Politimann husker ikke viktig samtale

2 days ago 8



Øst politidistrikt har vært etterforsket av Spesialenheten etter at tvillingjentene Mille og Mina ble funnet døde i en leilighet i Spydeberg i januar i fjor.

 TV 2 fortalte i oktober i fjor at politiet ikke nødsporet jentene selv om institusjonen Fossumkollektivet ringte operasjonssentralen og mente det var fare for liv og helse.

– Jentene hadde blitt reddet om mobiltelefonene hadde blitt sporet, mente daglig leder Mona Spakmo i Fossumkollektivet.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
KLAR TALE: Mona Sparkmo er daglig leder ved Fossumkollektivet. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Nå har Spesialenheten kommet med sin konklusjon. Saken mot flere tjenestepersoner er henlagt som intet straffbart forhold, skriver de i en pressemelding torsdag. 

De mener det ikke er holdepunkter for at det på noe tidspunkt ble tatt grove feilvurderinger som ga grunnlag for sterk bebreidelse.

Utfordrer statsråden

– Jeg er skuffet over det. For meg som mamma kjennes det ut som man tar litt lett på dette. Jeg skulle ønske de kunne laget nye regler for dette slik at de kan spore oftere når barn er borte, sier mamma Kirsti Skogsholm.

Hun ber justisminister Emilie Enger Mehl ta tak i dette.

– Hun bør gjennomgå hva man legger til grunn og høre på erfaringer fra pårørende og institusjonene. Og finne ut om et nytt og bedre regelverk for mobilsporing kunne reddet barn og unge som dør av overdoser, sier Skogsholm.

I etterforskningen kommer det frem flere forhold med kritikk mot både politidistriktet og operatøren som mottok bekymringsmeldingen fra Fossumkollektivet.

 Private bilder
DØDE: Tvillingene Mina og Mille Hjalmarsen. Foto: Private bilder

Institusjonen ringer operasjonssentralen klokken 12.42 lørdag 7. januar. Da er Fossumkollektivet svært bekymret for jentenes liv og helse, og ber om nødsporing av mobiltelefonene.

Varslet ikke operasjonsleder

Men denne samtalen på 4 minutter og 45 sekunder er ikke loggført i politiets operasjonslogg. Operatøren husker heller ikke telefonsamtalen.

–Også etter at operatør er foreholdt at det gjelder en samtale med varighet på 4 minutter og 45 sekunder med mulig anmodning om «pinging» av telefon, har han ingen hukommelse. Han er veldig overrasket over at samtalen ikke er loggført og at han skal ha tatt imot en samtale fra Fossumkollektivet uten å gjøre loggføring, heter det i avgjørelsen til Spesialenheten.

Verken oppdragsleder eller operasjonsleder på operasjonssentralen ble derfor aldri informert om bekymringstelefonen fra Fossumkollektivet. Operasjonslederen på vakt lørdag visste ikke at jentene var meldt savnet før han leste i media at de var funnet, døde.

Skulle vært loggført

De ansatte fra kollektivet er avhørt og vedgår at hun kan ha fremstått som desperat og ufin i telefonen til politiet. 

Hun la ansvaret over på politiet og uttalte «da er det din eller deres feil dersom noe går galt». Vitnet hadde behov for å vite hvor jentene oppholdt seg, og «pinging» av mobiltelefon kunne hjelpe til med å lokalisere dem.

– Telefonsamtalen skulle derfor vært loggført. Isolert sett er derfor politibetjentens manglende loggføring i PO-loggen uheldig og mest sannsynlig brudd på en tjenesteplikt. Under enhver omstendighet er den ikke straffbar, mener Spesialenheten.

I kollektivets egen logg fremgår det tydelig at de mener det er fare for jentenes liv og helse.

 Dette er fra loggen til Fossumkollektivet da jentene forsvant.
LOGG: Dette er fra loggen til Fossumkollektivet da jentene forsvant.

Bistandsadvokaten til foreldrene til tvillingene reagerer.

– Dette dreier seg om en alvorlig svikt og jeg skjønner ikke at det er mulig. Det gjør jo at man kan stille store spørsmål om hva som egentlig har skjedd, sier Støen til TV 2.

 Olav Wold / TV 2
ANKER IKKE: Inger Marie Støen er bistandadvokat for foreldrene til Mina og Mille Hjalmarsen. Foto: Olav Wold / TV 2

– Jeg synes det er veldig rart at en som får en så viktig telefonsamtale ikke husker den, sier mamma Kirsti Skogsholm.

Det finnes ikke noe lydlogg av opptaket fordi dette slettes automatisk etter 90 dager.

Vanskelig å forstå

– Hvordan er det mulig de ikke sikrer loggene når to barn har dødd? Alt som omhandler Mina og Mille den helgen er borte. Da er det noe alvorlig galt. Da blir det jo vanskelig å finne bevis for noe, sier Skogsholm.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
KRITISK: Kristi Skogsholm er mamma til tvillingene. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Bistandsadvokaten er enig.

– Dette er også vanskelig å forstå. Det er svært merkelig at ikke politiet har sikret lydloggen og sitt eget arbeid etter en så stor og tragisk hendelse, sier Støen.

Jentene stakk av fra institusjonen fredag kveld. Fossumkollektivet varslet politiet om dette to ganger som er loggført i politiets operasjonslogg fredag kveld og natt til lørdag.

Fulgte ikke retningslinjer

Ifølge Riksadvokatens retningslinjer ved forsvinningssaker skal det gjøres en ny vurdering etter 24 timer. Det ble ikke gjort.

– Det skulle vært gjort en ny vurdering lørdag kveld, om de skulle sett med nye øyne på savnetsaken. Da hadde tvillingene vært borte et døgn. Det ble ikke gjort, fordi det ikke var noen i Øst politidistrikt som hadde ansvar for det, heter det i avgjørelsen til Spesialenheten.

Øst politidistrikt har 2500 savnetsaker i året. Tvillingene Mille og Mina var godt kjent, med til sammen 150 registreringer i PO-loggen.

– Det kan ikke være tvilsomt at problemstillingene politiet står overfor i savnet saker generelt, og i den konkrete saken spesielt, er svært vanskelige.
Det er også åpenbart at historikken til de to savnede må tas med i vurderingen, når man i ettertid skal vurdere straffansvar for involverte tjenestepersonene, skriver Spesialenheten.

Politiet vil ha nye rutiner for mobilsporing

Spesialenheten mener det som fremkommer i etterfølgende loggføring i rømningsrapporten i en viss grad kan kaste lys over samtalens innhold og at vilkårene for nødsporing ikke var oppfylt.

– Svikten i rutinene Spesialenheten har avdekket er alvorlig, og det er bra at politimesteren nå får dette til gjennomgang slik at det skjer endringer. Jeg har sett liknende svikt i saker også i ettertid, så her er det svært viktig at myndighetene påser at reglene følges av politiet. Derfor er vi tilfreds med at også politidirektoratet nå er orientert, sier Inger Marie Støen.

Tverrfaglig grunnlag

Øst politidistrikt erkjenner at det er behov for en tydeligere organisering knyttet til savnetsaker. I sin evaluering foreslår de følgende tiltak:

– Ved gjentatte forsvinninger kan det for eksempel nedsettes en gruppe bestående av institusjon, politi, barnevern og evt. andre, hvor man vurderer risiko og definerer aktuelle tiltak. Dette vil gi et langt bedre grunnlag for beslutninger som må tas ved forsvinninger, selv om det ikke nødvendigvis påvirker utfallet, heter det i evalueringen til politidistriktet.

Read Entire Article