Teaterets fremtid angår hele Oslo.
Publisert: 24.09.2024 22:00
Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.
2024 har vært et utfordrende år for Oslo Nye Teater. I slutten av forrige uke ble dramatikken ytterligere forsterket. Fremtiden for Oslo Nye trenger grundig politisk behandling før det er for sent.
Effektiv teaterdrift
Etter negative tall i 2023 ble det i vinter iverksatt tiltak for å redusere kostnader med innpå 30 millioner kroner frem til 2026. Dette arbeidet er godt i gang. Regnskapet pr. august viser at tiltakene virker.
Oslo Nye Teater har gjennom flere år levert tall som vitner om effektiv teaterdrift, med en høy andel egeninntekt.
Oslo Nye leier to av tre scener av Oslo kommune. Husleien har økt i takt med konsumprisindeksen. Det har ikke tilskuddet fra Oslo kommune. Fra 2013 og frem til i dag er kommunens tilskudd til Oslo Nye økt med 13 prosent. I samme periode har lønns- og prisvekst vært på 50 prosent.
2023 var et unntaksår, også sterkt preget av ettervirkninger etter pandemien. Oslo Nye har skapt imponerende mye godt teater for det som i praksis har vært stadig mindre tilskudd gjennom mange år.
Brå endring
Inntil torsdag i forrige uke var det forrige styret ved Oslo Nye Teater AS innstilt på å arbeide videre for teaterets fremtid i dialog med eier. Styret hadde allerede vedtatt en plan for å følge opp oppgaver som ble skissert for styret i byrådsnotatet pr. 20. juni i år.
Juni-notatet beskrev blant annet at styret ville bli bedt om «å gjøre endringer i driften slik at teateret på sikt kan klare seg på et lavere tilskuddsnivå». Det var også presisert at Oslo Nye skulle «gi Oslos befolkning et bredt scenekunsttilbud av høy kvalitet».
Den pågående prosessen for Oslo Nyes fremtid tok brått slutt da byråden fredag oppnevnte et nytt styre. Da ble det tydelig at føringene i byrådsnotatet fra juni ikke lenger gjelder.
Nå skal teateret omstilles raskt og radikalt. Budsjettlekkasjer og uttalelser fra byråden tyder på en kraftig reduksjon i tilskuddet fra eier allerede i 2025.
Rasering av tilbud
Kulturbyråd Anita Leirvik North (H) har gjentatte ganger hevdet at Oslo Nye mottar en stor andel av Oslo kommunes kulturbudsjett. Dette stemmer ikke.
Av det samlede kulturbudsjettet i Oslo for 2024 på 1,3 milliarder kroner mottar Oslo Nye 7 prosent.
Det er også verdt å merke seg at Oslo Nyes andel av kulturbudsjettet er betydelig redusert de siste årene.
Da teateret i 2014 mottok 80 millioner kroner, utgjorde det 40 prosent av en post på 200 millioner kroner. I 2024 mottar teateret 90 millioner kroner i ordinært driftstilskudd, som utgjør 22,5 prosent av den samme budsjettposten. (Det viktig å tilføye at 30 millioner kroner i ekstraordinært tilskudd fra juni kommer i tillegg for 2024.)
De senere årene har bidrag fra Oslo kommune utgjort om lag 65 prosent av inntektene for Oslo Nye. Oslo kommune er altså ikke bare 100 prosent eier av teateret. Kommunen bidrar vesentlig til løpende drift og er sterkt identifisert med teaterets virksomhet. Et kutt på over 40 prosent fra det ene året til det neste kan ikke bety annet enn rasering av teateret og teaterets tilbud til Oslos befolkning.
Eier har ikke lenger et langsiktig perspektiv. Inntrykket forsterkes av at det nye styret er engasjert frem til 1. november 2025.
Teatermagi
Alvoret for Oslos eldste teater gjør det nødvendig å minne om hvorfor teater er viktig.
Teateret er en av – etter hvert få – institusjoner der fysisk tilstedeværelse er en absolutt forutsetning. Teateret er som et laboratorium der vi som publikummere bli eksponert for hendelser, følelser, reaksjoner og mellommenneskelige relasjoner som ruster unge og eldre for livet utenfor teateret.
Teater er magi. Om noen lurer, er det bare å sikre seg en billett til «Peter Pan» på Oslo Nye. Betydningen av å dele fortellinger dundrer direkte inn i publikumshjertet og viser hvordan teater kan berøre og skape verdier langt utover øyeblikket. Teater er magi, men teaterdrift er ikke magi. Teaterdrift er avhengig av økonomiske ressurser for å skape magi.
Det er nå det gjelder
Oslo Nye Teaters fremtid angår hele Oslo. I kunst- og kulturfeltet er profesjonelle organisasjoner også sentrale nav. De gir grunnlag for aktivitet langt utenfor egne hus, lokalt og nasjonalt.
Teater er kultur, og kultur er politikk. Oslo Nyes fremtid må bli gjenstand for en grundig politisk behandling med opplyst saksunderlag.
Det er et samlet byråd som i desember skal vedta rammene for Oslo Nye i 2025. Ukene fremover blir avgjørende for teateret som håper å kunne feire 100 år i 2029.