Opptur for næring i krise: – Dette er historisk

1 month ago 20



– I 20 år har jeg jobbet mot det japanske markedet. Det har vært en tålmodighetsprøve. Det er mulig at jeg er litt sær og sta i alle disse årene, men endelig er det kommet gode nyheter, forteller Rune Frøvik, daglig leder i selskapet Lofothval i Svolvær. 

I løpet av 2024 har han sendt til sammen fire partier med ferskt hvalkjøtt til Japan. De to første partiene ble stoppet og avvist i tollen. 

– Den tredje forsendelsen kom inn etter mye styr frem og tilbake. I sommer sendte jeg parti nummer fire. Den passerte tollen slik det skal være uten noen store overraskelser, sier Frøvik. 

– Hvor historisk er dette? 

– Jeg mener at det aldri før har vært sendt fersk hvalkjøtt fra Norge til Japan, så det er historisk at det nå skjer. Det er en lettelse at dette går gjennom, men det kan fortsatt skje at det plutselig blir bomstopp. Dette er kun en fot innenfor døra, sier Frøvik. 

Det var Lofotposten som først skrev om saken. 

Det som har vært utfordrende med å sende fersk hvalkjøtt til Japan, er at landet stiller ekstremt strenge krav til produktet.

Strenge krav

– Vi har brukt mye tid på å sende prøver og dokumentasjon slik at vi kan oppfylle de kravene som Japan stiller, forteller han.

Hvalfangst er ei næring som er i en gryende krise. Det blir stadig færre båter og mottak på land. Historisk var Lofoten en region med sterke hvaltradisjoner. 

 Roy-Arne Salater / TV 2
MAGERT KJØTT: Mange forbinder hvalkjøtt med smaken av tran, men i dag foredles kjøttet på en helt annen måte enn tidligere, ifølge Rune Frøvik, daglig leder i Lofothval. Foto: Roy-Arne Salater / TV 2

Slik er det ikke lenger. 

Norsk hvalfangst dreier seg utelukkende om vågehval. Årets kvote for fangst er på 1157 dyr, men kun en tredjedel av dette ble fanget.

Nå er det Lofothval i Svolvær og Myklebust hvalprodukter i Ålesund som er igjen. Fra Ålesund har man tradisjoner med å sende frosset hvalkjøtt til Japan. 

– I Norge har hvalkjøtt blitt mindre etterspurt, derfor har vi hele tiden ment at det er viktig å få tilgang til det japanske markedet. Det betyr blant annet at hvalsesongen kan strekkes og bli lengre. Samtidig er dette med på å sikre arbeidsplasser, sier Frøvik. 

I juni i år var fiskeriminister Marianne Sivertsen Næss (Ap) i Japan blant annet for å diskutere hvalkjøtt.

Dårlig rykte

Det fikk leder i NOAH, Siri Martinsen til å reagere. 

– Dette gir Norge et veldig dårlig rykte i utlandet. Jeg tenker det er veldig dårlig bruk av tid og diplomatiske krefter. Det finnes ingen gode grunner til å skyte flere hvaler og spise mer hvalkjøtt, sa Martinsen til TV 2. 

 Roy-Arne Salater / TV 2
TRADISJON: TV 2 var med da mannskapet på «Reinebuen» leverte 80 tonn med hval ved kai i Svolvær i sommer. Foto: Roy-Arne Salater / TV 2

Stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim (H) derimot, har jobbet mye med å bedre markedsadgangen til Japan. Han har blant annet selv vært med på hvalfangst og sendt kjøttet i prøveforsendelse til Japan med hilsen fra Stortinget på flykassen. 

Prima mat

Han er nå svært glad for at det kan åpne seg en markedsadgang til Japan.

– Etter at jeg har tatt opp saken mange ganger med fiskeriministeren, og sendt egen prøveforsendelse av kjøtt til Japan med hilsen fra Stortinget, ser det endelig ut til at det løsner på japansk side. 

 Magnus Nøkland/ TV 2
GLAD OG LETTET: Stortingsrepresentant Bård Ludvig Thorheim fra Høyre griller hvalbiff utenfor stortinget og gir forbipasserende en smakebit. Han ønsker at hvalbiff skal bli mer tilgjengelig også sør i Norge. Foto: Magnus Nøkland/ TV 2

– Det er flott at japanerne ser verdien av dette prima norske matproduktet. Det betyr mye å få gi noe tilbake til den verdiskapende kysten vår. Også fra opposisjon er det mulig å utgjøre en forskjell i mange saker, forteller han. 

Regelendring

Den norske hvalnæringen har i praksis kun ett eksportmarked, og det er det japanske.

– Jeg er glad for at det nå er mulig å eksportere ferskt hvalkjøtt til Japan. Hval er sunt og godt, og vågehvalbestanden beskattes på bærekraftig vis, sier Even Sagebakken, statssekretær (Ap) i næringsdepartementet. 

Foreløpig er det ikke de helt store mengdene med ferskt hvalkjøtt som har fått passere grensene inn til Japan og det er fortsatt en lang vei å gå. 

– Inntil nylig har importprosedyrene på japansk side vært så krevende at det bare har vært mulig å eksportere fryste produkter. At det nå er åpnet for eksport av ferskt hvalkjøtt skyldes en regelverksendring på japansk side, sier Sagebakken.

 Roy-Arne Salater / TV 2
STRENGE KRAV: For at fersk hvalkjøtt skal kunne komme inn til markedene i Japan, må man oppfylle en rekke strenge krav. Her måler hvalfanger Bjørn Andersen på skuta «Reinebuen» temperaturen i fersk kjøtt. Foto: Roy-Arne Salater / TV 2

– Fra norsk side arbeides det kontinuerlig for å sikre god markedsadgang i viktige markeder. På myndighetsnivå har vi hatt jevnlig dialog med Japan over mange år og det kommer vi til å fortsette med, forteller statssekretæret.

I Lofoten er hvalsesongen nå over. Hos Lofothval har man god kapasitet dersom handelsmarkedet i Japan åpnes for fullt neste år. 

Glade i sjømat

– Ja, det er helt klart. Vi er i samtaler med kunder i Japan med tanke på en regulert handel neste år. Ting må gå seg til med produkt, pris og kvalitet. Det er ingen tvil om at markedet er der. Innbyggerne i Japan er glade i sjømat og dette er gode nyheter for en truet næring, forteller Frøvik.

BIG IN JAPAN? Ved Lofothval i Svolvær har man god kapasitet til å sende hvalkjøtt dersom markedene i Japan skulle åpne for fullt. Foto: Roy-Arne Salater / TV 2
BIG IN JAPAN? Ved Lofothval i Svolvær har man god kapasitet til å sende hvalkjøtt dersom markedene i Japan skulle åpne for fullt. Foto: Roy-Arne Salater / TV 2

Bjørn Andersen er hvalfanger og skipper på Reinebuen. 

– Vi har ikke gitt opp hvalfangsten. Da har vi tapt, og det skal mer til. Går hvalnæringen ned, gjør også fiskerinæringen det, sa Andersen da TV 2 møtte han under lossing av hval i sommer. 

Read Entire Article