PST hever trusselnivået i Norge

3 hours ago 3



Trusselen mot jødiske og israelske mål i Norge er ytterligere skjerpet, opplyser Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Derfor hever de terrortrusselnivået fra moderat til høy, det nest høyeste nivået.

Seniorrådgiver Eirik Veum i PST peker blant annet på den pågående eskaleringen i Midtøsten.

I Norge er det først og fremst trusselen mot jødiske og israelske mål som er ytterligere skjerpet, sier Veum til NRK.

Han sier at PST ikke vil si noe konkret om hva dette innebærer, men opplyser at PST er tilgjengelige for pressen fra klokken 17.

PST har foreløpig ikke informasjon om at det foreligger konkrete planer om å utføre terrorhandlinger mot mål i Norge, men vi jobber fortløpende med å avklare trusler og usikkerhetsfaktoren, sier han videre.

Terrortrusselnivået høy er nivå 4 på en skala fra 1 til 5.

DSC00446

Seniorrådgiver i PST Eirik Veum

Foto: Marius Christensen / NRK

Innfører nasjonal bevæpning

Som følge av den økte terrortrusselen forsterker også politiet beredskapen

Politidirektøren har besluttet at innsatspersonell over hele landet skal være bevæpnet med virkning fra nå, skriver de i en pressemelding.

− Bevæpning er et tiltak som iverksettes på bakgrunn av det økte terrortrusselnivået i Norge. Beslutningen bygger på at politiet skal kunne kan gå raskere til aksjon ved et eventuelt terrorangrep for å avverge, begrense skadeomfanget eller stanse et pågående angrep, sier politidirektør Benedicte Bjørnland.

pk-politi-04-050324

Politidirektør Benedicte Bjørnland.

Foto: Håvard Greger Hagen / NRK

Andre eksempler på tiltak er økt etterretning for å kunne målrette politiets innsats, økt tilstedeværelse og patruljering på utsatte steder, kontrollaktivitet på grensen og opp mot konkrete miljøer, samt beskyttelse av arrangementer og folkeansamlinger.

Politidirektoratet er i tett dialog med PST rundt utviklingen i situasjonen i Midtøsten og hvordan dette påvirker trusselbildet i Norge.

− Situasjonen kan endre seg på kort tid, og politiet foretar løpende vurderinger for å tilpasse seg endringer i trusselbildet. I tiden fremover vil vi ha økt oppmerksomhet rettet mot at statlige aktører kan bruke kriminelle nettverk for å utføre terrorhandlinger, og hvilke konsekvenser dette får for politiets innsats mot disse miljøene.

– Det skal være trygt å være jøde i Norge

Mandag markerte blant andre synagogen i Oslo at ett år var gått siden Hamas' terrorangrep i Israel.

Statsminister Jonas Gahr Støre var blant dem som talte

– Det som rammet Israel 7. oktober 2023 reaktiverte traumet i den jødiske verden fra tidligere tiders grusomheter. Det har spredd uro og fortvilelse i Israel og hos oss alle, sa Støre.

– Jøder i Norge skal ikke stå alene. Vi står sammen. Din trygghet er min trygghet. Det skal være trygt å være jøde i Norge, du står ikke alene.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under markering i Synagogen i Oslo i anledning årsdagen for terrorangrepene i Israel 7. oktober 2023.

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) under markering i Synagogen i Oslo i anledning årsdagen for terrorangrepene i Israel 7. oktober 2023.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Også kong Harald og kronprins Haakon var til stede under minnesmarkeringen.

– Vi må stå sammen for at enkeltmennesker og miljøer skal føle seg trygge i Norge, sa kong Harald i en pressemelding samme dag.

– Ingen skal trenge å oppleve hat, hets og trusler som følge av konflikter andre steder i verden.

Publisert 08.10.2024, kl. 14.59 Oppdatert 08.10.2024, kl. 15.28

Read Entire Article