Pasienter dukker ikke opp på akutten: – Umulig å spore

6 days ago 14



– Hadde de ringt, så hadde pappa kanskje ikke blitt glemt igjen hjemme, sier Malene Wilhelmsen.

I mars i fjor døde faren hennes fordi kommunikasjonen i helsevesenet sviktet fullstendig. I stedet for at alvorlig syke Frank Roy Wilhelmsen (60) ble fraktet til sykehuset, slik oppdraget krevde, ble han kjørt til legevakten og hjem igjen.

Saken oppsummert

  • Frank Roy Wilhelmsen døde etter en kommunikasjonssvikt i helsevesenet; han ble ikke fraktet til sykehus som planlagt, men til legevakten og deretter hjem.
  • Seks dager etter at han ble kjørt hjem, ble Frank funnet død. Familien og helsepersonell trodde han var på sykehuset.
  • Etter hendelsen har Sykehuset i Telemark innført et system for å sikre at pasienter som skal til akuttmottaket, men ikke møter opp, blir etterlyst.
  • TV 2 avslører at kun 5 av 19 norske helseforetak har et lignende system for å håndtere pasienter som ikke møter opp på akuttmottaket.

Oppsummeringen er laget med kunstig intelligens (KI) fra OpenAI. Innholdet er kvalitetssikret av TV 2s journalister.

Verken familien eller helsepersonellet som fulgte ham opp fikk beskjed om at den syke mannen var overlatt til seg selv. De trodde han var i trygge hender på sykehuset.

Seks dager senere ble Frank funnet død i sitt eget hjem. Ingen kan svare på hvilken dag han døde.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
SKUFFET: Franks datter, Malene Wilhelmsen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Dette burde ikke være mulig. Han har hatt tett oppfølging av så mange, men ender opp med å dø alene. Det er helt forferdelig, sier datteren Malene.

I kjølvannet av denne saken, besluttet Statsforvalteren i Vestfold og Telemark at Sykehuset i Telemark måtte få på plass et system som skal sikre at pasienter som ikke møter opp på akuttmottak blir fanget opp.

Nå kan TV 2 fortelle at 13 av 19 norske helseforetak ikke har et slikt sikkerhetsnett.

Slik gjør de det

TV 2 har den siste tiden kartlagt alvorlige feil ved norske sykehus. I løpet av fem år er det registrert mer enn 440.000 slike avvik.

Kartleggingen avdekker at Franks historie er ett av mange eksempler på hendelser der kommunikasjonen har sviktet ved et norsk sykehus.

TV 2 har avslørt at 212 personer døde i 2023, blant annet som følge av kommunikasjonssvikt ved norske sykehus.

Det Statsforvalteren ba om etter Franks dødsfall, som allerede er implementert, handler i korte trekk om å etablere rutiner som sikrer at henviste pasienter som skal til akuttmottaket blir registrert og etterlyst dersom de ikke dukker opp som avtalt. 

Helt konkret har nå sykepleiere fått ansvar for å ringe pasientene som ikke møter opp til avtalt akuttinnleggelse.

– Vi har også tydeliggjort at når det gis et oppdrag fra fastlege om å kjøre en pasient til sykehus, så skal det utføres, sier tidligere fagdirektør ved Sykehuset Telemark, Halfrid Waage, til TV 2.

 Frode Sunde / TV 2
SJEF: Halfrid Waage er spesialist i arbeidsmedisin og tidligere fagdirektør ved Sykehuset Telemark HF. Foto: Frode Sunde / TV 2

I tillegg til dette skal sykehuset digitalisere pasientenes følgeskjema, forklarer fagsjefen. Det skal gjøre det vanskeligere å glippe på viktig informasjon.

– Man kan aldri garantere at ting ikke skal skje igjen. Men det jeg i hvert fall er helt sikker på, er at vi kommer til å være på et annet sted etter at vi har innført disse tiltakene, sier Waage.

Disse sykehusene ringer deg

TV 2 har spurt samtlige helseforetak i Norge om i hvilken grad de opererer med tilsvarende systemer som Sykehuset i Telemark nå har fått.

 Frode Sunde / TV 2
NYTT SYSTEM: Sykehuset i Telemark er ett av få som har rutiner for hva de gjør når pasientene ikke møter opp som planlagt. Foto: Frode Sunde / TV 2

TV 2 kan fortelle at fem av 19 helseforetak opplyser at de har et system som registrerer og etterlyser pasienter som ikke møter opp på akuttmottaket.

Slik svarer helseforetakene:

  • Helse Stavanger: Nei
  • Helse Fonna: Ja, ringer dersom pasienten ikke dukker opp.
  • Helse Bergen: Ja, ringer dersom pasienten ikke dukker opp.
  • Helse Førde: Nei
  • Helse Møre & Romsdal: Ja, ringer dersom pasienten ikke dukker opp.
  • St. Olavs Hospital HF: Nei
  • Helse Nord-Trøndelag HF: Ja, ringer dersom pasienten ikke dukker opp.
  • Helgelandssykehuset HF: Nei
  • Finnmarkssykehuset HF: Nei
  • Nordlandssykehuset HF: Nei
  • Universitetssykehuset Nord-Norge HF: Nei
  • Akershus universitetssykehus HF: Nei
  • Oslo universitetssykehus HF: Nei
  • Sykehuset i Vestfold HF: Nei
  • Sykehuset Innlandet HF: Nei
  • Sykehuset Telemark HF: Ja, ringer dersom pasienten ikke dukker opp.
  • Sykehuset Østfold HF: Nei
  • Sørlandet sykehus HF: Nei
  • Vestre Viken HF: Nei

Et av helseforetakene som ikke har et slikt system, er landets største: Oslo universitetssykehus (OUS). 

«Oslo universitetssykehus har ikke et fast etablert system for håndtering av pasienter som ikke møter opp», skriver Inger Larsen i en epost.

Hun leder begge akuttmottakene på OUS.

«Sykepleierkoordinator og helsesekretær gjør en skjønnsmessig vurdering, eventuelt i samråd med den som har meldt pasienten før de evt. fjernes fra listen neste dag».

– Ikke mulig for oss

Heller ikke Akershus universitetssykehus (Ahus) har et ordentlig system for å fange opp pasienter som ikke møter opp på akuttmottaket. 

Avdelingsleder ved akuttmedisinsk avdeling på Ahus, Silje Bakken, forklarer at det ikke er uvanlig at pasienter ikke møter opp.

Hun mener imidlertid at det er umulig å spore opp alle disse pasientene. 

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
IKKE NOE SYSTEM: OUS, her representert ved Rikshospitalet, er blant de mange sykehusene som ikke har implementert faste rutiner for å fange opp pasienter som ikke dukker opp på akutten. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

«Av og til kan det gå et døgn. Det kan være pasienter som er meldt fra utlandet hvor transporten får betydelige forsinkelser, og det kan skje endringer i pasientens tilstand eller vurderingen av denne som gjør at pasienten i stedet transporteres til andre behandlingssteder, som legevakt eller andre sykehus», skriver Bakken i en epost til TV 2.

«Det er i praksis ikke mulig for oss å etterlyse pasienter som ikke kommer, da dette inntreffer svært ofte og av ulike årsaker», skriver hun videre.

– Mister mange

TV 2 har spurt de resterende ni statsforvalterne om deres syn på fastsatte rutiner for å etterlyse pasienter som ikke dukker opp.

Av de som har svart, er den gjennomgående tilbakemeldingen at de ikke ser et behov for å innføre slike systemer i sine regioner, eller at de ikke har mye erfaring med problemstillingen.

Franks to barn, Malene og Tony Wilhelmsen, reagerer sterkt på at kun en håndfull sykehus har slike ordninger.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
SAMSTEMTE SØSKEN: Tony og Malene Wilhelmsen står sammen i sorgen. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Vi mister mange som kunne vært med oss i dag. De dør helt unødvendig fordi systemet ikke fungerer, sier Tony. 

Søsknene mener det er bra at Sykehuset i Telemark har tatt grep, men er bekymret for at samme feil kan skje på andre sykehus i landet.

De mener helseministeren må komme med konkrete planer for å forebygge lignende hendelser. 

– Han må løse problemene på sykehusene og sørge for at statistikken ikke er så høy som den er i dag. Det burde ikke være slik statistikk i det hele tatt, sier Tony.

Dette sier statsråden

TV 2 har spurt helseminister Jan Christian Vestre (Ap) om hva han tenker om løsningen de har gått for i Telemark.

– Jeg mener at vi må være åpne nå for å vurdere alle mulige tiltak som kan bedre situasjonen, sier han.

 Torjus Sagenes / TV 2
IKKE AKSEPTABELT: Helseministeren sier at situasjonen som tegnes i helsevesenet etter TV 2s avsløringer ikke er akseptable. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Helseministeren sier at tallene og historiene som har kommet frem, viser at det er behov for flere tiltak. 

– Dette kan være et grep som tas. Hvis det er noe som fungerer godt et sted, så er det mye som tilsier at det også kan fungere et annet sted. Da må det være gode grunner for at vi ikke skal ta det i bruk på de andre sykehusene våre også, sier Vestre.

Read Entire Article