Professor: Norge kan lage verdens beste system for regulert salg av cannabis

2 days ago 8



Else Marie Tveit Rødby (Sp) kommenterte i Dagsnytt Atten 25. juni erfaringene etter legaliseringen av cannabis i Canada i 2017. Foto: Skjermdump Dagsnytt Atten 25. juni

Vi har god erfaring med streng alkoholregulering og vinmonopol. Folk godtar det, mange liker det. Noe å tenke på?

Publisert: 02.07.2024 22:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Narkotikapolitikken er et prioritert felt for Senterpartiet. Mange skvatt nok da justisminister Emilie Enger Mehl i Dagsnytt Atten 18. juni åpnet for en strafferamme på inntil seks måneders fengsel for bruk av illegale stoffer. Det regnes som ekstremt.

Else Marie Tveit Rødby sitter i justiskomiteen for Senterpartiet. Hun fulgte opp i Dagsnytt Atten 25. juni. Temaet var hva som har skjedd med det illegale markedet etter legaliseringen av cannabis i Canada i 2017. Rødby sa at «der er man ikke blitt kvitt det illegale markedet for cannabis». Det er ikke direkte usant, men heller ikke helt sant.

Erfaringene fra Canada

Et ekspertpanel leverte nylig en rapport hvor de går gjennom erfaringene. Ekspertene peker på hvor vanskelig det er å slå ned en kriminell narkoaktivitet som gjennom tiår har vokst seg mektig. De ber justismyndighetene i Canada om å være hardere i klypa for å kunne knekke de organiserte kriminelle som har tjent seg rike på cannabis og nå kjemper for å beholde markedet.

Hva er skjedd med det illegale markedet?

Det er ikke lett å få et presist bilde. Men en pekepinn får man fra en studie som tyder på at 79 prosent av brukerne nå alltid eller for det meste får cannabis fra legale kilder. En annen studie tyder på at kun 3 prosent vanligvis får det fra det illegale markedet. Rundt 15 prosent får det typisk fra venner og kjente. Før 2017 fikk så å si alle brukerne stoffet fra det illegale markedet. Kanskje du bør nevne disse tallene i neste debatt, Rødby?

Mest begeistret er utvalget over en reduksjon på 95 prosent i andelen med straffesaker og tilhørende smerte og stigma på grunn av bruk av cannabis. Men dette er kanskje ikke en gladnyhet for et Senterparti som ønsker mer bruk av politi og rettsvesen overfor vanlig ungdom?

Se til Vinmonopolet

Ungdomskriminaliteten øker i mange deler av Norge. Jeg har arbeidet med temaet i 30 år. For mange er salg av cannabis en vei inn i en kriminell karriere. I en studie beskrev vi cannabismarkedet som «et treningsfelt for alvorlig kriminalitet». Antagelig utgjør det norske markedet for cannabis 1,5-2 milliarder kroner. Du får kjøpt stoffet over alt, av vanlige ungdommer som kan tjene bra.

Men i bakgrunnen har tunge kriminelle aktører øynene åpne for talenter. De vet å lokke og manipulere ungdom inn i alvorlig kriminalitet. Dette er åpenbart en av mekanismene som har drevet frem den destruktive gjengkriminaliteten i Sverige.

Jeg husker fortsatt et intervju jeg for 20 år siden gjorde i et fengsel. Han var en av de største i importen av cannabis. Jeg spurte: «Hva tenker du om at cannabis legaliseres i mange amerikanske delstater?» Han smilte litt melankolsk og sa: «Den dagen det skjer i Norge, kommer mange her i fengselet til å gå med sørgebånd. Hasj er melkekua vår.»

Vi har god erfaring med streng alkoholregulering og vinmonopol. Folk godtar det, mange liker det. Norge kunne nok laget verdens beste system for regulert salg av cannabis. Noe å tenke på?

Read Entire Article