Ordføreren i Stavanger går av på dagen

1 month ago 16



 Alf Simensen / NTB Foto: Alf Simensen / NTB

Ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) innrømmer selv misbruk av partimidler til privat forbruk under valgkampen 2023.

onsdag 4. september kl. 14:29

– Jeg er lei meg, sier ordfører Sissel Knutsen Hegdal til Aftenbladet.

I et lengre intervju med avisen, forteller hun at hun trekker seg som ordfører på dagen.

En gjennomgang av regnskapet for 2023, som ble gjort i vår, viser at ordføreren har brukt partimidler til privat bruk.

Det er snakk om et beløp på 51.148 totalt. Dette er tilbakebetalt, opplyser Høyres Stortingsgruppe i en pressemelding.

Saken dreier seg om forhold som fant sted før hun ble valgt til ordfører. Det er snakk om minst ni anledninger der et betalingskort knyttet til bystyregruppens konto ble brukt på ting det ikke skulle blitt.

– Dette er en alvorlig og uheldig sak vi gjerne skulle vært foruten. Høyres hovedorganisasjon tar Sissel Knutsen Hegdals egen beslutning til orientering, sier Høyres generalsekretær Tom Erlend Skaug i pressemeldingen.

Familiemiddag, flybilletter og festivalpass

Transaksjonene omhandler flere tilfeller av netthandel, flybilletter til steder uten at jobbrelaterte formål kan dokumenteres, en flybillett til et familiemedlem, festivalbilletter og påkostede private middager på blant annet Vaar og Harry Pepper i Stavanger, skriver Høyre i pressemeldingen.

I intervjuet med Aftenbladet innrømmer Knutsen Hegdal flere forhold, blant annet:

Familiemiddag

Hegdal innrømmer å ha brukt Stavanger Høyres midler på en familiemiddag på restauranten Sol i Stavanger da valgkampen over. Regningen kom på 7500 kroner. Dette beløpet er tilbakebetalt.

– I ettertid burde jeg kanskje takket dem personlig. Men det var nær sammenheng mellom Høyre og familien, sier hun til Aftenbladet.

Festivalpass

I tillegg har hun fakturert Høyre for nesten 12.000 kroner for kjøp av festivalpass til Utopia for hennes ektefelle og politiske rådgivers ektefelle.

Festivalen skjedde to uker før valgdagen, og skulle brukes til å drive valgkamp, ifølge Aftenbladet. Dette beløpet er også tilbakebetalt.

– Det var en enighet om at billettene til meg, min rådgiver og valgkampleder skulle dekkes av Høyre. Men Høyre skulle ikke ha dekket min ektefelles billett eller ektefellen til politisk rådgivers billett

Flybilletter

Hun har også fakturert Høyre for kjøp av flybilletter hjem fra feriehuset i Alicante til 5816 kroner i oktober i fjor. Der var hun på høstferie etter valgseieren.

– Jeg hadde planlagt en tur til Spania med familien. Jeg satt på Teams hver dag og jobbet, men vi innså etter hvert at min fysiske tilstedeværelse var viktig. Det var ikke bra at jeg var på reise.

Knutsen Hegdal sier til Stavanger Aftenblad at hun har betalt tilbake 37.000 av de 51.148 kronene.

– Jeg handlet god tro

Hun sier bakgrunnen er at Stavanger Høyre satte ned en budsjettpost på 150.000 kr. som het «Div ordførerkandidat», som skulle disponeres av henne. Men rammen ble ikke spesifisert.

– Jeg var den eneste heltidsansatte i Høyre, og jeg hadde ingen rundt meg for å
sørge for at alt var i orden. Det var en veldig intens situasjon, og det var
vanskelig å holde kontroll på alt. Jeg handlet i god tro, sier hun til avisen.

Saken omhandler følgende transaksjoner

  • 16.januar 2023: Netthandel med Klarna. Feil bruk av bystyregruppens kort ved fire anledninger samme dag. Totalt 8 813 kr. 
  • 18.februar 2023: Kjøp av flybillett fra Stavanger til Alicante. Begrunnelse for kjøpet var Sissel Knutsen Hegdal måtte kjøpe ny billett i forbindelse med at Erna Solberg skulle besøke Stavanger. Reiseregningen mangler dokumentasjon som dokumenterer at ny flybillett kjøpt med bystyregruppens betalingskort kompenserer for et privat utlegg til opprinnelig reise. Totalt 4901 kr. 
  • 21.april 2023: Flybillett til Oslo uten dokumentasjon på jobbrelatert avtale i Oslo. Totalt 3479 kr. 
  • 04.mai 2023: Uttak av kontanter uten dokumentasjon. Totalt 5000 kr.  
  • 13.juni 2023: Bystyregruppens kort ble brukt til å betale for en gave til et partimedlem, samtidig som det hadde foregått en pengeinnsamling via Spleis til den samme gaven. Totalt 3900 kr. 
  • 26.-27.september 2023: Billetter til Utopia og kjøp av åtte festivalpass. Fem av festivalpassene var til Høyre-politikere med følge og var godkjent, men øvrige tre festivalpass til familiemedlemmer var det ikke.  Beløp som tilbakebetales totalt 11.996 kr. 
  • 09.september 2023: Middag med familien på Restaurant Vaar som en avslutning på valgkampen. Totalt 7500 kr. 
  • 13.september 2023: Middag på Restaurant Harry Pepper på valgdagen med ektefelle og et vennepar. Totalt 4000 kr. 
  • 18.september 2023: Kjøp av flybillett fra Oslo til Stavanger til en person uten formell tilknytning til Høyre. Totalt 1559 kr. 

Kilde: Høyres Stortingsgruppe

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article