Profitt i velferden tjener ikke samfunnet

1 month ago 14



Publisert: 05.09.2024 12:55

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I en kommentar i Aftenposten kaller Andreas Slettholm «Avkommersialiseringsutvalget» for et «SV-utvalg» med «SV-mandat».

Det stemmer at det er SV som har drevet frem at utvalget skulle nedsettes, men det er et flertall i Stortinget som har stilt seg bak. Slettholm unnlater også å nevne at regjeringen i Hurdalsplattformen sier at den vil «kraftig redusere omfanget av kommersielle aktører i velferden». Dette utvalget var i høyeste grad ønsket av det rødgrønne flertallet etter forrige stortingsvalg.

Debatten om privatisering av velferdstjenestene kan ikke reduseres til en ren ideologisk debatt, slik Slettholm synes å gjøre i sin kommentar. Ja, det er ideologiske skiller i debatten om hvordan vi skal bygge en velferdsstat på prinsippet om likeverdige velferdstjenester til alle. Men det er også en høyst reell debatt om velferden og forholdene for dem som jobber med å sikre gode velferdstjenester.

Det er dessuten ikke mer politisk at et ekspertutvalg utreder hvordan kommersielle kan fases ut av velferden, enn at kommersielle selskap drevet av profittmotiv slippes inn i ungers, sykes og pleietrengendes liv uten noen form for utredning. Det er skattefinansiert velferd vi snakker om her. Derfor mener SV at det først og fremst er det offentlige, sammen med ideelle krefter, som skal stå for velferden i Norge.

Noe av det beste med Norge er at arbeiderbevegelsen har kjempet frem et samfunn med små forskjeller og sterke fellesskap. Vi har bygget landet på tanken om frihet og likhet. Uthuling og kommersialisering av velferden truer noe av det fineste med landet.

Videre kommersialisering av velferdstjenestene i fremtiden vil innebære å sløse med fellesskapets penger. De kunne gått til gode velferdstjenester for alle. Et rødgrønt flertall har muligheten til å sørge for at hver skattekrone som settes av til velferd, går til velferd i stedet for å forsvinne til skatteparadis eller privat profitt.

Nå kan vi sikre at skattepengene går til velferd, ikke velferdsprofitører. Det faglige grunnlaget er på plass. Utvalget er helt tydelig på at det er mulig, det er den politiske viljen det står på.

Kirsti Bergstø

Leder, Sosialistisk Venstreparti

Read Entire Article