I løpet av tre og en halv uke har Grieg Seafood registrert 126.242 døde fisker på lokaliteten Vinnalandet i Vest-Finnmark på grunn av store innsig av perlesnormanet.
– Tallene på fisk som er påvirket og tatt opp, etter vi fikk perlesnormanet i anlegget, utvikler seg hele tiden, avhengig av status for manetpåslaget.
Det forteller mediekontakt Roger Pedersen hos Grieg Seafood til nettavisen iLaks.no, som meldte om saken først.
Selskapet meldte ifra til Mattilsynet 1. november om den giftige maneten, som kan være dødelig for oppdrettsfisk. De har sett kraftige adferdsendringer hos fisken ved oppdrettsanlegget ved Hammerfest.
- I fjor drepte den ubudne gjesten 3 millioner oppdrettsfisk.
Fortvilt situasjon
Geir Arne Ystmark, avdelingssjef for akvakultur i Mattilsynet region nord, beskriver situasjonen som meget utfordrende.
– De som rammes hardt havner raskt i en fortvilt situasjon, sier han til NRK.
Det er ikke bare Grieg Seafoods anlegg i Vinnasundet som har hatt besøk av den giftige maneten. Cermaqs oppdrettsanlegg i Hamnefjorden er også rammet.
– Perlesnormanet «traff» flere lokaliteter i Sørøysundet i helgen. Lokaliteten er hard rammet, sier Ystmark.
Astrid Aam, kommunikasjonssjef hos Cermaq, sier at de også har sett perlesnormaneter på Kraken, Slettnes og Husfjord. Ved disse anleggene er situasjonen bedre enn på Hamnefjord melder iLaks.
–I de mest berørte merdene har vi en del fisk som står høyt i vannet, noe som kompliserer arbeidet med å ta ut døde fisker, men vi estimerer at vi har mellom 500 og 1000 døde fisk i hver av de fire merdene som er mest berørt av perlesnormanetene, sier hun om Hamnefjord.
Ystmark sier at gode beredskapsplaner må være på plass når manetene rykker inn. I tillegg er det viktig å ha nok kapasitet til at oppdrettsanleggene kan håndtere større mengder død fisk, sortere ut skadet fisk og i verste fall destruere hele merder.
– Det vi ser på inspeksjonene er at mye fisk er rammet, og at virksomheten arbeider på spreng med å håndtere situasjonen.
Vet lite om maneten
Ifølge Havforskningsinstituttet (HI) har maneten de tre siste årene blitt observert langs kysten når det nærmer seg vinterhalvåret, med en topp i november og desember, før observasjonene dabber av i januar.
Havforsker Tone Falkenhaug varsler i de kanalene som de kan for å advare mot innsiget av perlesnormanetene.
Selv om advarslene når fram, så er det ikke så mye man kan gjøre med disse manetene om de først kommer nært merdene.
– Det er så mye vi ikke vet om denne maneten. Vi vet ikke engang hvilen art det er, sier Falkenhaug.
I fjor fikk oppdrettsanlegg etter oppdrettsanlegg besøk av maneten. Trolig døde rundt 3 millioner oppdrettsfisk som følge av manetangrep i 2023.
Trener opp KI
Roger Pedersen hos Grieg Seafood er opplyser til iLaks.no at de har og har hatt et nært samarbeid med Mattilsynet.
– Vi følger faste prosedyrer hvor vi rapporterer inn status til Mattilsynet fortløpende. Når det er hendelser i anlegg og vi rapporterer inn forhøyet dødelighet, skjer dette i et samspill med Mattilsynet, sier Pedersen.
HI jobber nå med å finne løsninger som kan gjøre at oppdrettere langs kysten kan få meldinger tidlig om perlesnormaneter er på vei mot deres lokaliteter.
De jobber med å trene opp kunstig intelligens, med særskilt fokus på perlesnormanetene.
– Perlesnormaneter er veldig karakteristisk, så det bør være relativt enkelt å trene opp kunstig intelligens-modellen til å kjenne den igjen, sier havforsker Mats Huserbråten.
Hans neste prosjekt er å utvikle en selvgående undervannsdrone som kan oppdage perlesnormanet langs kysten.
Publisert 21.11.2024, kl. 15.17