«Påstanden om at sentralstyret og sekretariatet opererer med maktmisbruk og eskalerer konflikter er for oss helt fremmed»

4 weeks ago 18



Vi i Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag ønsker å komme med et tilsvar til Tone Lundsaunets innlegg. Påstandene hun fremmer er ikke bare uriktige, men maler også et fordreid bilde av hva som faktisk har skjedd i vår lokalavdeling.

I den senere tiden har det vært mange saker om Dyrebeskyttelsen Norge (DN) i media. Disse sakene har gjengitt svært alvorlige anklager mot DN, sentralstyret og sekretariatet, samt direkte personangrep på flere av dem som sitter i disse posisjonene. Vi i Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag (DNNT) har valgt å holde oss i bakgrunnen og ikke uttale oss i særlig grad om disse sakene, til tross for at vi har vært midt i en av de nevnte konfliktene. Nå som DNNT blir trukket konkret inn i den negative omtalen i aviser og sosiale medier, føler vi at vi må korrigere noen av påstandene som er blitt fremmet.

Du ser det ikke før du tror det

Flere uriktige påstander

Tone I. Lundsaunet har vært en av de mest pågående i kritikken av sentralstyret, med debattinnlegg i flere aviser. Lundsaunet bruker DNNT som et eksempel på det hun kaller maktmisbruk fra sentralstyrets side. Hun hevder at sentralstyret blåser opp konflikter i lokalavdelinger for å få makt og sette inn såkalte «varslingsstyrer» som er lojale mot dem.

Påstanden om at sentralstyret og sekretariatet opererer med maktmisbruk og eskalerer konflikter er for oss helt fremmed. Det er riktig at sentralstyret, i rollen som en støttefunksjon for lokalavdelingene, har vært involvert i konflikthåndtering, men dette har vært gjort etter at frivillige og medlemmer selv tok initiativ til å varsle om en uholdbar situasjon i lokalavdelingen i Nord-Trøndelag.

Påstanden om at sentralstyret og sekretariatet opererer med maktmisbruk og eskalerer konflikter er for oss helt fremmed.

Konfliktene som preget lokalavdelingen, ble forsøkt løst lokalt. Først da det ble tydelig at dette ikke var mulig grunnet fraværende samarbeidsklima innad i avdelingen, måtte problemet tas oppover i organisasjonen. Det ble sendt varsler på forholdene i avdelingen, og oss bekjent ble det fra sentralt hold forsøkt å løse konfliktene før mer drastiske tiltak ble nødvendig. Lundsaunet har ved flere anledninger uttalt at hun ikke tok varslene på alvor, og at varslerne bare er «krenka». Enn slik omtale av varsler og varslere er ikke en styreleder verdig, og demonstrer hvorfor det aldri ville vært mulig å håndtere problemene lokalt uten bistand fra sentralt.

Gjentatte uttalelser om at nåværende styrer både i Nord-Trøndelag og øvrige lokalavdelinger utelukkende utgjør «varslerstyrer» er forøvrig direkte feilinformasjon, og kan ikke ha annen hensikt enn å undergrave den jobben som nå gjøres for å hjelpe hjemløse dyr i de ulike lokalavdelingene.

I oktober 2023 ble det satt opp et ekstraordinært årsmøte, etter at daværende styre trakk seg. Det nye styret ble lagt frem, og vedtatt uten motstemmer. I det øyeblikket det nye styret ble konstituert, valgte tidligere styremedlemmer å stjele DNNTs sosiale media-kanaler. Isteden for å kunne fokusere utelukkende på dyrene som til enhver tid sårt trenger vår hjelp, måtte mye av tiden og innsatsen brukes på å kjempe for det som rettmessig var vårt. Etter tre måneder med utallige unødvendige timer brukt på dette, fikk DNNT omsider tilbake Facebook-siden, selv om tidligere styreleder fortsatt den dag i dag sitter med kontrollen på både Instagram- og Twitter-kontoen som rettmessig tilhører DNNT.

Vårt fokus har hele tiden vært – og vil fortsette å være – dyrenes beste. Sentralstyret og sekretariatet har ingen interesse av å skape konflikter, men har snarere forsøkt å løse dem for å sikre at vi kan fokusere på vårt hovedformål: å beskytte og ta vare på hjemløse og utsatte dyr. Takket være våre fantastiske frivillige som står på døgnet rundt for alle dyrene, går avdelingen bedre enn noen gang. DNNT består av en engasjert og dyktig gjeng som brenner for dyrene, og det er nettopp de frivillige som er sjelen i hele DNNT og DN. Vi vil alltid ta imot kritikk og tilbakemeldinger med åpne sinn, uavhengig av hvor store «roller» eller hvor lang fartstid de har innad i organisasjonen.

An-Magrit Andersson,

Nestleder på vegne av styret i

Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Trøndelag

Read Entire Article