Punget ut 20.000: Dette er hjemreisen fra helvete

1 month ago 26



– Det er ingen hjelp å få, fortviler Anett Færevik.

 Privat
VENTER: Anett Færevik og Thomas Edvardsen på flyplassen i München. Foto: Privat

Publisert 21.07.2024 11:09

Etter en to ukers seilferie i Olbia på Sardinia i Italia, skulle Anett Færevik og Thomas Edvardsen ta med seg all bagasjen fredag ettermiddag for å nyte litt norsk sommer.

Det skulle vise seg å være mye vanskeligere enn de trodde. 

– Nå gir vi blanke i bagasjen, vi vil bare hjem, forteller Edvardsen til TV 2 lørdag kveld.

Ingen hjelp å få

Opprinnelig var turen fra Oslo til Sardinia bestilt med Lufthansa, med mellomlanding i München. 

Hjemreisen ble trøblete allerede fra start, da det ene etter det andre flyet  ble forsinket, og til slutt kansellert. Da paret omsider kom seg til flyplassen i München sent fredag kveld, var det ingen fly som hadde plass til dem.

Uten bagasje, trøtte og leie var de nødt til å bestille seg hotell og kjøpe nødvendige toalettsaker og medisiner.

– Det er ingen hjelp å få. Vi har snakket med både folk på flyplassen og med Lufthansa, men ingen vet noe og vi får ikke hjelp til noe. Vi må fikse alt selv, forteller Færevik.  

Da de på lørdag prøvde på nytt, så det like mørkt ut. Paret forteller om kilometerlange køer, vakter som beskyttet de ansatte mot sinte kunder og null informasjon. 

– Så og si alle fly er fulle og det eneste flyet Lufthansa kan gi oss, går ikke før på mandag, forteller Edvardsen lørdag kveld.

München flyplass la ut en post fredag morgen med teksten «Hvem er klar for helgen?». I kommentarfeltet klager én reisende over at han har ventet i 50 minutter ved bagasjebåndet, mens en annen skriver at han har ventet i halvannen time.

 Privat
LANGE KØER: Færevik og Edvardsen var ikke alene om å vente på et fly på flyplassen i München lørdag. Foto: Privat

– Vi kan ikke vente her helt til mandag, så festlig er det ikke her, sier Edvardsen og ler.

IT-problemer

Nettopp derfor bestemmer paret seg for å punge ut med 1680 euro for flybilletter fra München til Billund i Danmark lørdag kveld.

Det tilsvarer nesten 20.000 norske kroner med dagens valutakurs.

– Vi vil bare komme oss av gårde, så får vi håpe reiseforsikringen dekker dette, sier Edvardsen og legger til:

– Vi gir blanke i bagasjen, den får bare bli igjen her i München.

I 22-tiden lørdag kveld får TV 2 en oppdatering om at paret har kommet seg på flyet til Billund. Denne gang uten forsinkelser og kanselleringer.

– De skulle begynne å dele ut tepper og mat til de som er igjen på flyplassen, fordi det ikke er flere hotellplasser igjen, skriver Færevik i en melding til TV 2. 

Videre skriver hun at de nå har fått informasjon om at flyplasstrøbbelet handler om IT-problemer og en sandstorm.

Frykter ny kansellasjon

Søndag morgen forteller paret at de har kommet seg til Billund i Danmark.

Hvis alt går etter planen, kommer de hjem søndag kveld.

– Det er litt dårlig tenkt av oss, sånn i etterkant, men fruen trenger astmamedisin, og den ligger i bagasjen. Den bagasjen fikk vi ikke ut i München, forteller Edvardsen.

 Privat
UTEN ASTMAMEDISIN: Anett Færevik var ubetenksom og la astmamedisinen i bagasjen som ble sjekket inn på flyplassen i Italia. Foto: Privat

Hele opplevelsen blir ikke mindre provoserende av at de søndag morgen ser at det ligger flybilletter ute til under halvparten av den prisen de måtte betale lørdag kveld.

Edvartsen mener at flyselskapene må tjene godt på kriser som denne når folk blir desperate etter flybilletter. 

– Da kan de dytte opp prisene så mye de vil, sier han.

– Men nå er det bare å komme seg hjem og ta vare på kvitteringene. Er det noe reiseforsikringen bør dekke, så er det vel dette. Vi får håpe at det løser seg, avslutter Edvardsen.

Skal ta kontakt

TV 2 har vært i kontakt med Lufthansa, som forklarer at fredagen var en svært kaotisk dag for flyplasser over hele verden, på grunn av de verdensomspennende IT-problemene relatert til Crowdstrike.

– Lufthansa ble bare delvis påvirket av den massive IT-forstyrrelsen fredag, men vi opplevde noen få utsettelser og individuelle kanselleringer på grunn av denne verdensomfattende krisen, sier Markus Schlichenmaier på vegne av Lufthansa til TV 2.

– Lufthansa beklager ulempene dette medfører for passasjerene, og gjør alt vi kan for å minimere disse ulempene ved å booke dem om på det neste mulige flyet. Vi skal undersøke denne spesifikke saken og kontakte passasjerene, legger Schlichenmaier til.

Read Entire Article