide kategorien av stater og militære allianser som omfattes av atomavskrekking.
  • Å betrakte aggresjon fra en ikke-atomstat med støtte fra en atomstat som et felles angrep på Russland.
  • Å vurdere bruk av atomvåpen ved angrep mot Russland og mot Belarus.

– Vi vil vurdere muligheten for bruk av atomvåpen ved pålitelig informasjon om starten på et massive luftangrep og når de krysser vår statsgrense, sa Putin ifølge Meduza.

Han presiserte at dette gjelder fly, kryssermissiler, droner og hypersoniske fartøy.

 Gavriil Grigorov / Reuters / NTBFoto: Gavriil Grigorov / Reuters / NTB

Presidenten hevdet at disse presiseringene er nøye kalibrert og står i forhold til de moderne militære truslene Russland står overfor.

Gjentatte trusler

Russiske myndigheter har gjentatte ganger truet med atomvåpen siden den fullskala invasjonen av Ukraina i 2022. Ukrainske droner har på sin side angrepet mål inne i Russland flere ganger under krigen.

Den foreslåtte endringen i doktrinen, kommer etter at Putin har advart USA og andre NATO-allierte mot å gi Ukraina grønt lys til å bruke vestlig-produserte langdistansevåpen dypt inne i Russland.

Siden Putin sendte tropper inn i Ukraina i 2022, har han, tidligere president Dmitrij Medvedev og andre stemmer i Kreml ofte truet Vesten med Russlands atomarsenal for å avskrekke dem fra å øke støtten til Kyiv.

Bløff?

– Er det bløff eller alvor? spør professor emeritus Kristian Gerner ved Lunds universitet da VG forteller ham om Putins uttalelser i det nasjonale sikkerhetsrådet onsdag.

– Putin har satset sin personlige sikkerhet på krigføringen og spiller et høyt spill. Jeg våger ikke å spekulere i hva han vil gjøre videre, men jeg bedømmer dette som farlig, fortsetter Russland-eksperten.

– Hvorfor?

– Fordi Putin føler seg eksistensielt truet og driver et farlig spill med sin egen autoritet som innsats.

Professoren betrakter Putins trussel som et svar på Volodymyr Zelenskyjs tale i FN tirsdag kveld, der han sa at Russland må tvinges til fred.

– Dette er Putins svar på utfordringen, men vi vet ikke hvor alvorlig trusselen er.

Read Entire Article