Oslo-byrådet kutter 37 millioner kroner i tannlegehjelp til unge voksne

1 month ago 27



  • – Da vi fikk se denne galskapen, gjorde vi vårt for å avslutte det, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) i Oslo om ordningen de nå avskaffer, med tannlegehjelp for 21-14-åringer. Foto: Thomas Fure / NTB

– Da vi fikk se denne galskapen, gjorde vi vårt for å avslutte det, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) i Oslo om ordningen de nå avskaffer, med tannlegehjelp for 21-14-åringer. Foto: Thomas Fure / NTB

Personer mellom 21 og 24 år i Oslo mister det subsidierte tilbudet de har hos private tannleger. Byrådet sparer 37 millioner kroner på grepet.

onsdag 25. september kl. 13:04

– Vi avvikler denne ordningen med umiddelbar virkning, sier helsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) til NTB i forbindelse med framleggelsen av Oslo-budsjettet for neste år.

Han er sterkt kritisk til det forrige byrådet, og spesielt SV, som kjempet fram prioriteringen av unge i alderen 21–24 år.

– Det de gjorde, var å ha et fullstendig frislipp, sånn at 21-24-åringer kan få seg time så å si på dagen hos private tannleger, og så får Oslo kommune en regning etterpå, sier han.

Ifølge byråden har Oslo kommune fått 17.000 slike regninger å betale, uten å kunne ettergå skikkelig om pasientene har hatt behov for nødvendig hjelp.

– Og så har vi hatt et veldig byråkrati med å kontrollere og sjekke dette her, mens andre grupper – som barn ned til tre år, eldre og rusavhengige, har blitt nedprioritert sammenlignet med denne gruppen, sier Korkunc.

Nå blir det slutt på forskjellsbehandlingen, sier han.

Får beholde bestilte timer

21–24 åringer beholder sine lovpålagte rettigheter til nødvendig tannhelsehjelp. Men de må framover stille seg i kø og få tilbud ut ifra behov, sammen med andre grupper som har rett til hjelp hos den offentlige tannhelsetjenesten.

– 21-24-åringer som allerede har time hos private i løpet av dette året, får beholde den. De som allerede er i behandling, får også fullføre den, sier Korkunc.

Helsebyråden gir regjeringen noe av skylden for at de nå må kutte.

– Regjeringen, med støtte fra SV, har kuttet inntektene til Oslo med om lag en halv milliard kroner.

– Da ønsker jeg å finne kutt som smerter minst mulig for befolkningen i Oslo. Dette er en prioritering som jeg mener er veldig god, sier han.

 Thomas Fure / NTBHelsebyråd Saliba Andreas Korkunc (H) gir regjeringen noe av skylden for at de nå må kutte i tjenester, siden kommunene har fått ny inntektsmodell. – Da ønsker jeg å finne kutt som smerter minst mulig for befolkningen i Oslo. Dette er en prioritering som jeg mener er veldig god, sier han. Foto: Thomas Fure / NTB

Vedtatt av Stortinget

Bakgrunnen for ordningen som finnes i Oslo, er en nasjonal utvidelse av tannhelsetilbudet som regjeringen har vedtatt etter press fra SV i budsjettforhandlingene de siste årene.

De som er i alderen 21–24 år har nå en lovfestet rett til «nødvendig tannhelsehjelp». Kommunene får penger av staten i form av de frie midlene for å levere dette tilbudet.

For Oslos del er det snakk om 75,5 millioner kroner i året til denne aldersgruppen, men nå vil byrådet heller bruke 37 millioner kroner av denne potten til andre formål.

På sikt skal også 25- og 26-åringene få samme rettigheter nasjonalt, har regjeringen varslet.

Oslo kommune kompenseres allerede med 40 millioner kroner i året for å også gi denne gruppen et tilbud, men disse pengene vil byrådet i sin helhet heller bruke på andre ting.

Korkunc sier han vil prioritere 13.000 barn og ungdommer som i august ventet på å få time til tannbehandling i Oslo.

– Målet vårt er å få ned etterslepet for spesielt barn og ungdom. Det er en av de viktigste gruppene. At en treåring lærer seg gode vaner tidlig, er mye viktigere enn at man kan ha litt plakk og ha noe gule tenner som 22-åring, sier han.

– Galskap

Korkunc mener at det forrige Oslo-byrådet var så ivrige på å innføre SVs nasjonale politikk, at de i praksis ga 21-24-åringene mer enn de hadde rett på.

– Ordningen i Oslo har vært helt vill.

Han rister på hodet.

– Private tannleger har kunnet ta inn hvem som helst. De sender en faktura, og vi vet ikke om vedkommende har rett på behandlingen en gang. Og så har kommunen bare blitt nødt til å betale for det.

– Da vi fikk se denne galskapen, gjorde vi vårt for å avslutte det.

Read Entire Article