Politiet advarer mot salg av egg, tomater og poteter.

1 week ago 14



I september i fjor utartet det til slåsskamper med stokker og stein. Før demonstrasjonene i Oslo «frykter begge parter vold fra motparten».

I Bergen i fjor måtte politiet rykke ut med store styrker etter voldelige sammenstøt som involverte eritreiske grupper. Foto: Tuva Åserud / NTB

Publisert: 26.04.2024 07:59

Politiet i Oslo har gått ut med en rekke anbefalinger før to ventede demonstrasjoner fredag morgen og formiddag. Blant dem: – Unngå salg av egg, tomater og poteter.

«Vi ber om at næringslivet og andre som kan bli berørt, tar inn gjenstander og lignende de har på gaten», skriver politiet til næringslivet rundt Stortinget.

Det melder Avisa Oslo.

Det er to rivaliserende eritreiske grupper som skal holde hver sin demonstrasjon utenfor Stortinget. Først opposisjonen, som skal demonstrere fra 08 til 11. Deretter en mer regimevennlig gruppe, fra 11 til 14, melder Dagbladet.

Det er tidligere uro ved demonstrasjoner som gjør at politiet har gått ut med en skriftlig advarsel til næringslivet.

«Begge parter har opplyst til politiet at de ønsker fredelige markeringer i Oslo 26. april, men at de frykter vold fra motparten. (...) Det er stor usikkerhet knyttet til hvordan arrangementene kommer til å gjennomføres, men situasjonen kan potensielt føre til sammenstøt», heter det i brevet ifølge Avisa Oslo.

Se politiets tips nederst i saken.

Slåsskamper i Bergen i fjor

I fjor måtte politiet i Bergen rykke ut med store styrker fordi demonstrasjoner utviklet seg til slåsskamper. Slåsskamper hvor folk slo med stokker og kastet stein preget bybildet i Bergen.

Demonstrantene protesterer mot en fest i regi av regimetro eritreere.

– Demonstrantene hindret alminnelig ferdsel, og forstyrret ro og orden, ifølge politiets talsperson, John Endre Skeie. Han mente politiet hadde lagt til rette for at begge parter skulle få ha meningsytringer. Men demonstrasjonene førte blant annet til at Bybanen ikke kom frem.

Til slutt ga politiet demonstrantene pålegg om å forlate Bergen sentrum.

Også i utlandet har det vært voldelige sammenstøt mellom eritreiske grupper. I forbindelsen med en eritreisk festival utenfor Stockholm august i fjor ble det opptøyer.

Festivalen ble forstyrret av rundt 1000 motdemonstranter og det ble slått med stokker og kastet stein. Både politi og demonstranter ble skadet i bråket, meldte Expressen.

Avisens journalist på stedet beskrev situasjonen som «totalt kaos».

«Trolig mindre omfattende enn tidligere antatt»

Til tross for at politiet har advart næringslivet i Oslo sentrum, kan det virke som om politiet etter hvert er blitt mindre bekymret.

Onsdag formiddag sendte politiinspektøren en ny e-post til næringslivet, skriver Avisa Oslo:

«Ny informasjon tilsier at arrangementet trolig vil bli noe mindre omfattende enn tidligere antatt, og at faren for sammenstøt er redusert».

Det er ikke kjent hva slags «ny informasjon» det siktes til.

Read Entire Article