Politiet prøvde å dekke over drapet på Sonya Massey

1 month ago 27



The Guardian:

Drapet på tobarnsmoren i Illinois ryster USA. Nå har The Guardian nye, sjokkerende opplysninger.

 Ben Crump Law via AP / NTB
DREPT: Sonya Massey ble skutt og drept av politiet etter å ha ringt dem for hjelp. Foto: Ben Crump Law via AP / NTB

Publisert 24.07.2024 11:47

Drapet på afroamerikanske Sonya Massey har sendt sjokkbølger gjennom USA, etter at politiet mandag offentliggjorde et opptak som viser at en politibetjent skjøt og drepte henne.

Nå maler nye opplysninger et enda mer dystert bilde av saken.

Den britiske avisen The Guardian skriver at de har fått tilgang til lydopptak som viser at noen på åstedet kvelden Massey ble drept, trolig en politibetjent, sa at skadene til Massey var «selvpåført» – altså at hun hadde tatt sitt eget liv.

En operatør ber om bekreftelse, og personen på åstedet gjentar at det var «selvpåført».

Opptaket er i tråd med det familien sier var villedende informasjon som politiet ga da Massey ble brakt til et sykehus, der hun ble erklært død.

Familien ble fortalt at det var selvdrap

På en pressekonferanse tirsdag sier familien at politiet først fortalte dem at hun enten hadde tatt sitt eget liv eller blitt drept av en inntrenger.

– De prøvde å få meg til å tro at en nabo hadde drept henne, sier Jimmie Crawford, Masseys tidligere partner og far til ett av barna hennes.

Først etter at en lege sa at Masseys død var et drap, begynte politiet å klassifisere det som et politidrap, ifølge familien.

 Illinois State Police via Reuters / NTB
KJELE MED VANN: Sonya fikk beskjed om å ta bort kjelen for å unngå brann. Så ble hun skutt. Foto: Illinois State Police via Reuters / NTB

– Noen av oss fikk ikke vite hvem som faktisk hadde drept henne før de leste nyhetsrapporter om drapet, sier Masseys far, James Wilburn.

Advokat Benjamin Crump, som representerer Masseys familie, sier at justisdepartementet har startet etterforskning av saken. 

Grayson har to domfellelser

To politibetjenter fra Sangamon i Springfield i delstaten Illinois rykket ut til Masseys hjem tidlig om morgenen 6. juli. Hun var redd for at noen hadde brutt seg inn i hjemmet hennes.

En av betjentene var Sean Grayson.

Grayson og kollegaen tilbrakte flere minutter utenfor Masseys inngangsdør og snakket med henne. Det var ingen som hadde brutt seg inn, og Massey forklarte at hun ikke trengte mer hjelp.

 Sangamon County Sheriff's Office via Reuters / NTB
DREPTE SONYA: Politibetjent Sean Grayson ble sparket fra jobben, og er siktet for overlagt drap. Foto: Sangamon County Sheriff's Office via Reuters / NTB

Likevel ble politibetjentene med henne inn i huset, hvor de ba om identifikasjon fra henne.

Kort tid etterpå spurte Grayson om Massey kunne fjerne en kjele med kokende vann fra stekeplaten, slik at det ikke begynte å brenne. Da Massey gikk for å fjerne kjelen trakk politiet seg unna, noe hun stilte spørsmål ved.

– Vi skal bort fra det dampende, varme vannet ditt, svarte Grayson med et flir.

– Bort fra vannet? I Jesu navn, jeg fordømmer deg, sa Massey.

– Ikke faen om du skal det. Jeg sverger til Gud at jeg skyter deg rett i ansiktet, advarte Grayson.

Og det gjorde han. Tre skudd i ansiktet tok livet av tobarnsmoren Sonya Massey.

Familiens advokat, Crump, sier nå at hvis det ikke hadde vært for at Graysons kollega skrudde på kroppskameraet sitt, kunne drapet ha blitt dysset ned.

– Bare tenk hvis det ikke fantes en video. Hvilket narrativ ville de gått for da? undrer advokaten.

Masseys familie har stilt spørsmål ved om Grayson i det hele tatt burde vært ansatt som visesheriff, ettersom han har jobbet i seks ulike avdelinger siden 2020 og har to domfellelser for promillekjøring.

Grayson er siktet for overlagt drap, og sitter i varetekt uten mulighet for kausjon i påvente av rettssaken som ventes å starte i slutten av august.

Read Entire Article