Øyboere fortviler: Her går flere tusen liter melk i vasken

2 hours ago 3



– Situasjonen er prekær. Vi har ikke hatt fergeforbindelse siden klokken ti på fredag, sier melkebonde Nina Søreng.

Hun bor på øya Mindland i Alstahaug kommune i Nordland.

Fredag morgen kjørte ferga «Stokkafjord» inn i fergekai. så den måtte stenges og det ble satt opp skyssbåt.

Ifølge Brønnøysunds Avis er det 13 gårdsbruk som leverer 20 tonn melk hver tredje dag. Beskjeden fra Tine er at melka bare må slås ut når tankbilen ikke kan komme i land på øya.

Dermed måtte Søreng tømme ut melka hun hadde prioritert på mandag. Nå er hun stygt redd for at de må tømme ut melka på torsdag også.

Som om ikke det var nok begynner bøndene å gå tom for kraftfôr. Diesel og annet nødvendig utstyr er også mangelvare.

Leder i Nordland bondelag, Hanne Sofie Jenssen beskriver situasjonen som kritisk.

– Nå må de tømme ut melka. Det er direkte matsvinn. Det er kjempetrasig. Samtidig er dette en stor påkjenning for bøndene med tanke på at de ikke får levert fôr.

Leder i Nordland bondelag, Hanne Sofie Jenssen.

Jenssen beskriver situasjonen som leit. – Både denne og andre saker der fergeforbindelsen plutselig blir brutt viser at vi er sårbar.

Foto: Privat

– Dyrevelferden er ivaretatt så lenge de har fôr men kvaliteten på fôret er dårligere. De fôrer både med kraftfôr og grovfôr. Det er kraftfôret de ikke får levert, så dyrene får mat, men kraftfôret er essensielt for å opprettholde produksjonen av melk.

Fortvilte innbyggere

Ferga som kolliderte med kaia fikk en skade på det ene baugvisiret over vannlinjen og er nå fortøyd på Tjøtta.

For innbyggerne på Mindland har kollisjonen ført til at ingen ferger kan legge til kaia. Det betyr at de er isolert. Noe som ikke bare gir bøndene utfordringer.

Fergeleiet på Minland

Skadene var så omfattende at man måtte stenge kaia.

Foto: Nina Søreng

– Vi mangler bleier og brød. Det er helt bak mål, sier Stine Frestad.

– Vi trenger bedre transport så man vet at man kommer seg hjem, hva som er påtenkt fremover. Hvor lenge vil krisen vare?

Melkebonde Kyrre Pettersen er fortvilt over situasjonen.

– Dette er begredelig. Jeg har brukt store deler av dagen i telefon for å få informasjon fra fylket. Jeg har forsøkt å få tak i Boreal, men de svarer ikke.

– Det er tragiske tilstander. Jeg er både fortvila og forbanna.

Værmeldingen de neste dagene gjør ikke situasjonen stort bedre. Tirsdag og onsdag meldes det om sterk vind og mye nedbør.

Fenderveggen på Minland er alvorlig skadet.

Fenderveggen på Mindland har så store skader at fergene ikke kan legge til.

Foto: Kyrre Pettesen

Dårlig vær gjør nemlig arbeidet til Boreal utfordrende.

Befaring på kai og risikovurdering av fergeleiet og anløp av dette, iverksettes så fort værforholdene tillater. Sikkerheten til passasjerer, mannskap og materiell har høyest prioritet, og vi tar ingen risiko før vi er helt sikre på at det er trygt å bruke fergeleiet. skriver kommunikasjonsansvarlig i Boreal, Jon Kristian Fadnes til NRK.

Rederiet har satt i gang gransking for å kartlegge årsaken og Sjøfartsdirektoratet er varslet om hendelsen.

Vi undersøker flere faktorer, inkludert manøvreringsforhold, tekniske forhold og værforhold på tidspunktet for hendelsen. Det er viktig for oss å forstå hendelsen best mulig for å kunne iverksette nødvendige tiltak for å forhindre at noe lignende skjer igjen.

Ifølge Fadnes er fergeleiet på Mindland stengt på ubestemt tid.

Elfergen MF Stokkafjord

Det var fergen MF «Stokkafjord» som fredag kjørte inn i Mindland. Fartøyet har flere skader og er på verksted for å bli reparert.

– Fryktelig uheldig

– Jeg syns at det er fryktelig uheldig. Dette er en hendelse som ingen har ønsket seg. En svært uheldig hendelse. Jeg skjønner frustrasjonen til melkebøndene som må helle ut melken og ikke få levert den.

Det sier Marianne Dobak Kvensjø (H) fylkesråd for samferdsel.

Kvensjø forteller at det har vært mannskap ute for blant annet å gjøre dykkeundersøkelser.

– Vi har gjort undersøkelser i løpet av helgen og venter på de siste rapportene. Dessverre kan det se ut som at en del av de større reparasjonene vil ta noe tid å få på plass før vi kommer tilbake til et helt stabilt tilbud. Vi har satt opp personbefordring, slik at vi kan frakte folk med mindre båt frem og tilbake.

Marianne Dobak Kvensjø (H), fylkesråd for samferdsel, har mørkeblondt halvlangt hår, briller, pærleøredobber, hvit skjorte og blå strikkavest. Hun står i et kontorlokale og ser rett mot kamera.

Foto: Sofie Retterstøl Olaisen / NRK

– Vi har gjort noen reparasjoner som gjør at vi ser at vi kan ha en åpning av kaia. Men så ser vi på værmeldingen at det er meldt veldig dårlig vær fremover som er med på å gjøre det litt usikkert.

Fylkeskommunen jobber for å få levert ut fôr til bøndene.

– Vi vet jo at det er en del melkebønder som har behov for å få melken sin ut i meieriet, men også få tak i fôr og diesel. Vi hadde håpet på at vi skulle få hentet melk i dag, det har dessverre ikke latt seg gjøre.

Publisert 22.10.2024, kl. 14.10

Read Entire Article