Prestisjeprosjektet som splitter stjernene: – Jeg får mye penger for dette

1 month ago 15



Josh Kerr er overbevist om at «Grand Slam Tracks» blir en suksess, men Karsten Warholm og Jakob Ingebrigtsen er lunkne.

 Josh Kerr slo Jakob Ingebrigtsen på 1500 meter i Budapest-VM 2023. Siden har de vært bitre rivaler. Narve Gilje Nordås til bronse. Foto: Bjørn S. Delebekk / VG
  • Herman Folvik, VG

    Herman Folvik, VG

Publisert: 11.09.2024 09:05

– Jeg mener dette vil gi mer muligheter for de beste utøverne i sporten. Og mer muligheter for de i midten, det kommer til å bli flere ledige plasser i Diamond League til de som kanskje ikke ville fått løpt der, sier Kerr til VG.

Han har i likhet med de amerikanske 1500 meter-profilene Cole Hocker og Yared Nuguse signert avtale med «Grand Slam Track» (se faktaboks) fra neste sesong. Trioen skal delta i kategorien kortdistanse – som betyr at de skal løpe 800 og 1500 meter i løpet av tre dager.

Den amerikanske friidrettshelten Michael Johnson har lenge vært kritisk til at friidrett ikke får ut sitt potensial kommersielt. Derfor starter han neste år sin egen serie. «Grand Slam Track» vil bli et tillegg til Diamond League, som nå står bak de største konkurransene utenom mesterskap.

– Vi kommer til å få noen veldig morsomme konkurranser mot gode konkurrenter. Vi er de tre beste på 1500 meter i verden tre beste på 1500 meter i verden Han viser til at Hocker, Kerr selv og Nuguse tok medaljene i Paris-OL.og det er fint å vite at jeg skal konkurrere mot dem, og jeg får mye penger for dette, sier Kerr til VG.

Jakob Asserson Ingebrigtsen, rangert som den beste løperen på 1500 meter, virker foreløpig ikke veldig overbevist. Det er ikke mange stjerner som har signert for «Grand Slam Track» foreløpig.

– Det er et konsept som trenger litt jobbing fortsatt. Det passer noen øvelser bedre – jo kortere det er kanskje, sier Ingebrigtsen.

Mens Kerr har bakgrunn fra 800 meter, ville en kategori bestående av 1500 meter og 3000/5000 meter trolig passet Ingebrigtsen bedre.

– Hva er sjansen for at du er med fra første versjon allerede neste år?

– Jeg vet ikke. Jeg tror ikke de selv vet hva det er. Jeg tror de skal bruke månedene av høsten og vinteren på å analysere dette, men ideen er kul: Å utfordre en idrett preget av monopol, svarer Ingebrigtsen.

– Det å få flere muligheter til å konkurrere på øverste hylle er positivt, men jeg er like spent som alle andre på hva resultatet blir.

 Michael Johnson er en amerikansk friidrettslegende. Han har også jobbet mye for BBC på TV. Foto: CHRISTOPHE PETIT TESSON / POOL / EPA / NTB

Karsten Warholm har tidligere uttalt sin skepsis overfor VG. Han varsler at han ikke vil ta noe rask avgjørelse.

– Jeg er veldig spent på konseptet fremdeles, det er foreløpig ganske få som er med, sier Warholm.

Frykten i friidrettsmiljøet er at utøverne kan bli mer splittet av «Grand Slam Track» og Diamond League – at det vil bli færre konkurranser mellom de aller beste utøverne i løpet av en sesong.

– Det begynner å bli en dragkamp i friidretten. Jeg tror vi hadde vært mer tjent med om alle dro i samme retning, sier Warholm.

Da VG spør Kerr om hva han tenker de norske stjernene bør gjøre, går det an å tolke at han leverer atter et stikk til Ingebrigtsen.

– Jeg vil at de beste løperne skal være med. Gull, sølv og bronse fra Paris er med. Vi er de tre beste løperne i verden. Det kommer til å bli morsomt, svarer Kerr.

Karoline Bjerkeli Grøvdal, EM-mester på halvmaraton og en av Norges mest rutinerte friidrettsutøvere, er positiv til nye ideer.

– Jeg tror i utgangspunktet det er bra med litt nye ting som kan gi oppmerksomhet, så får vi se om det funker. De er nok litt avhengig av å få de beste med. Men jeg tror vi har godt av alt med litt show i seg, sier Grøvdal.

Read Entire Article