Priskutt i grønnsakdisken: – Ikke la deg lure

1 month ago 22



Extra lanserte for en uke siden «Alltid 8» hvor de har åtte frukt og grønnsaker til det de selv sier er «svært lave priser.» De åtte byttes ut hver måned. 

Og denne mandagen gikk Kiwi ut og sa de kutter prisen tilsvarende matmomsen – altså 15 prosent – på de 25 mest solgte norske grønnsakene frem til 15. september.

– De skal tjene penger

– Det er positivt at de setter ned prisen på det myndighetene vil at vi skal spise mer av, men man må ikke la seg lure. Jeg tror de setter opp prisen på andre ting om det så er dopapir eller annen mat, sier Mads Svennerud, forsker på matøkonomi ved instituttet Nibio.

– Dagligvarekjedene gjør jo ikke ting for å være snille. De skal tjene penger. Det er veldig ofte forbrukeren som sitter igjen med regningen.

Bilde av Seniorrådgiver ved NibioSeniorrådgiver ved Nibio

Mads Svennerud

Kiwi avviser at de setter opp prisen på andre varer for å finansiere billigere grønnsaker.

– Det stemmer ikke. Vi tar regningen for momskuttet, og har ikke satt opp prisen på andre varer for å kompensere, opplyser informasjonsdirektør Kristin Arvin til VG.

Torsdag la Helsedirektoratet frem nye råd for hva vi bør spise mer og mindre av. Mindre kjøtt og mer plantebasert mat, råder de.

Svennerud i Nibio peker på at pris et virkemiddel til å vri forbruket og få til forbruksendringer.

Han viser til at helsemyndighetene i mange år har ønsket at vi skal spise mer fisk og mindre kjøtt.

– Men ser man på prisene, har prisen på fisk økt mer enn prisen på kjøtt over tid. Da er det ikke rart at folk ikke spiser mer fisk.

Hvordan de ferskeste priskuttene på frukt og grønt vil slå ut for de samlede matvareprisene, vet vi ikke før i september siden statistikken alltid ligger en måned etter.

– Da vil vi se hvor mye utslag det eventuelt gjør i prisene, sier Svennerud.

Professor Øystein Foros ved Norges handelshøyskole (NHH) mener det vi ser nå er klassiske priskampanjer, men at forbrukerne bør være bevisste på hvilke produkter de legger i handlekurven.

– At det er kampanje på 15 prosent betyr ikke at det er de billigste frukt- og grønt produktene du kan kjøpe. Det er for eksempel ulike sorter tomater, og det kan være grønnsaker og frukt som er billigere, men som ikke omfattes av kampanjen, sier Foros som forsker på dagligvarebransjen.

Men han synes ikke det er noe kritikkverdig i at dagligvarebransjen bruker kostholdsrådene som knagg for å sette ned prisen på sunne matvarer.

Bilde av Kristine Arvin, kommunikasjonsdirektør i KiwiKristine Arvin, kommunikasjonsdirektør i Kiwi

Arvin i Kiwi sier hensikten med det månedslange momskuttet på en rekke norske grønnsaker er å gjøre det billigere for folk å følge kostholdsrådene.

– Gjennom «grøntløftet», som ble lansert forrige uke, forplikter en samlet verdikjede for frukt og grønt seg til å bidra for å øke folkets konsum av nettopp frukt og grønnsaker, samt mer norske produkter. Denne kampanjen er altså et av våre bidrag for å få til begge deler; mer sunn mat til folket og samtidig slå et slag for norske grønnsaker.

– Hvorfor fjerner dere ikke momsen på frukt?

– Vi skal fortsatt ha de laveste prisene på frukt, men nå ønsker vi å slå et slag for norske grønnsaker.

Arvin sier at hvis de må supplere med utenlandske grønnsaker, vil også disse få et priskutt på 15 prosent

– Heier på alle tiltak

Extra sier at «Alltid 8» er deres bidrag for å gjøre det enklere for kundene å velge sunne produkter og følge kosthold fått fra helsemyndighetene.

Bilde av

Harald Kristiansen, kommunikasjonsdirektør Coop

– Vi heier på alle tiltak som gjør at kundene våre spiser mer frukt og grønt, og synes det er bra at konkurrenten også kom på banen med tiltak for å bidra at vi kan nå de nye kostrådene, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonsdirektør i Coop, til VG.

Extra forventer at «Alltid 8» vil øke salget av frukt og grønt ytterligere. Salget er opp 7,5 prosent sammenlignet med samme tid i fjor.

Rema 1000 har ingen spesifikk kampanje på frukt og grønt denne uken, men det hadde de forrige uke. Da fikk kundene 30 prosent på tre frukt- og grøntprodukter.

– Kampanjen vi hadde på frukt og grønt forrige uke bidro til et økt salg på 84 prosent på varene vi hadde på kampanje. I tillegg har vi i 2024 kjørt flere kampanjer der vi har hatt 30 prosent på utvalgte frukt og grønnsaker, opplyser Pia Mellbye, salgs- og markedsdirektør i en e-post.

Nå kjører Rema kampanje på en rekke hverdagsvarer som fiskeburger og laksefilet.

Til info: Foros har gjort rådgivningsoppdrag for Oda og Rema 1000.

Read Entire Article