Over helgen lysner det opp

1 hour ago 2



I Sør-Norge sett under ett blir det en del overskyet, ikke de høye temperaturene, lite vind, men preget av en del regn de neste dagene. Men det blir heller ikke kaldt.

Temperaturen vil ligge på rundt 10–12 grader. Over helgen lysner det opp, og det blir mer sol og litt høyere temperaturer.

– Utover i neste uke vil Østlandet og Sørlandet være vinnerne i værlotteriet, forteller vakthavende meteorolog Unni Nilssen til NTB.

Varmluft vil prege nesten hele landet de kommende dagene. Steder i Møre og Romsdal kan kanskje oppleve opptil 20 varmegrader, melder Meteorologisk institutt.

– Det er snakk om fønvind. Kraftig sørøstlig vind bærer varmluft opp fra Sør-Europa, forklarer Nilssen.

Omtrent hele landet blir liggende i varmluft. De første dagene når den ikke helt opp i nord, men den er på vei.

Men utslagene vil variere fra sted til sted, avhengig av skydekke og vindstyrke. Det må sterk vind til å transportere varmen fra Europa.

De høyeste temperaturene

Sett stort vil Nord-Vestlandet få de høyeste temperaturene, der mange steder vil få temperaturer opp i 15 grader.

Noen plasser, som på Sunndalsøra, Tafjord eller Åndalsnes, vil det kunne bli opp til 20 grader de nærmeste dagene fram til lørdag.

– Værvinnerne de neste dagene blir utvilsomt Trøndelag og Møre og Romsdal, fastslår Nilsen.

Men allerede til helgen tar det slutt. Da kommer det inn lavtrykk med regnbyger over Vestlandet, og lavtrykk fra Atlanterhavet vil prege starten på neste uke.

Lite dramatikk

De beste dagene for Nord-Norges del blir nok lørdag og søndag, mens det utover i uka er mer usikkert med vekslende skydekke.

Nilssen oppsummerer at det er mye som skjer, med både temperaturer, regn, og vind, så det vil være mange variasjoner landet sett under ett den nærmeste tiden.

– Vi har varslet kuling og liten storm langs flere steder på kysten de nærmeste dagene, men det er ingen stor dramatikk noen steder, fastslår Nilssen.

Høsten er definitivt kommet i Norge, men fønvind vil gi økte temperaturer over hele landet de neste dagene. Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Har du tips eller spørsmål om dette emnet? Vi vil gjerne høre fra deg!

Send inn

11:05 i dag NTB

→ Del

CNN: Minst 94 døde i tankbileksplosjon i Nigeria

Minst 94 mennesker mistet livet da en tankbil eksploderte i Jigawa-delstaten i Nigeria tirsdag kveld, opplyser politiet til CNN.

Kanalen får opplyst at folk hadde samlet seg nær bilen for å skaffe seg drivstoff etter at tankbilen hadde havnet utenfor veien.

– Sjåføren mistet kontrollen og tankbilen veltet rundt slik at drivstoff havnet i en dreneringsgrøft i landsbyen Majiya, sier talsmann Shiisu Lawan Adam i Jigawa-politiet.

– Som følge av dette strømmet folk til stedet for å samle opp drivstoff og så skjedde eksplosjonen, sier Adam.

Minst 50 personer er alvorlig skadet, og dødstallet kan komme til å øke.

08:27 i dag NTB

→ Del

Fraværet i grunnskolen fortsetter å øke

Årets avgangskull i tiende klasse har to fraværsdager og to fraværstimer mer enn kullet før pandemien, viser nye tall fra Utdanningsdirektoratet.

En elev på 10. trinn har typisk åtte dager og sju enkelttimer fravær i 2023–24. Sammenlignet med før pandemien er det en økning på to dager og to timer, viser tallene.

08:19 i dag NTB

→ Del

Årets figurer i Maskorama er klare

Femte sesong av Maskorama begynner på NRK 9. november. I år skal seerne finne identiteten til Vampyren, Stein, Matmonsteret, Mumien, Moskusen, Professoren og Gladfisken. Foto: Foto: Illustrasjon / NRK / Handout / NTB

Sju nye figurer er klare for Maskorama på NRK. Seerne skal gjette identiteten til Vampyren, Stein, Matmonsteret, Mumien, Moskusen, Professoren og Gladfisken.

Det er designer Kjell Nordström som står bak kreasjonene. I år er det kun sju figurer, i motsetning til åtte tidligere år, opplyser NRK.

– I år får endelig detektivene viljen sin, nemlig muligheten til å kunne redde én maske fra å bli avmasket, sier prosjektdirektør Pia Basberg i NRK.

Én gang i løpet av sesongen kan detektivpanelet hindre at en deltaker må forlate konkurransen. Det betyr at det blir en sending hvor ingen ryker ut.

– Vi får håpe detektivene klarer å bli enige før det skjer, sier Basberg.

Dette er femte sesong av underholdningsprogrammet. Detektivpanelet består også i år av Marion Ravn, Tete Lidbom og Robert Stoltenberg. Silje Nordnes er programleder.

Maskorama har sesongpremiere 9. november.

08:18 i dag NTB

→ Del

Syklistforeningen: Totalforbud mot å sykle uten hjelm er feil vei å gå

En rapport viser at 1000 hodeskader kan unngås årlig med et påbud for syklister om å bruke hjelm. Foto: Foto: Geir Olsen / NTB

Syklistforeningen er ikke enig med Trygg Trafikk, som ønsker et påbud om bruk av sykkelhjelm. De mener hjelmbruk i seg selv ikke bidrar til færre ulykker.

Syklistforeningen oppfordrer alle syklister til å bruke hjelm for å redusere omfanget av hodeskader, men mener hjelmbruk i seg selv ikke bidrar til færre ulykker, skriver Aftenposten.

I en rapport fra Transportøkonomisk institutt (TØI) forrige uke kom det fram at dersom alle syklister bruker sykkelhjelm, vil vi kunne unngå 1000 hodeskader hvert år. Rapporten er laget for Trygg Trafikk.

– Hjelmbruken har økt over flere år i Norge, men det går for sakte. Fortsatt er det for mange som sykler uten hjelm, og skadetallene går opp. Et hjelmpåbud kan fremstå som et drastisk tiltak, men anbefalinger om å bruke sykkelhjelm er ikke nok. Derfor mener vi at et påbud er nødvendig, sa fagdirektør Tanja Loftsgarden i Trygg Trafikk til avisen.

Syklistforeningen mener derimot at et totalforbud mot å sykle uten hjelm er feil vei å gå – og at hjelmbruk i seg selv ikke bidrar til færre ulykker.

– Sikkerhetstiltak som separate sykkelveier og lavere bilhastighet er viktigere. Dessuten er hjelmbruken veldig høy og økende, og vi har tillit til at syklister tenker både på og med hodet, og at målet om 75 prosent hjelmbruk kan nås uten et påbud, skriver generalsekretær Eline Oftedal i en epost til Aftenposten.

Foreningen argumenterer også med at et lovpålagt hjelmkrav kan redusere sykkelandelen.

08:17 i dag NTB

→ Del

Gepard i Dyreparken fødte fire unger på direkten

På Dyreparkens YouTube-kanal kunne man følge med på geparden Cannelle, som ventet unger | Dyreparken i Kristiansand. Foto: Foto: Skjermdump Youtube / Dyreparken / handout / NTB

Geparden Cannelle i Dyreparken i Kristiansand fødte natt til onsdag fire unger. Alt står bra til med mor og barn. Fødselen ble strømmet direkte.

Den første ungen kom klokken 22 tirsdag kveld, mens den neste kom til verden ett minutt etter midnatt. Tredjemann ble født klokken 2.45 onsdag, før sistemann kom i 3.30-tiden.

– Slik det ser ut, er det født fire gepardunger gjennom natta. På liven nå ser mor og unger ut til å sove godt, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Anniken B. Schjøtt til NTB onsdag morgen.

– Vi har ikke full oversikt ennå, men endelig bekreftelse kommer så fort vi har oversikt, sier Schjøtt.

Gepard-moren er fem år gammel og kom til Dyreparken april 2021 fra en dyrepark i Frankrike. Det er første gang hun er drektig.

Antall geparder går drastisk ned, og arten er utrydningstruet. Veterinær Rolf-Arne Ølberg fortalte i forkant av gepardfødselen at det er unikt at det nå kommer tre små, ettersom geparder er sære og selektive i valg av partner. Natt til onsdag viste det seg altså at det ser ut til at det er født fire unger.

Gepardene i Dyreparken er del av et bevaringsprogram i de europeiske dyreparkene hvor målet er å ha en sunn bestand med geparder som en reserve for fremtiden.

Dyreparken strømmet fødselen direkte via Youtube.

Schjøtt sier dyreparken kommer med oppdatert informasjon så fort de får litt mer oversikt nå på morgenen.

08:11 i dag Svein Morten Havaas

→ Del

Politiet har aksjonert mot mistenkt kriminelt nettverk i Agder

– Dette har vært en av de største aksjonene vi har hatt i Agder noen gang, sier visepolitimester Morten Sjustøl i Agder politidistrikt. Foto: Tor Erik Schrøder, NTB

Agder politidistrikt gjennomførte i går, tirsdag, en koordinert aksjon mot flere personer som er mistenkt for å være en del av et kriminelt nettverk i Agder. Flere personer er pågrepet og vil bli fremstilt for varetektsfengsling.

– Dette har vært en av de største aksjonene vi har hatt i Agder noen gang. Politi fra hele Agder har vært involvert med et betydelig antall tjenestepersoner, uttaler visepolitimester Morten Sjustøl i Agder politidistrikt i en utsendt pressemelding.

Politiet i Agder har innkalt til en pressekonferanse på Politihuset i Kristiansand onsdag morgen for å orientere om aksjonen. På pressekonferansen vil det også orienteres om situasjonen med organiserte kriminelle nettverk i Agder.

– Aksjonen har ikke sammenheng med den forhøyde trusselsituasjonen i Norge. Dette er en planlagt aksjon i forbindelse med en etterforskning som politiet i Agder har jobbet med over tid, uttaler visepolitimester Sjustøl, som selv vil delta på pressekonferansen sammen med påtaleleder Terje Kaddeberg Skaar og etterretningsleder Torgeir Winsnes.

19:12 i går NTB

→ Del

80.000 har tatt koronavaksine – i dag får alle over 65 SMS fra FHI

Naresh Kumar Chhura med en dose med koronavaksinen fra Pfizer-BioNTech på Bydel Bjerkes lokaler i Oslo. Arkivfoto. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB

Tirsdag sender Folkehelseinstituttet ut SMS til alle som er over 65 år gamle med oppfordring til å ta koronavaksine. Nesten 80.000 har allerede tatt vaksinen.

Folkehelseinstituttets (FHI) statistikk viser at 77.857 nordmenn har tatt koronavaksinen så langt i høst. Vaksineringen begynte for to uker siden, skriver ABC nyheter.

Folkehelseinstituttet oppfordrer alle over 65 år og beboere i omsorgsbolig og sykehjem til å ta vaksine mot influensa og korona. I tillegg oppfordrer FHI personer med en rekke kroniske sykdommer til å gjøre det samme.

– Det skal være nok vaksine til de som er anbefalt å ta en oppfriskningsdose. Så langt denne høsten har FHI distribuert omtrent like mange koronavaksiner som vi gjorde i tilsvarende periode i fjor høst, opplyser FHIs pressevakt til ABC Nyheter.

Samtidig som vaksinasjon mot korona pågår, blir 231.517 personer har tatt årets influensavaksine, ifølge FHIs statistikk.

19:10 i går NTB

→ Del

Etterlatte etter politiskyting i Rogaland klager på Spesialenheten-henleggelse

Avdødes familie klager på Spesialenhetens avgjørelse om å henlegge saken etter at politiet skjøt og drepte en mann i forbindelse med en gisselaksjon på Randaberg i fjor. Foto: Foto: Heiko Junge / NTB

Etterlatte etter mannen som ble skutt og drept av politiet på Randaberg ved Stavanger i oktober i fjor klager på Spesialenhetens avgjørelse om å henlegge saken.

– Siste ord i saken er absolutt ikke sagt, sier bistandsadvokat Vetle André Mitchell Jensen til Aftenbladet.

Han sier at henleggelsen vil bli påklaget.

– Den formelle klagen er foreløpig ikke sendt, men etter alt å dømme vil det skje i løpet av inneværende uke, sier han.

Det var 22. oktober 2023 at mannen ble skutt av politiet. Hendelsen fant sted etter at han hadde tatt en bilfører som gissel. Gisselsituasjonen fant sted etter en trafikkulykke i Randaberg kort tid tidligere. Det ble avfyrt 14 skudd.

Gisseltakerens håndvåpen kunne ifølge Spesialenhetens rapport ikke skyte skarpt, men dette ble klart først etter grundigere undersøkelser.

I forrige uke ble det klart at Spesialenheten henlegger saken. Konklusjonen er at det ikke er bevist at de to tjenestepersonene har begått noe straffbart. Skuddene de to avfyrte, var ifølge Spesialenheten «nødvendig, forsvarlig og forholdsmessig».

17:28 i går Olav Hoel

→ Del

Hytte-utvikler melder oppbud

Ifølge en kunngjøring i Brønnøysundregistrene har Agder tingrett åpnet konkurs i firmaet Utsyn Bolig AS, som har adresse på Feda. Firmaet har blant annet drevet med utvikling og salg av egen fast eiendom.

Advokat Arild Karlsen er oppnevnt som bobestyrer, og det opplyses at første skiftesamling finner sted i Agder tingretts lokaler på Gåseholmen i Farsund den 3. november.

Frist for å melde inn krav i boet til bobestyreren er innen 19. november, Fristdagen er 15. oktober.

Ifølge Fædrelandsvennen, som viser til kjennelsen fra Agder tingrett, har styret opplyst at den samlede gjelden er på to millioner kroner, og at selskapets samlede verdi er cirka 100.000 kroner. Firmaet hadde en ansatt da virksomheten ble innstilt.

16:53 i går Tom Arild Støle

→ Del

Sliter med betalingsløsninger etter kabelbrudd

Alti Lyngdal, senteret i Handelsparken, melder tirsdag ettermiddag på sine Facebook-sider at de har utfordringer med nettverket på en del butikker, i kjølvannet av at fiberkablene ved Viksvannet i Farsund er ødelagt.

– Dette medfører nedsatt kassefunksjoner som betalinger, returer, klikk og hent med mer. Betalinger vil kunne skje i form av reserveløsning eller kontant. Vi beklager ulempen og krysser fingrene for at dette løser seg snart, heter det i meldingen.

Pressesjef Anders Kroka i Telenor meldte ved 18-tiden tirsdag at den midlertidige kabelen som skulle gi bredbåndkundene nettet tilbake var ferdig skjøtt kl. 17.30, og at all trafikk er inne igjen.

14:06 i går Tom Arild Støle

→ Del

Har ødelagt deler av ny kunstgressbane

Slik ser det ut på hovedbanen på Lyngdal stadion tirsdag ettermiddag. Kunstgresset ble lagt nytt i sommer. Foto: Frida Rugland Falkum

13:38 i går Svein Morten Havaas

→ Del

14 tatt i fartskontroll

Bildet er fra en tidligere fartskontroll på E39 ved Rom. Foto: Tom Arild Støle

Politiet har hatt trafikkontroll på E39 ved Rom i Lyngdal tirsdag formiddag.

– 14 bilførere har fått forenklet forelegg for fart, opplyser vakthavende operasjonsleder i Agder politidistrikt, Eyvind Formo.

Høyeste hastighet som ble målt i 70-sonen på stedet var 84 km/t.

10:58 i går NTB

→ Del

Vipers Kristiansand kan være konkurs mandag – må ha 25 millioner innen fredag

Silje Solberg-Østhassel Østhassels Vipers er i kjempetrøbbel. Foto: Foto: Claus Fisker / NTB

Håndballklubben Vipers Kristiansand er igjen i store økonomiske vanskeligheter. Konkurs kan bli utfallet.

Den kritiske økonomiske situasjonen var temaet da Vipers-ledelsen på kort varsel kalte inn til en pressekonferanse tirsdag.

Der var styreleder Peter Gitmark helt tydelig på alvoret i situasjonen. Det mangler 25 millioner kroner, som må på plass innen kommende fredag.

– Vipers har over lang tid hatt en dårlig og til dels svært dårlig økonomi. Det har ikke vært samsvar mellom inntekter og utgifter i en lang periode. Det kan ikke fortsette, sa Peter Gitmark.

– Det gjør at styret har besluttet at innen fredag førstkommende må det hentes 25 millioner kroner for at det skal være grunnlag for videre klubbdrift, la han til.

Kommer ikke pengene på plass er Vipers konkurs kommende mandag. Spillerne, som ble informert tirsdag, vil ikke få lønn fredag denne uken.

– Det er en betydelig tilknepping i budskapet nå fra tidligere. Det skyldes at vi ser at gapet mellom inntekter og utgifter måned for måned bare øker. Vi har ikke klart å tette gapet, sa Gitmark.

– Vi klarer ikke å få nye inntekter inn i klubben. Det er for mange av våre venner og potensielle samarbeidspartnere som sitter på gjerdet, som ønsker å se an situasjonen. De er positive til å bidra, men kun hvis klubben overlever, la han til.

Han opplyser at klubben kun vil gå videre om de vet at de har nok midler til å drive ut fra en «worst case»-tankegang fram til sommeren.

Klubben har også gjeld den ønsker å slette.

09:21 i går NTB

→ Del

Kunnskapsministeren ber barneskolene stenge det meste av internett

Elever skal ikke forstyrres av sosiale medier i skoletiden, sier kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap). Foto: Foto: Lise Åserud / NTB

Elever skal ikke forstyrres av spill eller sosiale medier i skoletiden, sier kunnskapsministeren. På barneskoler stenges nesten alle nettsider.

Barneskoleelever får kun tilgang til nettsider som er forhåndsgodkjent for undervisningen. For elever på ungdomsskolen og videregående blokkeres uønskede og skadelige nettsteder, mens annet innhold er tilgjengelig, opplyser kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap).

– Det er uholdbart at elever kan få tilgang til innhold som vold og pornografi. Vi vet også at mange elever blir forstyrret av annet innhold som spill og sosiale medier i undervisningen, sier hun.

Utdanningsdirektoratet har utarbeidet nye nasjonale anbefalinger på oppdrag fra kunnskapsministeren. Det finnes allerede en veileder, men den nye veilederen er mer spesifikk for de ulike klassetrinnene, ifølge Nordtun.

Nordtun viser til de «historisk dårlige resultatene» i norsk skole som bakgrunn for anbefalingene.

– Dette er vi nødt til å snu. Derfor trenger vi at skolene har fullt fokus på læring, sier hun til Bergens Tidende.

– Anbefalingen er tydelig, og jeg forventer at den blir fulgt opp, fortsetter hun.

09:17 i går NTB

→ Del

Brenna bekymret for nye Nav-tall

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) er bekymret for den fortsatte veksten i antall AAP-mottakere. Foto: Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Antallet som går på arbeidsavklaringspenger, fortsetter å vokse, viser tall fra Nav. Flere må tilbake i jobb, slår arbeidsminister Tonje Brenna fast.

154.853 personer mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) ved utgangen av september, viser ferske tall fra Nav. Det tilsvarer 4,4 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år.

5800 flere går på AAP nå enn på samme tid i fjor. Økningen er på 5,8 prosent.

Samtidig har det vært en marginal nedgang det siste kvartalet. Det kan ifølge Nav tyde på at antallet AAP-mottakere er i ferd med å stabilisere seg.

Arbeids- og inkluderingsminister Tonje Brenna (Ap) er likevel bekymret for utviklingen.

– Det er bra at tallene stabiliserer seg, men jeg mener det må skje en tydeligere nedgang. Vi vet at det høye sykefraværet har mye å si for utviklingen av AAP-tallene. Derfor må vi få ned sykefraværet og få flere tilbake til arbeidslivet, sier Brenna.

– Å falle utenfor er verken bra for den enkelte eller for samfunnet, fortsetter hun.

Nav-direktør Hans Christian Holte peker også på høyt sykefravær.

– Flere starter på ytelsen enn for ett år siden. Dette samsvarer med det høye sykefraværet vi har hatt det siste året, som indikerer et fortsatt høyt sykdomstrykk i befolkningen. Samtidig ser vi at det er flere som går ut av ytelsen nå enn tidligere, sier Holte i en pressemelding.

I Oslo fikk 19.274 personer arbeidsavklaringspenger ved utgangen av tredje kvartal. Det er en stabil utvikling fra andre kvartal. Psykiske lidelser og muskel- og skjelettlidelser er hoveddiagnosene blant dem som går på AAP i Oslo.

Ferske tall fra Nav viser at 4,4 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år mottok arbeidsavklaringspenger (AAP) i slutten av september. Foto: Foto: Emilie Holtet / NTB

09:16 i går NTB

→ Del

Nesten 70 personer anmeldt for skattesvik av Skatteetaten

Anmeldelsene er oversendt til ni politidistrikter og Økokrim siden i sommer. Ifølge Skatteetaten ligger ytterligere ti saker an til å bli anmeldt i løpet av høsten. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB

Skatteetaten sier de har avdekket alvorlige tilfeller av merverdiavgiftssvindel og har anmeldt 67 personer for skattesvik eller grovt skattesvik.

Totalt dreier det seg om i underkant av 600 millioner kroner som urettmessig er refundert eller forsøkt refundert. Anmeldelsene omfatter flere personer som har blitt observert over tid, skriver Skatteetaten i en pressemelding.

– Vi er kjent med at de samme virksomhetene som sender feilaktige regnskaper til Brønnøysund, også er involvert i andre typer systemsvindel, som lånebedrageri hos banker, fiktive fakturaer, hvitvasking og MVA-svindel, kommenterer skattekrimsjef Erik Nilsen.

Anmeldelsene er oversendt til ni politidistrikter og Økokrim siden i sommer. Ifølge Skatteetaten ligger ytterligere ti saker an til å bli anmeldt i løpet av høsten.

– I disse sakene er det eksempler på virksomheter som ikke har reell drift, og der fiktiv dokumentasjon blir brukt for å legitimere merverdiavgiftsrefusjon. Dette er grov skattekriminalitet. Vi har god dialog med politiet i disse sakene, og vi forventer at de følges opp i straffesporet, sier Nilsen.

09:15 i går NTB

→ Del

Flere innvandrergutter fullfører videregående skole

Fire av ti innvandrergutter fullfører ikke videregående skole. Men pilene peker i riktig retning, sier Imdi-direktøren.

– Dersom vi ser unge innvandrere under ett, tegner det seg et forholdsvis positivt bilde, sier Imdi-direktør Libe Rieber-Mohn til NRK.

Hun sier at det i dag er flere med innvandrerbakgrunn som deltar i arbeid eller utdanning enn tidligere, og at andelen som fullfører videregående opplæring har økt.

Andelen norskfødte med innvandrerbakgrunn som fullførte videregående skole, var i perioden 2017 til 2023 på 75,5 prosent, mens andelen for innvandrere var 60,6 prosent. I perioden 2006 til 2012 var tallene henholdsvis 59,1 og 44 prosent, ifølge SSB.

Blant jenter født i Norge med innvandrerforeldre var andelen som fullførte videregående i fjor like høy som i den øvrige befolkningen.

Blant de som har innvandret før skolealder, er det små forskjeller sammenlignet med de som er født i Norge av innvandrerforeldre. Dette gjelder både jenter og gutter.

– Dette understreker viktigheten av tidlig innsats, målrettet norskopplæring og tiltak som støtter både ungdommene og deres familier gjennom skoleløpet, sier Imdi-direktøren.

09:14 i går NTB

→ Del

Skatteetaten har anmeldt bedragerier for 600 millioner

Skatteetaten har anmeldt 67 personer etter at det er avdekket omfattende merverdiavgiftsbedrageri mot etaten. Foto: Foto: Lise Åserud / NTB

Skatteetaten har anmeldt 67 personer etter at det er avdekket omfattende momsbedrageri mot etaten. Bedrageriene omfatter nesten 600 millioner kroner.

Det dreier seg om penger som enten er blitt urettmessig utbetalt eller forsøkt refundert, skriver Dagens Næringsliv.

De 67 anmeldelsene er sendt til ni forskjellige politidistrikter og til Økokrim. Det ventes at ytterligere ti saker vil bli anmeldt i løpet av høsten.

– Dette er alvorlige saker, så vi har en forventning om at de blir fulgt opp av politiet, sier skattedirektør Nina Schanke Funnemark.

Skattekrimsjef Erik Nilsen sier at det i de 600 millionene er én sak som er blant de største de har hatt på merverdiavgiftsområdet.

– Så er det noen anmeldelser som er store, og noen av litt mindre karakter, sier han.

Anmeldelsene for skattesvik eller grovt skattesvik gjelder flere personer som har vært under Skatteetatens oppsyn over tid. Ifølge Nilsen er de samme aktørene ofte er involvert i andre former for økonomisk kriminalitet.

09:13 i går NTB

→ Del

Frp foreslår kortere frist for å gi pasienter behandling

Bård Hoksrud, Fremskrittspartiets helsepolitiske talsperson, mener det kan bli billigere for samfunnet å gi sykehusene 30 dagers frist til å behandle folk som står i helsekø. Foto: Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix / NTB

Dersom ikke pasienter får behandling innen 30 dager, foreslår Frps programkomité at det offentlige må betale for at private gjør jobben.

Fremskrittspartiets partikomité vil gi sykehusene 30 dager til å behandle folk som står i helsekø. Dersom de ikke rekker fristen, foreslår programkomiteen at private aktører skal stå for behandlingen, mens staten tar regningen, skriver Klassekampen.

I fjor var gjennomsnittlig ventetid 72 dager i somatikken, det vil si fysiske sykdommer.

– Det handler om å bruke ledig kapasitet i det private, samtidig som pasientene får en rettighet til behandling, sier Bård Hoksrud, helsepolitisk talsperson i Frp.

For psykiatri- og ruslidelser vil utvalget gjeninnføre fritt behandlingsvalg, som gir fritt valg fra første dag.

Frp har ikke regnet på hvor mye ordningen vil koste, men Hoksrud sier de er villige til å bruke mer penger, fordi de tror at man vil spare på dette på sykepenger og i antall uføretrygdede.

– Det betyr ikke nødvendigvis at det blir mye dyrere for samfunnet, det kan tvert imot bli billigere, sier Hoksrud.

Partiprogrammet skal behandles på Frps landsstyremøte til helgen.

Read Entire Article