I havna i Brevik i Telemark ligger det 113 meter lange lasteskipet «Cemcommander» som frakter sement.
Og rederne fra Tyskland er på plass for å inspisere en 24 meter høye pipe, foran på skipet. Det vil si - pipa er egentlig ikke en pipe.
– Dette er ett steg på en lang vei mot å bli en bærekraftig industri, sier Kai Erik Clemmesen, administrerende direktør i Baltrader.
For; det han ser på er et høyteknologisk seil – bygget for mer miljøvennlig transport på sjøen.
Rotorseilet bruker vinden til å skyve skipet fremover og ble lansert på tegnebrettet for flere år siden av fraktselskapet Sea Cargo.
Så mye mindre drivstoff
Nå kan skipet bruke mindre drivstoff og minke CO₂-utslippet.
– Vi kan bruke motoren på båten betydelig mindre. Det utgjør omtrent 300 tonn med diesel i året, forteller Lars Erik Marcussen, prosjektleder for logistikk i Heidelberg Materials i Brevik.
Den runde rotoren fungerer i vind fra alle retninger og er en langt mer praktisk løsning enn et tradisjonelt seil, mener han.
– Det roterer i forskjellige retninger alt etter hvor vinden kommer fra. Selv lite vind kan ha ganske stor effekt på båten, sier han.
I beste fall kan seilet bidra til 10 prosent mindre bruk av diesel – eller 1.000 tonn CO₂, ifølge Marcussen. Og selskapet mener det første gang et skip av denne typen settes i fast trafikk i Norge.
Dyrere og «dårligere» drivstoff
Mer miljøvennlige skip er noe Enova har gitt millioner av kroner til, de siste årene. De forsøker å oppmuntre rederiene til å investere i grønnere løsninger.
Og i Brevik mener det er en endring som tvinger seg litt frem.
– Nå er fokuset tydelig på å redusere utslipp. Og vi vet at drivstoffene som skal erstatte diesel, er mye dyrere og gir mindre energi per tonn.
– Vi må derfor spare energi der vi kan, så dette prosjektet gir god mening, mener Marcussen.
Sintef: Har ikke det endelige svaret
Hos forskningsinstituttet SINTEFF har de sett på effekten rotorseil kan ha på skipsfarten og industrien.
– Vi har sett at, avhengig av skipstype og område i verden man opererer i, kan spare mellom 5–20 prosent med drivstoff. Og i helt optimale forhold opp til 30 prosent, forteller Anders Valland, forskningsleder for Maritime energisystemer.
Og selv om rotorseil er ganske nytt for de fleste i bransjen, er det en del båteiere som snuser på denne teknologien. Det er likevel et spørsmål om penger.
– Det finnes en rekke forskjellige løsninger, og den store utfordringen vil være kostnaden det er å skifte til annet type drivstoff. Men vi ser at alternative drivstoff i kombinasjon med vindkraft kan gi betydelige utslippskutt. Men hva som blir det endelig svaret blir opp til markedet å finne ut.
– Det store svaret med stor «S» har vi ikke per i dag, sier Valland.
Publisert 26.09.2024, kl. 16.04