Nattens beslutning er forferdelig og stygg, og den vil svekke Ukraina betydelig. Det mener professor Janne Haaland Matlary.
Publisert: 04.03.2025 09:30 | Oppdatert: 04.03.2025 09:40
Kortversjonen
- Donald Trump har satt all militærhjelp til Ukraina på pause. Amerikanske myndigheter har ikke bekreftet beslutningen ennå, men ukrainske parlamentarikere er urolige.
- Professor Janne Haaland Matlary mener beslutningen svekker Ukraina og kan tvinge president Zelenskyj til en fredsavtale på Russlands premisser.
- Europa vil fortsatt støtte Ukraina militært, men de mangler USAs evne til å gi artilleriammunisjon og luftvern.
Sammendraget er laget ved hjelp av kunstig intelligens (KI) og kvalitetssikret av Aftenpostens journalister.
De første meldingene kom like over midnatt norsk til: USAs president Donald Trump setter all militærhjelp til Ukraina på pause.
Foreløpig har ikke amerikanske myndigheter bekreftet meldingene, men ukrainerne har allerede reagert.
– Dette ser skikkelig dårlig ut, sier lederen for forsvarskomiteen i Ukrainas parlament til Reuters.
Men hva betyr det for den ukrainske motstandskrigen at USA stenger kranene?
Mister etterretning
Professor i internasjonal politikk ved Universitetet i Oslo (UiO) Janne Haaland Matlary sparer ikke på de store ordene etter nyhetene fra Washington.
– Dette er veldig alvorlig. Det er en forferdelig og stygg beslutning fra Trump, sier hun.
Janne Haaland Matlary
Professor i internasjonal politikk ved UiO
Foto: Olav Olsen
Amerikanerne har bidratt massivt med etterretning for ukrainerne. Dette vil også forsvinne, sier Matlary.
– I tillegg mister ukrainerne Starlink, som Elon Musk har stått for. Dette betyr at de ikke kan drive dronekrig på samme måte som før.
Vil bli alvorlig til sommeren
Førsteamanuensis Tom Røseth ved Forsvarets stabsskole legger heller ikke skjul på alvoret, men er tydelig på at ukrainerne ikke vil merke stort i felt på kort sikt.
– Det vil være veldig alvorlig for Ukraina i tiden fremover, men dette gir ikke umiddelbar effekt på bakken. Spørsmålet er hvor lenge frysen varer. Blir det en avtale innen kort tid, eller drar det ut?
Det er også et spørsmål hvor mye Europa kan bøte på det amerikanerne fryser, sier han.
– Spesielt artilleriammunisjon og luftvern har USA stått for. Det har ikke Europa samme evne til å gi.
Dersom det vedvarer, vil ukrainerne merke det kraftig, sier han. Røseth sier at det vil bli alvorlig når sommeren nærmer seg.
Tom Røseth
Førsteamanuensis ved Forsvarets stabsskole.
Foto: Forsvaret
– Uten amerikansk støtte vil Ukraina tape terreng. De vil være mye mer sårbare for russiske missiler og droneangrep, sier han.
Gjennom hele krigen har det kommet meldinger om at ukrainsk forvar har skutt ned russiske droner og missiler.
Natt til tirsdag skal ukrainerne ha skutt ned 65 av 99 droner sendt fra Russland, sier det ukrainske luftforsvaret til Reuters.
– Den militære hjelpen fra USA er ekstremt viktig for Ukraina. Jeg tror Zelenskyj vil måtte gi etter for amerikanske krav. Dette er veldig harde betingelser han har nå.
Ukrainske analytikere har fra før av sett på hva konsekvensene kutt fra USA kan medføre. Også de peker på missiler og Starlink.
Men det de peker på som uten tvil det viktigste, er pengestøtten:
– Uten det er det umulig å opprettholde hele strukturen i staten – alt fra sosial støtte, finansiering av hæren og kjøp av våpen. Det blir umulig å fortsette et effektivt forsvar som nå, sa den ukrainske militæranalytikeren Jurij Butusov til avisen New Voice.
Vil kanskje tvinge Zelenskyj til å gå av
Matlary ved UiO sier det er uklart akkurat hva Trump ønsker å presse frem, men peker på at han trolig ønsker seg en ukrainsk president som vil signere en fredsavtale.
– Den avtalen vil være på russiske premisser. Trump vil vise at han er fredsskaperen. Han vil ha en fredsavtale i løpet av en halvtime. Han ser sikkert for seg at han kan komme til å få Nobels fredspris, sier hun.
Det er ikke utenkelig at Trump ønsker å presse frem Zelenskyjs avgang.
– Dette er fantastisk nytt i Moskva. Trump vil jo ha en avtale på plass raskt. Russerne vet hva de vil ha i den avtalen, og det ser ut som at de får det.
Professor Matlary mener også nattens nyheter har mye å si for forholdet mellom USA og resten av Nato.
– Når Trump nå trekker USA ut, signaliserer det at han vil ha en slutt på krigshandlingene. Dersom Europa fortsetter med våpen, vil det bli sett på som en illojal handling for Trump.
Derfor er det et spørsmål hva Europa vil svare på Trumps avgjørelse.
– Jeg tror Europa fortsetter med militær støtte. Men man kan si at forholdet over Atlanteren er blitt enda verre. Trump setter en felle for europeerne.
Europa kan erstatte USA i Ukraina
Hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigsskolen, Palle Ydstebø, ble tirsdag morgen intervjuet på TV 2 Nyheter.
Han mener Europa på sikt har mulighet til å erstatte det Ukraina nå mister fra USA.
– Det er europeiske land som har levert brorparten av våpnene til Ukraina. Europa har levert ti ganger så mange stridsvogner som USA.
Palle Ydstebø
Hovedlærer ved seksjon for landmakt ved Krigsskolen
Foto: Terje Pedersen, NTB
Også leveransen av artillerigranater mener Ydstebø Europa kan bidra med.
– Europa har jo tross alt en mye større økonomi, sier han til kanalen.
Likevel er han tydelig på at situasjonen er alvorlig for Ukraina. Kritiske høyteknologiske komponenter og andre støttefunksjoner har USA stått for. Dette vil det være vanskeligere å kompensere for.