Prisvinner om norsk virkelighet: Hemmelige instagramkontoer. Unge dater i skjul for familien.

1 month ago 32



Sarah Gaulin er produkt av et arrangert ekteskap moren opplevde å bli tvunget inn i. Nå fortsetter mottageren av Fritt Ords Honnør sin uredde kamp for ytringsfrihet.

Sarah Gaulin mener at morens kamp for frihet har vært et kompass for henne i livet. Feri Gaulin er stolt over det datteren har oppnådd – og at hun er blitt tildelt Fritt Ords Honnør. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
  • Olga Stokke

Publisert: 28.02.2025 18:55

Kortversjonen

Ei lita jente kom til Norge syv år gammel. Sarah Gaulin vokste opp til å bli så frittalende og uredd at mange ble sinte. Hun fikk alvorlige trusler og hets fra både gjengmiljøer og familiemedlemmer til personer hun hjalp. Noen kastet stein på huset hennes.

Det ble så ille at politiet i 2023 rådet henne til ikke lenger å bo på bakkeplan, ha synlig adresse eller fullt navn på postkassen. Etter hvert valgte hun og samboeren å flytte fra Prinsdal sørøst i Oslo. Hun trakk seg som bydelspolitiker for Arbeiderpartiet.

30-åringen har i mange år ført en kompromissløs kamp mot æresvold og gjengkriminalitet. Og for ytringsfrihet – også når det er ubehagelig og hun er dypt uenig.

– Jeg vil aldri slutte å kjempe for de verdiene vi deler.

Sarah Gaulin er tildelt Fritt Ord Honnør for sin kamp for ytringsfrihet mot ulike former for ekstremisme. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Trues og hylles

Nå er Sarah Gaulin tildelt den prestisjetunge prisen Fritt Ords Honnør. Hun får den for sitt uredde og prinsipielle forsvar av ytringsfriheten i møte med ekstremisme, gjengkriminalitet og negativ sosial kontroll.

Hun har også forsvart ytringsfriheten til Sian Sian SIAN (Stopp islamiseringen av Norge) er en norsk anti-islamsk organisasjon.og den nå døde Salwan MomikaSalwan MomikaSalwan i Momika (1986-2025) var en irakisk flyktning og kontroversiell aktivist. Han ble kjent for sine koranbrenninger i Sverige. som har brent koraner.

– I en tid med mange farlige autoritære krefter der ute, er det viktigere enn noen gang at vi står sammen, kjemper for det vi tror på, og forsvarer ytringsfriheten, sa Gaulin i takketalen.

Under prisutdelingen sa styremedlem i Fritt Ord, Sylo Taraku, at kampen for frihet ikke er over bare fordi man flykter fra et autoritært samfunn til Norge. Det vet Gaulin.

Styreleder i Fritt Ord, Grete Brochmann, og styremedlem Sylo Taraku, mener det er viktig å anerkjenne Sarah Gaulins mot og prinsippfasthet i forsvaret av det frie ord i krevende debatter. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Det var tvang, såkalt arrangert ekteskap

– Jeg er et barn av et arrangert ekteskap, et forhold som i realiteten ofte minnet mer om et tvangsekteskap. Det gjør noe med deg når din egen eksistens er et resultat av en ukultur som i dag vokser seg sterkere i Østen enn noen gang før.

Det sa hun i takketalen. På andre rad satt moren, Feri Gaulin (50). Innimellom vekslet de innforståtte blikk og små smil. I oppveksten var det de to. De kom som flyktninger fra Iran.

Moren strålte av stolthet over det datteren har oppnådd. Begge vet at det ikke hadde skjedd uten morens kamp for å bli fri og selvstendig.

– Det var tvang, såkalt arrangert ekteskap. Familien bestemte. Jeg var 17 år, sier moren til Aftenposten.

Ekteskapet varte i ni år. Feri Gaulin forteller at hun mange ganger gråt og tryglet familien om å komme seg ut av det som for henne opplevdes som en handel mellom to familier. At hun ble giftet bort for å unngå at et annet familiemedlem skulle havne i fengsel. Protestene ble møtt med utsagn som “Vær tålmodig. Din mann elsker deg. Du vil venne deg til ham.”

– Men jeg gjorde aldri det. Da jeg skjønte at jeg fikk et jentebarn, tenkte jeg at jeg måtte komme meg ut av Iran. Hvis ikke ville hun bli giftet bort 15 år gammel.

– Mamma er min store inspirasjon. Hun er kompasset i livet mitt, sier Sarah Gaulin.

Hun har valgt samboeren sin selv og bestemt på å føre arven etter Shabana RehmanShabana RehmanShabana Rehman (1976-2022) var en stand up-komiker, samfunnsdebattant og forfatter. Hun kom til Norge fra Pakistan med familien i 1977 og vokste opp på Holmlia i Oslo. Hun engasjerte seg i temaer som innvandring, integrering, sex, feminisme og frigjøring. Hun døde av kreft i bukspyttkjertelen og ble hedret med begravelse på statens bekostning. Kilde: SNL videre.

Kjempe for dem som ikke har en stemme. Hadia Tajik og Jens Stoltenberg har også vært forbilder. Hun har aldri glemt at han i en tale sa at i Norge er alt tilrettelagt for at hvem som helst kan lykkes, uansett bakgrunn og utgangspunkt.

Sarah Gaulin ønsker seg flere sterke stemmer mot æresvold og negativ sosial kontroll. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

En ensom kamp

Gaulin skulle ønske at flere sto på barrikadene sammen med henne. Hun er daglig leder for organisasjonen LIMLIMLikestilling, Integrering og Mangfold. og spaltist i Nettavisen og opplever støtte fra høyre- og venstresiden, men at mange ikke tør å vise det.

– Jeg føler meg litt ensom i denne bransjen.

– Det handler ikke om at de unge ikke vil, men de orker ikke for det koster mye.

– Hvor står den viktigste kampen nå?

– Vi må ha nullvisjon for æresvoldssaker.

– Jeg er veldig bekymret for at mange unge ikke blir tatt på alvor når de prøver å få hjelp fra hjelpeapparatet. Noen kan ha hatt over 20 bekymringsmeldinger, likevel blir saken henlagt.

Hun er utålmodig. Hun påpeker at tross handlingsplanerhandlingsplanerRegjeringens styringsdokumenter for å bekjempe og forebygge æresrelatert vold. Nåværende handlingsplan "Frihet fra negativ sosial kontroll og æresrelatert vold" for perioden 2021-2024 blir erstattet med en ny i 2025. Kommuner kan også lage lokale handlingsplaner. mot æresrelatert vold i over 25 år, viser offentlig statistikk at disse problemene øker.

– Det er på høy tid å legge bort berøringsangsten.

Hun mener det er viktig å skille mellom æresvold og vold i nære relasjoner. Ved æresvold trenger man ikke «bare» å være redd for en ekskjæreste eller ektemann, men storfamilien som kan sette familiens ære foran alt, også en datters liv og helse.

– Vi kan ikke lukke øynene. Vi må tørre å se, og vi må handle, sier Sarah Gaulin. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Dobbeltliv er vanlig

– Altfor mange jenter forteller at det er helt vanlig å leve et dobbeltliv, sier Gaulin.

Hun forteller at noen har hemmelig Instagramkonto. Og at mange må date i skjul for familien.

Selv har hun sluttet å ta hets alvorlig. Så hun akter å fortsette å «krenke». Og å bli krenket.

– Man skal tåle å bli krenket, bli lei seg.

Hun føler seg trygg der hun bor nå. Men hun har alltid en plan B.

Aftenposten har vist Gaulins far det vi skriver om ham og ekteskapet med moren. Han hevder at de giftet seg da hun 19 år.

«Det at vårt giftermål var tvangsekteskap eller at hun var nødt til å gifte seg for å unngå fengsling av et familiemedlem er helt ny informasjon for meg, og langt ifra hva jeg har opplevd», skriver faren.

Han skriver også at han er veldig glad og stolt over det datteren har oppnådd, og gratulerer henne med prisen.

Read Entire Article